Crupul si epiglotita la copii

| | Actualizat: 2014-01-23 14:08:14

Crupul spasmodic, fara febra

Crup. Termenul de crup este folosit in mai multe feluri de afectiuni laringiene la copil. Caracteristice sunt tusea latratoare, vocea ragusita si dificultatea la respiratie, in special in inspir. Crupul este o afectiune virala in care virusul afecteaza tesutul de sub corzile vocale.

Este tipul mediu de boala si apare de regula seara. Copilul e posibil sa se fi simtit foarte bine in timpii zilei sau sa fi avut doar o forma usoara de guturai fara tuse, dar in timpul noptii se trezeste brusc din cauza unei crize de tuse latratoare, cu raguseala si dificultati de respiratie. Copilul se lupta din greu pentru a iesi din criza. Nu apare febra. Poti sa te sperii foarte tare cand esti martor pentru prima data la asa ceva, dar nu este atat de grav pe cat pare.

Medicul trebuie chemat insa imediat.
 

Laringotraheobronsita (crupul cu febra)

Aceasta forma este acompaniata de o viroza respiratorie si febra. Apar tuse latratoare, dispnee si un zgomot puternic in inspir. Poate aparea brusc sau treptat, in orice moment, ziua sau noaptea. Este o forma grava de crup, cauzata de bacterii. Debutul este similar cu al crupului viral, dar poate aparea oricand in timpul zilei sau noptii, brusc sau gradat. Umidificarea aerului usureaza doar partial tusea. Un copil care prezinta asemenea simptome si e febril trebuie supravegheat de medic. Daca nu puteti aduce un medic acasa, mergeti cu copilul la un spital.

Tratamentul necesar pana la venirea medicului este umidifierea aerului. Folositi un nebulizator daca aveti unul. Este de preferat o camera mai mica deoarece umidifierea va fi realizata mai repede. Daca aveti apa fierbinte la baie, dati drumul la maximum la dus si stati cu copilul in baie pe genunchi, pe un scaun, timp de 20 de minute, cu usa inchisa.

Cel mai bine este ca aerul umidifical sa fie respirat de copil sub un acoperamant, ca un cort. La un copil care coopereaza se poate pune o oala mica cu ceai de musetel clocotit, peste care copilul sa respire, acoperit fiind capul si oala cu un prosop (ca un fel de cort). Dupa ce copilul respira aerul cald si umed, tusea se amelioreaza rapid. Adultul trebuie sa il supravegheze cat timp exista tuse, iar apoi sa se scoale din somn la fiecare 2 ore pentru a vedea daca respira confortabil.

Crizele de tuse latratoare se pot repeta in urmatoarele 1 - 2 nopti si e bine ca aerul din camera unde va dormi copilul sa fie umidificat cel putin 3 nopti la rand.

Epiglotita la copii

Epiglotita este o infectie extrem de periculoasa a epiglotei. Aceasta este un mic cartilagiu care inchide caile respiratorii in momentul in care se inghit alimentele. Riscul ca alimentele sa patrunda pe caile respiratorii in epiglotita este foarte mare, ceea ce pune in pericol viata copilului, putand conduce la inec, sufocare si apoi moarte.

 

Care sunt cauzele?

 

Ea este o infectie care imbraca aspectul unui crup grav, cu febra. Reprezinta o alta urgenta medicala constand in inflamarea epiglotei.

 

Agentul cauzal este bacteria denumita Haemophi influenzae (Hib). Din fericire, in ziua de astazi exista un vaccin creat impotriva acestei bacterii, astfel ca singurii copii expusi riscului raman cei nevaccinati.

De asemenea, cei care au un sistem imunitar foarte slabit, susceptibil la contractarea rapida a unor bacterii ca stafilococi sau sau pneumococi, sunt expusi acestei infectii.

 

Care sunt simptomele?

 

  • Un copil cu aceasta boala capata repede un aspect bolnavicios. Mai intai, boala debuteaza cu o durere usoara de gat, pentru ca in cateva ore sa se intensifice rapid.

 

  • Refuza mancarea si lichidele.

 

  • Copilul sta in sezut aplecat in fata.

 

  • Nu vrea sa-si miste deloc capul, saliveaza si nu vorbeste din cauza durerii din timpul vorbitului.

 

  • Motivul pentru care nu isi misca capul este ca in aceasta pozitie primeste mai mult aer.

 

  • Apare febra, care poate fi destul de mare si copilul poate scoate un zgomot atunci cand inhaleaza aerul (asemanator crupului, dar fara tuse). De asemenea, va manifesta dificultati in respiratie.

 

Cand este cazul sa chemi medicul?

 

Copilul cu febra care are dificultati la respiratie sau tuse aspra si raguseala, trebuie imediat sa intre in supraveghere medicala!

 

Daca nu-l gasiti pe medicul dumneavoastra chemati altul. Daca nu puteti chema un medic, duceti imediat copilul spital. Viata lui poate fi in mare pericol.

 

Cum se trateaza epiglotita?

 

Daca medicul nu este sigur de diagnostic pe baza simptomatologiei, ii va face copilului o scanare cu raze X pentru a observa daca epiglota este inflamata. Este posibil sa recomande si teste de sange pentru depistarea bacteriei.

 

Odata ce este stabilit diagnosticul, principala preocupare a medicilor va fi aceea de a pastra caile respiratorii ale copilului deschise. In unele cazuri, acest lucru se face prin interventie chirurgicala.

 

Apoi, copilul este tinut la terapie intensiva pentru recuperare, i se administreaza lichide intravenos si i se dau antibiotice care sa lupte cu infectia. Din cauza disconfortului, este posibil sa ramana sedat pana cand i se indeparteaza tubul care il ajuta sa respire, atunci cand infectia va fi tratata.

 

Epiglotita nu este o boala contagioasa, insa bacteria care o cauzeaza da. Pentru a proteja copilul impotriva acestei infectii, vaccineaza-ti copilul.

Sursa foto:www.pexels.com

Citeste si despre