Ficatul gras la copii. Cum previi aceasta problema

| | Actualizat: 2018-12-03 13:28:16

Ficatul gras era o problema cu care se confruntau mai mult adultii. In ultimii ani, si copiii au de suferit din aceasta cauza.

Iar dieta joaca un rol important in patogenia ficatului gras nonalcoolic. Studiile au sugerat ca o alimentatie bogata in fructoza duce la o concentratie serica crescuta de acid uric si ca ambele sunt in crestere la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, boala cardivasculara si ficat gras nonalcoolic.

10% din copii au ficat gras nonalcoolic, iar in cazul copiilor obezi, procentul creste foarte mult.

In acest caz, Asociatia Americana de Cardiologie recomanda ca un copil sa consume zilnic zaharuri (glucoza, galactoza, fructoza, sucroza) mai putin de 25 g. Acidul uric este unul din produsii finali ai metabolismului hepatic al fructozei, asa ca mai multa fructoza consumata inseamna o concentratie mai mare de acid uric. Asta duce la stres oxidativ celular, rezistenta la insulina si proces inflamator hepatic.

De ce este buna dieta mediteraneana

Expertii sustin ca dieta mediteraneana este ideala pentru toate varstele.

Aceasta presupune zilnic, un consum mare de legume si fructe, cereale si cantitati mici de peste, carne, oua, ulei de masline. Aceasta aduce un aport de 55-60% carbohidrati, 30% grasimi, 10-15 % proteine.

Consumul de acizi grasi mononesaturati depaseste proportia de acizi grasi saturati, asa cum si cea de carbohidrati complecsi o depaseste pe cea de zahar ca atare. Dieta previne aparitia bolilor neurodegenerative, bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, obezitatii si ficatului gras nonalcoolic.

Exista un scor Mediteranean Diet Quality Index (KIDMED) pentru copii care evalueaza pe o scala de la 0-10 calitatea aportului de mancare. Puncte pozitive primesc legumele, fructele si pestele. La polul opus se afla consumul de dulciuri, mancare de tip fast food si lipsa micului dejun, o masa foarte importanta, mai ales pentru copii.

Acumularea de acizi grasi in hepatocite si rezistenta la insulina sunt puncte esentiale in patogenia fiactului gras nonalcoolic, facandu-l vulnerabil la actiunea altor factori, cum ar fi stresul oxidativ si inflamatia.

Astfel, o dieta bogata in zaharuri duce la cresterea nivelului de acid uric si la riscul dezvoltarii ficatului gras nonalcoolic. Dieta mediteraneana scade riscul lipogenezei si al stresului oxidativ hepatic.

Citeste si despre