Multe boli din copilarie sunt cauzate de virusuri si bacterii si desi copiii primesc o anumita protectie in mod natural de la mama in timpul sarcinii si al alaptarii, ei sunt susceptibili de raceli, gripe si diferite tipuri de infectii bacteriene.
Lasate netratate, infectiile bacteriene si cele virale pot sa afecteze dezvoltarea copilului tau, chiar daca in general ele nu sunt decat in cazuri foarte rare de o gravitate deosebita.
Diferenta dintre bacterii si virusuri
Infectiile bacteriene si virale au multe lucruri in comun, ambele fiind cauzate de microbi si ambele putand conduce la afectiuni usoare, moderate sau grave.
Infectiile bacteriene si virale cauzeaza adesea aceleasi simptome, insa ele nu sunt cauzate de aceleasi mecanisme, mai bine spus, infectiile bacteriene sunt cauzate de bacterii, in timp ce infectiile virale sunt cauzate de virusuri. Unele infectii bacteriene si virale sunt contagioase, altele nu.
Ce sunt bacteriile
Bacteriile sunt microorganisme vii care au capacitatea de a imbolnavi corpul uman; ele traiesc pe obiecte si se transfera prin atingere, dar se pot intinde si de la persoana la persoana. Infectiile bacteriene pot fi tratate cu antibiotice.
Cele mai dese dintre ele apar in sezonul rece si infecteaza sinusurile si sistemul respirator. Daca mucusul copilului tau este de guloare galbena, verde sau gri, acest lucru indica cel mai adesea o infectie bacteriana, in timp ce daca mucusul este transparent atunci copilul sufera de o infectie virala.
Bacteriile se pot reproduce singure, supravietuiesc in diverse medii, inclusiv la temperaturi foarte inalte, sau foarte scazute.
Ce sunt virusurile
Spre deosebire de bacterii, virusul nu este nu organism viu ci un material genetic care necesita o gazda vie pentru a creste si a se multiplica. Si spre deosebire de bacterii, virusurile nu pot supravietui pentru mult timp pe suprafete si obiecte.
Virusurile sunt tratate cu medicamente anti virale si nu dureaza mai mult de 7 zile de obicei, caracterizandu-se prin transpiratii si frisoane, dureri musculare si dureri articulare.
Antibioticele
Medicamentele antibiotice sunt folosite pentru a trata infectiile bacteriene, ele neputand insa trata pe cele virale. Din cauza tratarii excesive cu antibiotice pentru a preveni orice tip de infectie, anumite bacterii si virusuri au devenit rezistente la antibiotic, ceea ce creste atat doza cat si durata administrarii antibioticelor atunci cand se doreste vindecarea unei infectii.
Oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca daca nu vom inceta folosirea lor excesiva, ele ar putea ca la un moment dat sa isi piarda cu desavarsire efectul; din acest motiv este indicat ca atunci cand iti tratezi micutul, sa respecti recomandarile medicului si sa ii administrezi tratamentul asa cum ti-a fost indicat, continuand chiar si o zi sau doua dupa ce copilul se simte vizibil mai bine.
Pentru ca antibioticele sa functioneze de fiecare data si sa vindece afectiunile prichindelului tau, este necesar ca tu sa respecti modul de administrare prescris de medic.