Ingrijorator. Tot mai multi copii fac pietre la rinichi

| | Actualizat: 2018-11-01 19:35:07

Medicii americani sunt ingrijorati de cresterea numarului de cazuri de litiaza renala la copii si isi pun intrebari asupra cauzelor fenomenului.

Litiaza renala (“pietre la rinichi”) era o boala intalnita aproape exclusiv la adulti. In ultimii ani, insa, medicii din SUA au constatat ca tot mai multi copii fac pietre la rinichi.

La Spitalul de Copii din Philadelphia, de pilda, sunt tratate, in medie, 5 cazuri pe saptamana, in vreme ce, in urma cu doar cativa ani, numarul cazurilor era de aproximativ 10 pe an.

De ce fac copiii pietre la rinichi

In aceste conditii, medicii se intreaba daca este vorba despre o crestere reala a incidentei bolii sau despre faptul ca mijloacele tehnice de diagnosticare, mai evoluate, permit depistarea unui numar mai mare de cazuri.

Altii sunt de parere ca numarul cazurilor de copii care sufera de de litiaza renala s-a inmultit, un factor esential fiind alimentatia nesanatoasa.

Desi formarea pietrelor are cauze complexe si pot aparea in urma unor probleme in metabolismul sarurilor, multi specialisti sustin ca alimentatia inadecvata poate stimula si ea formarea calculilor renali.

La aceasta concluzie au ajuns unii medici, dupa efecturea unor teste. Micii pacienti nu aveau probleme metabolice grave, din aceasta cauza rolul alimentatiei in aparitia bolii fiind foarte important.

Se pare ca acei copii care mananca exagerat de multa sare, continuta in mancaruri semipreparate sau de tip fast-food, si care nu beau suficienta apa prezinta un exces de calciu in urina, calciul aglomerandu-se, cu timpul, in concretiuni dure – calculii renali sau "pietrele". Acestea blocheaza eliminarea urinii si produc dureri atroce.

Aparitia calculilor urinari se poate preveni prin reducerea cantitatii de sare din hrana si prin consumul de apa – aproximativ un litru pe zi pentru un copil de 10 ani, de statura normala.

Citeste si despre