Febra nu este o boala sau afectiune medicala, asa cum crede multa lume, ci un simptom sau o reactie fiziologica fireasca a organismului. Multi parinti considera gresit ca bebelusul sau copilul lor este grav bolnav daca are febra. Valoarea febrei nu indica gravitatea afectiunii, un copil putand suferi de o infectie si fara sa manifeste stare febrila. In realitate, motivul pentru care se iau masuri terapeutice pentru scaderea febrei este acela ca, daca temperatura corpului creste excesiv, organismul nu o poate suporta, iar organele interne incep sa cedeze.
Febra inseamna valori de peste 38 de grade Celsius
Temperatura normala a corpului se incadreaza undeva intre 36.5-37 grade Celsius. Nu orice crestere usoara a acestei valori inseamna febra. Specialistii sustin ca starea febrila se manifesta doar atunci cand valoarea depaseste 38 de grade Celsius, atat la copii, cat si la adulti.
Doar in cazul nou-nascutilor, pragul diagnosticarii febrei este mai mic, fiind considerata stare febrila orice temperatura corporala care depaseste 37.5 grade Celsius. In plus, febra se ia in considerare si devine un simptom al unei infectii doar daca valoarea ce depaseste 37.5 sau 38 de grade Celsius se mentine constanta cel putin 2 minute in timpul masurarii ei.
Febra nou-nascutilor si bebelusilor se masoara cu termometrul rectal
Instinctul majoritatii parintilor este sa foloseasca termometrul axial pentru masurarea febrei la bebelusi, intrucat este mai comun si usor de folosit. Medicii sustin insa ca termometrul rectal (anal) este cel mai bun pentru o masurare corecta la nou-nascuti sau sugari, intrucat ofera o mai mare acuratete a valorilor.
Este recomandat sa fie folosit pana cand copilul implineste 2 ani, varsta de la care gama acestor dispozitive poate fi diversificata si cu termometre orale si axiale.
Febra este foarte periculoasa la bebelusii sub varsta 3 luni
Daca in majoritatea cazurilor, febra este considerata inofensiva si nu indica intotdeauna o boala grava, la sugarul sub varsta de 3 luni, starea febrila este considerata o urgenta medicala. Daca termometrul rectal indica o valoare peste 38 de grade Celsius, este cazul sa mergi cu el la medic.
Motivul pentru care medicii sunt alertati cand vine vorba de aceasta categorie de copii este acela ca exista riscul unor pagube grave de ordin neurologic, mai ales daca febra este de natura bacteriana. La sugarii sub 3 luni, stratul protector al sistemului nervos central este foarte subtire si vulnerabil, iar o bacterie este capabila sa treaca prin el si sa atace celulele cerebrale, provocand daune neurologice.
Din acest motiv, este recomandat sa te prezinti de urgenta cu bebelusul cu febra la spital. Testele de sange trebuie facute urgent pentru a se constata daca febrilitatea are cauza bacteriana, caz in care se impune tratamentul cu antibiotice pentru tratarea infectiei.
Febra este de doua tipuri: bacteriana si virala
Foarte putini parinti stiu ca febra este cauzata fie de bacterii, caz in care se numeste bacteriana, fie de virusuri, situatie in care se cheama virala. Febra isi face simtita prezenta in organism in momentul in care organismul lupta cu infectia provocata de unul dintre acesti patogeni.
Iti poti da seama de tipul febrei, dar si daca este necesara administrarea medicamentelor antipiretice (de scadere a febrei), in functie de durata starilor febrile:
• la infectiile virale - gripa, afectiuni digestive sau intestinale etc., febra creste usor si dispare in aproximativ 3 zile de la declansarea ei;
• la infectiile bacteriene - ale urechii, urinare, pneumonii etc. - febra nu da semne sa scada ori sa dispara in termen de 3 zile, ci dimpotriva, fie se inrautateste, fie se prelungeste, in ambele situatii fiind nevoie de consult medical, pentru depistarea cauzei si administrarea tratamentului adecvat.
Febra nu necesita mereu consult medical sau tratament la copii
In cazul in care copilul care are o varsta mai mare de 3 luni manifesta o febra usoara, poti sari peste vizita la medic si chiar peste tratamentul medicamentos. Exista numeroase cauze ale febrei si nu toate sunt provocate de infectii de natura bacteriana, considerate grave. O crestere usoara a temperaturii corporale poate aparea si din cauza:
• supraincalzirii (hipertermiei) - cand copilul este tinut imbracat intr-o camera foarte incalzita sau vara, cand este canicula;
• vaccinarii - ca reactie la diferite imunizari pe care le face la varste mici;
• infectiilor virale usoare - raceala, guturai etc.
In astfel de situatii, daca bebelusul sau copilul este vioi, alert si plin de viata, nu este nevoie sa-i administrezi niciun medicament pentru reducerea febrei. Fie va trece de la sine, fie va scadea folosind remedii naturiste simple - comprese cu apa rece, hidratare intensa, mutarea lui intr-o camera racoroasa etc.
Doar in cazul in care starile febrile tind sa se agraveze, este apatic si molesit, este nevoie sa mergi cu el pediatru.
Febra este cel mai putin important simptom in diagnosticarea bolii
Febra apare in cazul multor tipuri de infectii, de aceea, nu este considerata un simptom relevant pentru diagnostic. In plus, febra nu se trateaza, ci doar se amelioreaza, de aceea, este importanta depistarea cauzei sau bolii care a declansat-o, pe baza tuturor simptomelor asociate ei, pentru administrarea tratamentului adecvat.
Copilul cu febra nu trebuie acoperit sau invelit
Daca febra este foarte mare, copilul poate manifesta frisoane. Nu este indicat sa dai drumul la caldura, sa il imbraci mai gros ori sa il invelesti cu o patura groasa. Aceste masuri nu fac decat sa creasca si mai mult temperatura corpului si sa apara riscul de hipertermie.
Dimpotriva, atunci cand copilul are febra, este indicat sa il imbraci cat mai lejer, sa ii pui comprese reci, sa-l infasori in prosoape umede sau chiar sa-i faci o baie rece. Apa pentru baie nu trebuie sa fie foarte rece - doar cu 1-2 grade mai mica decat temperatura corporala a micutului - si nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute.
Mai cunosti si alte lucruri interesante legate de febra la copii? Care sunt cele mai eficiente remedii naturiste pe care le-ai folosit atunci cand copilul tau a avut febra? Ii dai medicamente din prima zi sau astepti sa vezi cum evolueaza febra? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!