Mami, ma doare burtica! Cum calmezi durerile abdominale ale copilului

| | Actualizat: 2023-05-19 13:42:37

Multi parinti se ingrijoreaza atunci cand copiii lor se plang de dureri de burta si nu stiu ce sa mai faca pentru a le ameliora disconfortul. Durerile abdominale sunt frecvente in randul celor mici, din momentul nasterii si pana spre adolescenta, si se manifesta diferit la fiecare copil in parte. In unele cazuri, crampele pot aparea brusc sau se pot instala lent si pot fi insotite si de alte simptome precum varsaturi, diaree sau febra.

Iata tot ce trebuie sa stii despre durerile abdominale la copii, de la simptome si cauze, pana la metode pentru ameliorarea disconfortului!

Simptomele durerilor abdominale la copii

Simptomele asociate durerilor abdominale difera de la un caz la altul. Durerea poate fi constanta, se poate agrava sau poate aparea si disparea si poate fi usoara sau severa. Observarea tiparului si a localizarii durerii il poate ajuta pe medic la stabilirea unui diagnostic.

Durerea abdominala la copii poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi flatulenta, eructatii, eliminarea gazelor, varsaturi, diaree, constipatie sau febra. La copiii mici, sub doi ani, este posibil sa observi comportamente care sugereaza ca ar putea avea dureri, precum plansul, ghemuirea, dorinta de a sta nemiscat din cauza durerii, apatia, refuzul mancarii, agitatie, iritabilitate.

In majoritatea cazurilor, durerile abdominale la copii nu sunt grave si se vor ameliora fara tratament in cateva ore sau zile. Dar, daca durerea este severa, nu dispare sau daca copilul pare in general indispus, trebuie mers de urgenta la medic!

Cauzele durerilor abdominale la copii

Durerea abdominala este este resimtita oriunde in zona cuprinsa intre partea inferioara a coastelor si pelvis. Este foarte frecventa la bebelusi, sugari si copii sub 12 ani. Exista mai multe cauze diferite ale durerii abdominale la copii, printre cele mai frecvente fiind cele de natura digestiva precum gazele intestinale, constipatia, gastroenterita si dispepsia functionala.

Iata cateva dintre cauzele durerii abdominale la copii:

Constipatie

Constipatia este frecventa la sugari si copii si reprezinta aproape 3% din vizitele la medicul pediatru.In general, un copil este constipat daca are doua sau mai putine scaune pe saptamana. Adesea, constipatia la copii nu are o cauza fizica si apare pentru ca acestia au avut anterior o miscare dureroasa sau neplacuta a intestinului. O alimentatie saraca in fibre, prea putine lichide, stresul si anxietatea pot provoca, de asemenea, constipatia la copii.

Gaze intestinale

Gazele intestinale reprezinta un efect secundar normal al digestiei si apar frecvent la nou-nascuti, fiindca acestia inghit aer atunci cand se hranesc si plang. Daca bebelusul tau este agitat sau plange cand ii dai sa manance, este posibil sa aiba gaze intestinale. Daca plange atunci cand este intins dupa ce a fost hranit, ar putea fi, de asemenea, vorba despre gazele intestinale.

Parintii pot ajuta bebelusii sa eructeze imediat dupa masa, pentru a elimina aerul inghitit in timpul hranirii.

Dispepsie functionala

Dispepsia se refera la durere sau disconfort centrat in partea superioara a abdomenului. Este descrisa ca fiind „functionala” pentru ca nu exista nicio problema structurala la nivel digestiv, dar simptomele dureroase persista. Simptomele caracteristice ale dispepsiei la copii sunt durerea si disconfortul in regiunea medie superioara a abdomenului. Adesea, disconfortul apare in timpul mesei sau dupa, ori noaptea.

Dispepsia functionala poate fi cronica si poate afecta calitatea vietii celui mic. Din fericire, exista mai multe modalitati pentru a reduce disconfortul cauzat de aceasta afectiune, printre care modificarile stilului de viata sau anumite medicamente si suplimente.

Gastroenterita

Gastroenterita este cauzata de o infectie intestinala - de obicei o infectie virala, dar uneori si bacteriana. Aceste infectii se raspandesc usor intre oameni, in special intre copii. Gastroenterita provoaca varsaturi, diaree, febra si dureri abdominale. Copiii si bebelusii mici sunt mai predispusi sa se deshidrateze din cauza gastroenteritei, iar bebelusii sub 6 luni ar trebui sa fie consultati de un medic daca fac gastroenterita.

Toxiinfectii, alergii sau intolerante alimentare

Toxiinfectia alimentara este cauzata de germenii care se dezvolta in alimentele care au fost slab preparate sau incorect depozitate. Simptomele sunt aceleasi cu cele ale gastroenteritei, dar mai severe. Din nou, bebelusii si copiii mici sunt mai expusi riscului de deshidratare mai mult  decat copiii mai mari si trebuie avut grija sa se asigure ca acestia raman hidratati.

Intoleranta la lactoza poate cauza, de asemenea, dureri abdominale in randul celor mici. Aceasta afectiune are ca rezultat balonarea, flatulenta si diareea, care apar dupa ce se consuma alimente sau bauturi care contin lactoza.

Sindromul intestinului iritabil

Sindromul colonului iritabil provoaca dureri abdominale care pot fi legate de una sau mai multe dintre urmatoarele: defecatie, o schimbare a frecventei cu care bebelusul elimina scaune, sau o schimbare in aspectul scaunului.

Unii copii vor avea diaree, altii vor avea constipatie, iar altii vor avea o alternanta intre diaree si constipatie. In cazul in care constipatia unui copil este cauzata de sindromul intestinului iritabil, durerea abdominala nu dispare dupa eliminarea scaunului, asa cum se intampla in cazul constipatiei obisnuite.

Cum calmam durerile abdominale ale copiilor

In primul rand, atunci cand copilul tau se plange de dureri de burta, este indicat sa iei legatura cu medicul pediatru. Acesta il va consulta pe cel mic si ii va prescrie un tratament adecvat. Complementar, pentru a ameliora durerile abdominale ale prichindelului tau, ii poti administra un supliment alimentar natural, cu extracte din plante, care sa grabeasca vindecarea.

De prima intentie in ameliorarea simptomelor cauzate de dispepsia functionala este Spasmodep, o solutie orala cu extracte din plante si indulcitori naturali, care contribuie la ameliorarea simptomelor cauzate de dispepsia functionala, hiperaciditatii gastrice, refluxului gastroesofagian si sindromului de colon iritabil. Sinergia fitoextractelor standardizate, bogate in flavonoide si polizaharide au efect in reglarea motilitatii intestinale si eliminarea gazelor!

Spasmodep poate fi administrat inca de la varsta de 6 luni. Printre beneficiile sale se numara:

  • Este eficient in ameliorarea durerilor si crampelor abdominale;
  • Sustine functionarea normala a sistemului digestiv;
  • Diminueaza refluxul gastroesofagian;
  • Are rol important in protectia si refacerea mucoasei gastrice.

Mai multe informatii despre acest produs, si nu numai, gasesti pe site-ul http://www.drphyto.ro!

Citeste si despre