Medicul pediatru Ioan Gherghina, cunoscut şi ca "Ingerul copiilor", avertizeaza ca noua tulpina a coronavirusului este foarte periculoasa si pentru copii, ea fiind de 70 de ori mai contagioasa fata de forma clasica. Singura solutie pentru evitarea infectarii copiilor este aceea ca adultii sa se vaccineze, spune medicul.
„Copiii erau mai ocoliti ca frecventa si chiar si cu cazuri grave, dar aceasta tulpina este de 70 de ori mai contagioasa fata de copii decat este forma clasica. Si atunci, si copiii, si adultii sunt deopotriva infectati. Nu avem vaccin pentru copii sub 16 ani.
Trebuie ca cei din jurul copiilor sa se vaccineze, toti, toti care ingrijesc copiii si care instruiesc copiii. Trebuie sa aiba teste facute si trebuie sa fie vaccinati. Merg sau nu la scoala? Toate persoanele, daca vrem sa ocrotim copiii, trebuie vaccinate. Altfel, copiii nu sunt in siguranta, e clar!”, a spus medicul Ioan Gherghina, la Realitatea Plus.
Pediatrul Mihai Craiu: Febra nu inseamna neaparat coronavirus
Si medicul pediatru atrage atentia asupra unui aspect important. Acesta spune ca febra la copii nu inseamna neaparat infectia cu coronavirus. Aceasta poate fi data de gripa, toxiinfextie alimentara sau parazitoza.
„In principiu, gripa nu a inceput sa circule in acest sezon, iar copiii sunt, in general, sursa principala de transmitere a gripei in comunitate. Copiii frecventeaza colectivitati şi cum in acesta perioada scolile şi gradinitele sunt inchise, nu mai au cum.Ar putea sa existe afectiuni infectioase care sa aiba legatura cu sezonul. Acum, de exemplu, pot sa apara toxiinfectii alimentare, parazitoze.Deci, bolile cu febra pot sa aiba in spatele lor şi altceva decat o viroza contagioasa”, a spus medicul pediatru la Antena 3.
Mihai Craiu: Febra poate sa apara din cauza parintilor care incalzesc foarte bine camera
„Parintii cu copii mici au tendinta sa faca foarte cald in camera, des sunt temperaturi peste 25 de grade in camere, iar temperatura optima este 19-20.Daca i se mai pune copilului şi ceva pe cap, ca sa nu-l traga curentul, cum spun multi, sportul nostru national, este foarte probabil sa supraincalzim sugarul.De aceea, solutia, şi nu numai pentru COVID, este aerisirea frecventa şi riguroasa a camerei”, a recomandat dr. Craiu.