Raceala sau rinofaringita acuta

| | Actualizat: 2010-06-28 12:18:44
Intrebare:

- buna am si eu un ingeras de 7 luni si de la 4 luni raceste , in fiecare luna antibiotic, am consultat toti medicii pediatrii din localitate (in numar de 3) fiind oras mic si nu sunt satisfacuta de diagnosticul dat. mentionez ca nu a facut niciodata febra, decat nasuc infundat, tuse seaca la inceput dar dupa cateva zile s-a rupt... rosu in gat nimic... la plamani spun ei nimic... dar eu sunt nelamurita de ce raceste lunar .. si daca este bine lunar sa ii dau antibiotic

Raspuns:

Raceala sau rinofaringita acuta este una dintre cele mai frecvente boli acute la copil. In primii ani de viata, un copil sanatos, ingrijit la domiciliu, dezvolta 4-6 episoade de rinofaringita acuta pe an, in timp ce copiii din colectivitati (crese, gradinite) pot dezvolta rinofaringite mai frecvent.

In majoritatea cazurilor boala apare in anotimpul rece si este produsa de virusuri si se manifesta prin obstructie nazala, stranut sau tuse, rinoree si febra (sub 38,50C). La sugar se pot asocia: somn agitat, alimentatie dificila si detresa respiratorie moderata.

In formele necomplicate de boala, simptomatologia debuteaza brusc si se agraveaza progresiv in primele 3-4 zile de evolutie; febra dureaza 1-3 zile si restul simptomelor se remit in 7-14 zile.



Tusea poate persista 3-4 saptamani (persistenta tusei peste 2 saptamani, neinsotita de alte modificari clinice, nu are insa semnificatie de complicatie bacteriana). Secretiile nazale sunt initial sero-mucoase si devin muco-purulente (galbene, verzui) spre sfarsitul bolii (caracterul muco-purulent al secretiilor nu semnifica suprainfectie bacteriana!)

Investigatiile de laborator nu sunt necesare la copilul cu rinofaringita necomplicata si majoritatea copiilor cu rinofaringita acuta se pot trata ambulator.

Antibioticele nu sunt indicate in aceasta boala, deoarece nu exista dovezi pentru eficienta antibioticelor in rinofaringita necomplicata la un copil imunocompetent si administrarea de antibiotice la copiii cu raceala este grevata de riscul unor reactii adverse (reactii alergice, diaree, infectii micotice) si dezvolta rezistenta bacteriana.

Se recomanda doar tratament simptomatic:

  • paracetamolul si ibuprofenul sunt indicate pentru efectul antitermic (combat febra), antiinflamator si antialgic;
  • aport suplimentar de lichide care fuidifica secretiile respiratorii facandu-le astfel mai usor de eliminat;
  • instilatii nazale cu solutii saline (ser fiziologic) ce fluidifica secretiile nazale, facilitand indepartarea acestora;
  • indepartarea mecanica a secretiilor, cu pompa sau cu tampoane de vata
  • asigurarea unei atmosfere umede (umidificator in camera copilului, sedinte de terapie cu ceata calda prin functionarea dusului) si evitarea fumului de tigara care irita mucoasa cailor respiratorii.

    In cazul in care se prelungeste evolutia bolii  peste 7-10 zile sau apar: febra >39 C, sugarul refuza lichidele, este agitat sau dimpotriva prea somnolent, are respiratii frecvente sau respiratie dificila, rash cutanat impune o noua consultatie medicala, fiind posibila aparitia unor complicatii (otita medie acuta, sinuzita bacteriana, pneumonia, laringita) si in astfel de cazuri poate fi necesara administrarea de antibiotice.

    De asemenea in cazul unor copii care prezinta unele malformatii sau imunodeficiente, poate fi justificata administrarea de antibiotice in rinofaringita acuta pentru a preveni suprainfectia bacteriana.

    Profilaxia rinofaringitei se face prin evitarea contactului cu persoane cu boala acuta febrila si  spalarea frecventa a mainilor.

    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist
  • Citeste si despre