Studiul de 30 de ani care dezvaluie de ce apare leucemia la copii

| | Actualizat: 2018-05-31 00:00:00

Ca parinte, inca de dinainte sa se nasca copilul, iti doresti un singur lucru pentru el: sa fie sanatos. Nu este nimic mai dureros decat sa iti vezi copilul suferind si sa nu intelegi de ce un copil nevinovat trebuie sa treaca prin asta; iti doresti ca suferinta lui sa se transfere asupra ta, dar din pacate acest lucru nu este posibil, asa ca nu poti decat sa fii alaturi de el in lupta contra bolii, sa faci tot ce este omeneste posibil sa il salvezi, sa te bucuri de fiecare mica victorie si sa nu iti pierzi speranta.

De curand, profesorul Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a publicat rezultatele unui studiu care dezvaluie de ce apare leucemia la copii, lucrarea sa fiind considerata extrem de importanta in unificarea teoriei privind cauzele aparitiei acestei boli in randul copiilor.

Studiul care pune capat unei controverse

In cadrul studiului publicat pe sciencedaily.com, s-a analizat cea mai mare baza de date colectata vreodata privind leucemia acuta limfoblastica - cel mai cunoscut tip de cancer la copii, cumuland cercetarile efectuate pe parcursul a 30 de ani atat de Greaves, cat si de colegii sai din jurul lumii.

Cauzele aparitiei leucemiei la copii

Cercetarile arata ca boala este cauzata de un proces in doua etape compus din mutatii genetice si expunere la infectie, ceea ce inseamna ca poate fi prevenita cu tratamente care sa stimuleze sistemul imunitar al copilului inca de cand acesta se naste.

Prima etapa a procesului presupune o mutatie genetica care se produce inainte de nastere si care da predispozitia copilului de a face leucemie – insa doar 1 procent din copiii nascuti cu aceasta modificare genetica se imbolnavesc.

Cea de a doua etapa este extrem de importanta la randul ei; boala este declansata mai tarziu, in copilarie, in urma expunerii la una sau mai multe infectii, dar de obicei apare in randul copiilor care au avut primul an din viata "curat", adica fara prea mult interactiuni cu alti copii de varsta lor sau mai mari.

Boala societatilor dezvoltate

Leucemia acuta limfoblastica este prezenta mai mult in societatile dezvoltate si numarul cazurilor creste in fiecare an cu 1%; profesorul Greaves crede ca acest tip de cancer in randul copiilor este un paradox al progresului in societatea moderna – lipsa expunerii microbiale timpurii a copilului rezultand in functionarea deficitara a sistemului sau imunitar.

Rezultatele studiului sugereaza o "infectie intarziata" ca fiind cauza acestui tip de leucemie; infectia aparuta cat mai repede dupa nasterea copilui, pregatind si fiind benefica sistemului imunitar al acestuia, insa o infectie aparuta mai tarziu, in lipsa primei infectii-cea timpurie, ar putea cauza aparitia leucemiei.

Posibile metode de prevenire a leucemiei acute limfoblastica

Studiile efectuate au relevat faptul ca o expunere din pruncie, prin alaptare sau prin introducerea copilului in sisteme institutionalizate de genul cresei, poate proteja impotriva leucemiei, cel mai probabil intarind sistemul imunitar, ceea ce sugereaza ca leucemia acuta limfoblastica ar putea fi prevenita.

Profesorul Greaves atrage atentia in cadrul lucrarii sale asupra faptului ca desi expunerea, sau lipsa expunerii, la infectii comune ar putea fi una din cauzele aparitiei bolii, riscul de a dezvolta acest tip de cancer, ca in cazul tuturor tipurilor de cancer este influentat si de susceptibilitatea mostenirii genetice, dar si de intamplare.

Sursa: sciencedaily.com

Citeste si despre