Termometrele corporale si luarea temperaturii copilului

| | Actualizat: 2024-09-30 22:27:01

Trebuie sa iei temperatura copilului tau de fiecare data cand banuiesti ca ar putea sa fie bolnav. Valoarea obtinuta variaza in functie de tipul de termometru folosit asa ca trebuie sa ii comunici intotdeauna medicului si felul in care a fost luata temperatura. De asemenea, exista o paleta larga de termometre pe piata, unel mai mult sau mai putin avantajoase si indicate la copii.

Ce este termometrul corporal si ce inseamna febra?

Termometrul corporal este dispozitivul prin care se masoara temperatura corpului.Febra este considerata adesea o boala, dar de fapt ea este un simptom al unei afectiuni din organism. Este modul prin care organismul anunta ca s-a instalat o infectie in corp si ca trebuie sa iei masuri.Se considera ca un copil are febra atunci cand temperatura lui corporala depaseste media normala.

Tipuri de termometre

Termometru axial sau oral

Poate fi plasat la nivelul subtioarei. Temperatura axiala este de obicei cu un grad mai mica decat temperatura reala a organismului. Termometrele orale pot fi plasate si sub limba.

Termometrele de acest tip sunt de obicei clasice, formate din sticla si contin in interior mercur. Aude asemenea implementate in interior o scala care masoara temperatura corpului. Atunci cand aceasta creste sau scade, mercurul se contracta si se mareste in volum determinand miscarea in sus sau in jos pe scala in functie de temperatura corporala.Pentru a se putea lua temperatura corecta a corpului, termometrul cu mercur trebuie sa stea in contact cu organismul bebelusului cam 4 minute.

Exista si un termometru instantaneu care se pozitioneaza tot la nivelul axilelor si cu ajutorul caruia masurarea se face mai rapid. Dezavantajul este ca este foarte scump si este greu de folosit daca ai un micut care se agita de regula foarte mult.

Termometru rectal

Ofera cea mai corecta valoare deoarece masoara temperatura din interiorul organismului.Dispozitivul pentru masurarea temperaturii corporale prin rect este construit la fel ca cel pentru axila.Din cauza faptului ca el creeaza un diconfort pentru ca este introdus in funduletul bebelusilor, majoritatea parintilor evita sa il foloseasca.

Termometru timpanic sau intraauricular

Dispozitivele de masurare a temperaturii corporale prin ureche se mai numesc si termometre intraauriculare si sunt destul de scumpe.

Acesta se pozitioneaza in interiorul urechii. El masoara temperatura extrem de rapid (3-5 secunde). Totusi, ele sunt destul de periculoase in cazul bebelusilor si necesita indemanare in mentinerea nemiscata a copilului. Daca acesta nu sta nemiscat exista un risc foarte mare de a leza timpanul micutului. Tocmai de aceea nu se recomanda bebelusilor foarte mici.

Termometre multifunctionale si ultramoderne

Termometrele de ultima ora aparute pe piata sunt dotate cu display digital, ceea ce le face foarte usor de citit si au mai multe functii.Unele dintre ele au chiar si semnal de alarma, care atunci cand atinge o anumita temperatura bipaie si astfel stii ca trebuie indepartat.Ele pot avea si alte functii asociate: pot avea integrate termometre pentru masurarea temperaturii apei, a camerei etc.

Cum iei temperatura copilului cu termometrul axial?

Ridica bratul copilului si aseaza capatul termometrului cu mercur sau al celui digital la nivelul axilei (un termometru cu mercur va oferi cea mai corecta valoare a temperaturii daca este asezat intr-o pozitie perpendiculara pe corpul copilului; un termometru digital va oferi cea mai corecta valoare daca este asezat intr-o pozitie inclinata fata de corpul copilului).

Tine termometrul in aceasta pozitie timp de trei sau patru minute.

Cum iei temperatura copilului cu termometrul rectal?

Intai lubrifiaza capatul termometrului cu vaselina.

Scoate pantalonii copilului si aseaza-l pe spate, ridica-i picioarele si introdu cu blandete termometrul in rect, pe o distanta de aproximativ 2,5 cm. Termometrul are o umflatura care nu va permite sa il introduceti prea mult.Tine termometrul in aceasta pozitie timp de 1 sau 2 minute.Tineti minte ca numai un termometru rectal poate fi folosit in siguranta la luarea temperaturii rectale.

Mai poti sa iei temperatura rectala asezand copilul peste genunchii tai. Aseaza-ti o mana pe spatele copilului ca sa nu se miste necontrolat.

Cum iei temperatura copilului cu termometrul intraauricular sau timpanic?

Nu este recomandat bebelusilor, ci copiilor mai maricei. Atunci cand se foloseste acest dispozitiv trebuie sa te asiguri ca micutul sta la temperatura camerei macar 5 minute.

Nu se masoara temperatura timpanica atunci cand copilul trece de la frig la cald sau daca micutul sta culcat pe o parte si mentine caldura la nivelul urechii.

Capatul termometrului intraauricular se introduce cu mare atentie in ureche cu lentila aplecata in fata.

Acesta se tine cu o mana, iar cu cealalta se trage usor de lobul urechii pentru a se inchide canalul.

Atunci cand dispozitivul este pozitionat corect se porneste butonul si se citeste temperatura dupa 4-5 secunde.

Citeste cu atentie instructiunile de folosire ale acestui termometru, pentru ca este mult mai delicat de folosit decat altele. Daca iti este teama sa il foloseste sau consideri ca nu ai indemanarea necesara folosirii, este mai bine sa folosesti alt tip de termometru, pentru a nu risca sa lezezi timpanul micutului tau.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre