Tot ce trebuie sa stii despre convulsiile febrile la copii

| | Actualizat: 2018-04-02 00:00:00

Convulsiile febrile, sau convulsiile cauzate de febra, afecteaza 3 sau 4 copii din 100, in general intre varstele de sase luni si cinci ani si cel mai adeasea intre 1 an si 1 an si jumatate. Desi nu pun in pericol sanatatea si integritatea copilului tau, un episod de convulsii febrile, in special cand este vorba la un copil mic, poate sa te ingrozeasca, asa ca pentru a putea sa gestionezi cat mai bine situatia, este bine sa cunosti cateva aspecte esentiale legate de episoadele de convulsii febrile!

 

Ce sunt si cum se manifesta convulsiile febrile

Convulsia febrila se produce, de obicei, in primele ore de la instalarea febrei de peste 38 grade. Este posibil ca cel mic sa arate neobisnuit cateva secunde pentru ca apoi sa se incordeze, sa tremure si sa isi dea ochii peste cap si sa geama. Nu va reactiona o perioada scurta de timp, respiratia va fi inegala, si pielea ar putea sa para mai inchisa la culoare decat in mod obisnut.

Un astfel de episod de convulsie febrila dureaza, de regula, un minut, insa au existat cazuri rare in care convulsiile s-au produs timp de 15 minute. Imediat dupa convulsie, copilul isi revine la normal.

Convulsiile febrile se produc foarte rar si pot avea loc chiar si de doua ori in decursul unei singure zile, in timp ce alte convulsii, cu cauze diferite decat cele febrile, pot dura mai mult si se pot produce mai des.

Ce sa faci cand copilul are convulsii febrile

Daca cel mic sufera un episode de convulsii febrile, trebuie sa reactionezi repede pentru a-l impiedica sa se raneasca:

 

  • Asaza-l in pat sau pe jos si ai grija sa nu aiba obiecte ascutite sau dure prin preajma in timpul convulsiilor;
  • Intoarce-i capul intr-o parte pentru a evita inecarea cu saliva sau voma;
  • Nu isi va inghiti limba, deci nu ii pune nimic in gura;
  • Suna pediatrul;
  • In cazul in care convulsiile nu se opresc dupa 5 minute, sunt la 112 si cheama salvarea.

 

Tratarea convulsiilor febrile

Daca cel mic sufera de convulsii febrile, suna pediatrul imediat, pentru ca va vrea sa il consulte pe cel mic pentru a identifica cauza febrei. Este mai important sa determine si sa trateze cauza febrei decat sa trateze convulsiile in sine. Este posibil ca medicul sa solicite analize suplimentare pentru a elimina posibilitatea existentei unor afectiuni cum este meningita, mai ales cand cel mic are mai putin de un an.

Va mai suferi si alte convulsii?

Convulsiile febrile au tendinta sa se mosteneasca. Riscul de a avea convulsii la urmatorul episod febril tine, totodata, de varsta copilului tau.

Atunci cand primul episod de convulsii febrile se produce la un copil mai mic de 1 an, aceasta are sanse de 50% sa experimenteze si alte astfel de episoade, in timp ce atunci cand copiii peste 1 an sunt afectati pentru prima data de convulsii febrile, aceastia au sanse de 30% ca un astfel de episode sa recidiveze.

Cat de periculoase sunt convulsiile febrile?

Desi par infricosatoare, ele nu pun copilul in pericol, nu afecteaza creierul, nu cauzeaza probleme ale sistemului nervos, nu cauzeaza paralizie, nu pun in pericol abilitatea intelectuala a copilului tau si nu ii pun in pericol viata. De obicei medicii nu prescriu un tratament preventiv pentru convulsile febrile, dar in cazul in care convulsiile au o durata mai mare si se produc mai des este posibil ca recomandarea medicala sa se schimbe.

Este important sa incerci sa iti pastrezi calmul in situatia in care copilul tau sufera un episod de convulsii datorate febrei si sa nu te gandesti imediat la ce este mai rau, ci sa ceri sfatul medicului.

Citeste si despre