Transpiratia rece la copii pe timpul noptii este unul dintre motivele de ingrijorare pentru parinti. Aceasta apare mai ales in primele luni de viata, de aceea proaspetii parinti se pot confrunta cu temeri puternice!
Multi parinti pot constata ca bebelusul transpira mult in timpul noptii. Aceasta transpiratie este una rece, iar de aici pot aparea numeroase intrebari in mintea parintelui!
De ce se intampla asta? De ce este atat de umed? Este bolnav? Are febra? Este normal?, Sa chem doctorul?
Desi transpiratia este un proces natural al corpului nostru, transpiratia rece poate indica alte probleme.
in primul rand, este important sa stim ca transpiratia nu este altceva decat un proces natural al corpului nostru si este un mecanism care ajuta la reglarea caldurii si eliminarea anumitor substante. La bebelusii de pana la 18 sau 20 de luni, sistemul de reglare a temperaturii corpului este inca in curs de dezvoltare, asa ca este destul de normal ca acestia sa fie prea reci sau sa transpire.
Ce este transpiratia rece?
De obicei, transpiratia rece apare frecvent in organism in diferite situatii, precum nervi, frica sau anxietate sau in anumite boli sau modificari hormonale.
Cu toate acestea, in cazul bebelusilor si copiilor, transpiratia rece apare adesea din alte cauze foarte diferite si mai putin ingrijoratoare!
De ce apare transpiratia rece la bebelusi si copii?
Transpiratia excesiva este ceva absolut normal la bebelusi. Cu toate acestea, cand vine vorba de transpiratie rece, parintii pot deveni prea ingrijorati, mai ales daca are tendinta sa apara atunci cand copilul doarme.
Transpiratia rece la copii apare adesea ca o modalitate de a regla temperatura naturala a corpului in timp ce se odihneste.
Specialistii sustin ca transpiratia rece are o explicatie logica: in ciuda faptului ca uneori transpiratia rece apare atunci cand exista febra rece, de asemenea apare de obicei la bebelusi ca un mod natural pentru organismul de a regla temperatura nu numai a plamanilor lor, ci a tuturor organelor lor in repaus.
De ce transpira copiii in timp ce dorm?
Desi este normal ca bebelusii sa experimenteze acest tip de transpiratie mai ales noaptea, cel mai probabil se datoreaza faptului ca sunt excesiv de calzi. Acoperindu-i cu cearsafuri, pe langa pijamalele grele, le poate fi cald, mai ales, mai ales daca au tendinta de a se misca mult in timpul somnului.
Fiind constant fierbinti si in miscare, bebelusii se descopera, temperatura scade brusc si acest lucru face ca transpiratia sa se raceasca si copilul poate raci cu usurinta. Cea mai usoara solutie pentru a evita acest lucru este sa renuntati un strat de haine in timpul somnului, fara sa va fie teama ca le va fi frig.
Pe de alta parte, pediatrii recomanda sa nu se foloseasca cearsafuri pentru a-i inveli, ci copiii sa fie imbracti cu pijamale care nu pot fi indepartate si care sa le permita sa aiba o temperatura adecvata pe parcursul noptii.
Specialistii afirma ca, atat timp cat bebelusul se hraneste intr-un mod bun si raspunde la stimularile simturilor sale, nu este nimic de ingrijorat.
Pe de alta parte, daca simtiti ca copilul se trezeste cu febra si transpiratie rece in mod repetat sau ca nu poate adormi din acest motiv, ar trebui sa mergeti la medic pentru a vedea ca un alt factor poate fi modificarea transpiratiei.
Cauzele transpiratiei reci la bebelusi
stim ca parintii pot fi foarte preocupati de manifestarile transpiratiei bebelusului lor, mai ales atunci cand apare sub forma de transpiratie rece. Daca dupa indepartarea straturilor de imbracaminte copilul este inca umed, poate fi vorba si de alte cauze.
Transpiratia rece la bebelusi poate aparea din diferite motive, sa vedem cele mai frecvente:
Temperatura ridicata in camera bebelusului
Ai renuntat la un strat de imbracaminte, dar copilul continua sa transpire? Atunci este posibil ca in camera in care doarme sa fie o temperatura prea ridicata. Retineti ca sensibilitatea noastra la temperatura nu este aceeasi cu cea a bebelusului si de multe ori nu ne dam seama.
Transpiratia rece de la vaccinare
Bebelusii vor fi supusi la diverse procese de vaccinare in primii ani de viata, iar reactiile lor pot fi diferite. Daca vi s-a intamplat ca copilul dumneavoastra sa fi fost vaccinat si apoi sa dezvolte febra sau transpiratie rece, iar aceasta sa dispara intr-o chestiune de o noapte, nu aveti de ce sa va faceti griji.
Virusuri din copilarie
Varicela, oreionul sau orice alt tip de boala din copilarie pot provoca, de asemenea, transpiratie rece la bebelusi. Acest tip de afecteaza sistemul nervos sau sistemul de aparare al copilului, provocand ca reactie naturala transpiratia rece.
Tulburari emotionale
Transpiratia rece poate aparea si in urma unor tulburari emotionale, deoarece sistemul nervos al bebelusului este mult mai vulnerabil decat al nostru.
Alte cauze posibile ale transpirației reci:
- Hiperactivitate la copii supraponderali.
- Alimente excesiv de toxice.
- Lipsa igienei
Sursa: https://www.somosmamas.com.ar/