Un zambet frumos inseamna, in primul rand, dinti albi, drepti si corect liniati. Cand natura nu este prea darnica, exista metode prin care se poate "construi" o dantura perfecta, ca in reclame.
Dintii, si in general partea inferioara a fetei, contribuie in proportie de cel putin 50% la desavarsirea imaginii unei persoane. Preocuparile oamenilor pentru un aspect placut al fetei dateaza din cele mai vechi timpuri, grija de a avea dinti frumos aliniati situandu-se pe primul loc.
In secolul nostru, in cadrul stomatologiei a aparut o specialitate aparte - ortodontia (dinte drept - lb greaca) - care se ocupa cu rezolvarea anomaliilor de pozitie a dintilor. In cazul acestor anomalii, formarea si dezvoltarea defectuasa a oaselor maxilare nu permit amplasarea corecta a dintilor ( de exemplu, situatii in care dintii sunt incalecati sau prezinta spatii mari intre ei ori cazuri in care dintii anteriori - superiori sau inferiori - nu se ating atunci cand persoana respectiva inchide gura).
Se poate spune deci ca ortodontia ne ajuta sa fim mai sanatosi si sa avem o fizionomie placuta, care este importanta pentru o buna integrare in societate.
Care sunt cauzele
Cand apar probleme, duceti imediat copilul la stomatolog
Chiar daca dintii strambi sau inghesuiti nu sunt un pericol vital, in timp ei pot provoca aparitia unor anomalii precum:
Cum se trateaza
Daca, dupa caderea dintilor de lapte, parintii observa ca dintii permanenti nu incap in spatiile respective sau ca exista spatii prea mari intre acestia, trebuie sa isi duca copilul la stomatolog, care il va indemna apoi catre un cabinet de ortodontie.
Varsta optima de incepere a tratamentului ortodentic este 6 -7 ani, cand erup primii dinti permanenti. Practic, nu exista o limita de varsta, dar pe masura ce anii trec, tratamentul devine mai complicat.
Durata lui variaza, in functie de complexitatea anomaliei, de la 1-5 ani, iar reusita este totala doar daca se respecta strict indicatiile medicului ortodont. In tot acest timp, parintii trebuie sa supravegheze copiii, pentru ca acestia sa poarte aparatele ortodontice conform indicatiile medicului.
Pe toata durata tratamentului, se impune o igiena riguroasa a cavitatii bucale si controale periodice la medicul ortodont.
Sursa foto: freepik