Unghia incarnata la copii

| | Actualizat: 2024-10-19 00:52:52

Unghia incarnata este cea care patrunde sau creste in interiorul pielii (tesuturilor moi) provocand leziuni si o reactie inflamatorie. Problema poate aparea la orice deget, desi cel mai afectat de aceasta problema este degetul mare. Afla care sunt cauzele frecvente care duc la aparitia ei la in randul copiilor si ce solutii exista!

Care sunt cauzele unghiei incarnate la copii?

Unghiile lungi care in mod natural au tendinta de creste curbat (in interior) sunt cele mai susceptibile pentru a dezvolta afectiunea.

De asemenea, traumele sau leziunile locale pot determina aparitia acestei probleme, la fel ca si incaltamintea sau sosetele care sunt prea stramte.

Care sunt simptomele?

Degetul afectat poate fi sensibil la atingere, chiar dureros, mai ales atunci cand micutul este incaltat cu sosete sau pantofiori. Poate chiar sa planga atunci cand incerci macar sa il incalti. Daca este suficient de maricel poate schiopata sau face unele grimase suparatoare atunci cand merge.

Daca unghia incarnata ajunge sa se infecteze pot aparea basicute care contin un fluid alb sau galben care inconjoara pielea inrosita din zona. Daca basicile se sparg lichidul se poate scurge, iar roseata se poate accentua si degetul se poate umfla.

Cum tratezi unghia incarnata la copilul mic?

Se inmoaie piciorul copilului in apa calduta in care pui sapun de aproximativ 2-3 ori pe zi cate 10 minute. Dupa aceea, se usuca piciorul si se tamponeaza degetul afectat cu un unguent sau crema cu antibiotic.

Ai putea incerca sa ridici unghia din piele si sa incerci sa o tai. Pentru asta, ai putea sa iti folosesti unghiile pentru a ridica usor unghia si pentru a introduce o cantitate mica de bumbac sau tifon steril intre unghie si piele. Schimba si inlocuieste tifonul de mai multe ori pe zi. Bineinteles ca acest lucru se poate face doar daca copilul nu resimte durere si inflamatie acute.

Daca crezi ca unghia incarnata este dureroasa pentru micut si il incomodeaza, i-ai putea da calmante orale, ca de exemplu acetaminophen.

Pana la vindecarea completa a problemei copilul trebuie sa poarte sandalute care sa ii tina liber degetul afectat, iar in casa sa mearga descult.

Cand trebuie sa apelezi la medic?

Daca unghia incarnata nu da semne sa se vindece in aproximativ o saptamana de la inceperea tuturor masurilor terapeutice, este cazul sa apelezi la medic.

Mergi cu el la pediatru daca pielea din jurul unghiei pare infectata – se inroseste foarte tare, apar basicute, secretie, se umfla degetul etc.

Daca medicul depisteaza infectie locala atunci va prescrie copilului antibiotice orale. Este posibil sa se apeleze si la o interventie chirurgicala daca afectiunea este severa si sa fie nevoie sa taie unghia din zona pielii in care pune presiune.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre