- Buna ziua! Am un copil de 8 luni de vreo trei saptamani ia aparut la ungia degetelului mare de la picior ca si o inflamatie. Eu cred ca este unghie incarnata este posibil asa ceva, deoarece cand apas acolo nu da semne ca l-ar durea am chemat medicul si mia dat o alifie fucidin dar fara nici un rezultat va rog sa ma ajutati nu mai stiu ce sa fac cu el. si inca o intrebare tot se scarpina intr-o ureche medicul a spus ca nu are nimic dar eu nu cred ce poate avea.
Raspuns:Unghia incarnata este o unghie ale carei margini au patruns si au determinat o leziune in tesuturile moi din jur, fiind insotita de obicei de o reactie inflamatorie locala a degetului respectiv.
Este favorizata de microtraumatisme locale determinate in timpul taierii unghiei (in special a colturilor) sau de incaltamintea necorespunzatoare (prea stramta).
Leziunea produsa de unghia incarnata ca si orice intepatura accidentala, poate fi o poarta de intrare pentru diversi agenti infectiosi iar rezultatul poate fi formarea unui abces (colectie de puroi care poate necesita incizie chirurgicala pentru drenarea puroiului) sau a panaritiului – o infectie acuta a unui deget.
Acesta poate fi superficial – cand inflamatia localizata la nivelul pulpei degetului sau in jurul unghiei evolueaza in cateva ore sau zile, cu crestere de volum a degetului, inrosire si durere locala sau panaritiu profund – cand sunt afectate si structurile profunde ale degetului.
In cazul panaritiului superficial tratamentul consta in aplicarea locala de antiseptice si antibiotice dar in cazul celui profund este necesar tratament chirurgical.
In absenta unui examen clinic este imposibil de stabilit despre ce este vorba: avand in vedere ca leziunea descrisa persista de 3 saptamani si ca aplicarea unguentului cu antibiotic n-a dat rezultate, va sfatuiesc sa va adresati din nou medicului deoarece nu este bine sa neglijati aceasta problema.
Atingerea frecventa a urechii de catre un sugar poate fi un mod de a semnala o durere a urechii (otalgia) in cazul unei otite (infectie a urechii), insa in astfel de cazuri sunt prezente si alte simptome: febra, agitatie, sugarul plange, refuza alimentatia, tulburari de somn, otoree (scurgerea unei secretii din ureche).
In absenta altor simptome „scarpinarea urechii” de catre un sugar nu are semnificatie patologica – se joaca cu urechea la fel cum se juca cu degetele. Daca insa aveti motive sa suspicionati o infectie otica, consultati un medic specialist ORL.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist