Viermisorii intestinali la copii, transmitere, simptome si tratament

| | Actualizat: 2017-06-12 16:37:10

Viermisorii intestinali reprezinta o afectiune parazitara frecvent intalnita in copilarie. Este o infectie contagioasa care afecteaza intestinele copiilor, dar care poate fi prevenita cu succes, prin cateva masuri simple de igiena. Iata cum se manifesta viermisorii, cum se transmit la copii si ce masuri terapeutice se iau in cazul acestei parazitoze!

Mod de transmitere a viermisorilor intestinali la copii

Copilul tau poate sa ia viermisori intestinali dintr-o multime de surse. Parazitoza apare in special pe fondul neinvatarii regulilor esentiale de igiena la copii si prin ingerarea unor alimente spalate incorect. Ouale viermilor se depun pe obiectele din jur si pe corpul copilului prin atingere si intrare in contact cu obiecte contaminate.

Atunci cand copilul pune manuta pe astfel de obiecte si apoi o baga in gurita, ouale parazitilor ajung in intestine. Acolo se inmultesc si se transforma in viermisori, care pot atinge si zeci de centimetri lungime, in functie de tipul de parazitoza de care sufera.

Viermele femela depune mai multe oua, care se transforma la randul lor in viermisori si se depoziteaza in jurul anusului. Au forma unora fire mai groase de ata alba si sunt usor de sesizat in scaunele copiilor. Asadar, copilul se poate infecta si poate dezvolta viermisori atunci cand mananca fructe si legume incorecte spalate, cand intra in contact direct cu un alt copil infectat sau atinge obiecte ale acestora, dar si din fantani sau balti cu apa nesigura.  

Simptome ale viermisorilor intestinali la copii

Viermisorii, si in general parazitii intestinali, pot trai in intestine perioade mari de timp, fara a manifesta vreun simptom. Atunci cand o fac, principalele simptome sunt:

diaree;
• crampe abdominale si dureri in zona buricului (un simptom relevant);
• oboseala;
• mancarimi anale;
• scaderea poftei de mancare;
• probleme de somn;
• anemie;
• dureri de cap;
• scaun cu viermisori;
• cearcane;
• bruxism nocturn (scrasnirea dintilor in timpul noptii);
• stare de iritabilitate;
• inflamatia vaginului (la fete).

    Tratamentul viermisorilor intestinali

    Viermisorii intestinali nu necesita internarea copilului in spital sau masuri medicale speciale, decat daca are sub 2 anisori. In rest, copilul se trateaza ambulatoriu.

    Modificarea dietei este principala masura impotriva parazitilor "cazati" in intestinele copilului. Incearca sa introduci in meniul copilului rodii, sfecla si morcovi. Sunt alimente cu proprietati speciale de distrugere a parazitilor intestinali. De asemenea, adauga si alimente bogate in fibre alimentare, cum sunt produsele pe baza de cereale integrale, deoarece ajuta la curatarea intestinelor de viermisori.

    Copilul are nevoie de administrarea de suplimente cu probiotice, esentiale pentru impiedicarea inmultirii si dezvoltarii parazitilor. Si enzimele digestive (precum papaina - regasita in papaya), consumate cu 30 de minute inainte de fiecare masa, sunt esentiale in eliminarea si scaparea de viermisori intestinali.

    Administrarea de vitamina C si zinc ajuta la intarirea sistemului imunitar, stimuland organismul sa lupte contra infectiei. In cazul in care suspectezi prezenta viermisorilor intestinali la copil, mergi cu el la pediatru, pentru a-i prescrie un tratament adecvat si personalizat, pliat pe nevoile lui medicale si nutritionale.

    Tipuri de viermisori intestinali la copii

    Oxiurii

    Oxiurii sunt varietatea cel mai des intalnita. Sunt mici (sub 1 cm), albi, subtiri ca un varf de ac. Ei paraziteaza intestinele, dar ies in timpul noptii prin anus pentru a-si depune ouale in plicile pielii din jurul acestuia. Pot fi descoperiti la acest nivel sau in scaun. Din aceasta cauza somnul copilului poate fi perturbat si el are tendinta sa se scarpine.

    Ascarizii

    Seamana foarte mult cu ramele. Suspiciunea infestarii cu ascarizi apare cand se descopera unul in scaunul copilului. Ascarizii, de obicei, nu dau simptome care sa deranjeze copilul decat daca se gasesc in numar mare.

    Ancylostoma duodenalae

    Se intalnesc foarte des si pot produce malnutritie si anemie. Boala se contacteaza daca mergi cu picioarele goale pe un sol infestat.

    Copilul tau a facut vreodata viermisori? Ce masuri ai luat si cum ai reusit sa il scapi de acesti paraziti? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

    Citeste si despre