Pentru romani, sarbatorile inseamna mese imbelsugate, pline de mancaruri traditionale si nu numai. Insa, cand esti insarcinata, multe dintre alimentele specifice meselor de sarbatori sunt de evitat.
Te poti insa reorienta catre variantele sanatoase si sigure pentru sarcina sau poti inlocui preparate cu altele in acest an. Iata care sunt alimentele pe care nu trebuie sa le consumi in perioada sarbatorilor, indiferent ca este vorba despre zile onomastice, sarbatorile de iarna sau sarbatorile pascale.
1. Bauturi alcoolice
Alcoolul este la loc de cinste in orice casa in perioada sarbatorilor. Oricat de tentant ar fi sa gusti o gura de sampanie, sau un lichior, este indicat sa te abtii. Poti inlocui insa aceste bauturi, cu variante non-alcoolice. De exemplu, poti consuma sampanie pentru copii, sau vin fara alcool, iar in loc de lichior un suc de fructe preparat in casa.
2. Cafeina
Iti este pofta de cafea? Alege o varianta decofeinizata, mai ales daca o bei in a doua parte a zilei. Daca nu exista probleme care sa impiedice consumul de cafeina, medicii recomanda maxim o ceasca pe zi, de cafea slaba sau un ceai verde. Insa este indicat sa renunti la consumul acestora in timpul sarcinii.
De asemenea, este important sa fii atenta si la continutul de cafeina din alte alimente, inclusiv din ciocolata, inghetata, bomboane sau clasica cacaoua calda, atat de populara de Craciun.
3. Preparate cu carne tocata
Carnea tocata este foarte grea, iar in general, sarmalele, carnatii si caltabosii, dar si alte preparate cu carne specifice meselor de Craciun si Revelion, contin multe grasimi si condimente, care in timpul sarcinii nu sunt indicate. Le poti inlocui insa cu preparate mai simple, fara grasimi. De exemplu, sarmalele pot fi facute din carne de pui sau curcan, daca nu reusesti sa te abtii din a le consuma.
ATENTIE! Cand consumi carne, indiferent de tipul acesteia, asigura-te ca este foarte bine preparata, deoarece carnea poate contine bacterii periculoase si parazitii precum E. coli, trichinella si toxoplasmoza. Carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa. Tocmai de aceea, este de evitat sa consumi gratar si sa alegi in schimb, carne preparata la cuptor, sau fiarta, unde timpul de preparare este indelungat, iar bacteriile si parazitii ucisi.
4. Branzeturi moi
Branzeturile moi - Brie, Camembert, feta si branza albastra - sunt nelipsite de pe mese, in special de Anul Nou. Multe sunt insa nepasteurizate. Prin urmare, daca nu ai vazut pe ambalaj mentiunea pasteurizat, este indicat sa nu le consumi. Acelasi lucru este valabil si pentru alte branzeturi nepasteurizate. Toate aceste branzeturi nepasteurizate sunt preparate din lapte crud, care poate contine listeria, o bacterie extrem de periculoasa in sarcina. La contactul cu listeria, femeile insarcinate sunt de 10 ori mai susceptibile sa dezvolte o infectie din aceasta cauza.
5. Fructe de mare
Fructele de mare pot fi consumate numai in cazul in care ai garantia ca sunt foarte proaspete si gatite foarte bine, pentru a distruge bacteriile. Acestea nu sunt contraindicate, insa avand in vedere ca la noi sunt aduse din import, este indicat sa ai grija la sursa de achizitie. Cel mai bine este sa alegi variante congelate si sa le prepari acasa, dupa retete simple.
Este indicat insa sa alegi fructe de mare cu un continut mic de mercur, precum creveti, crab sau homar. De asemenea, limiteaza consumul acestora la maxim doua ori pe saptamana.
6. Peste oceanic
Pestele este sanatos, insa trebuie sa alegi un peste cu continut scazut de mercur. Evita pestii de mare, in special macroul. La fel ca in cazul altor preparate, acesta terbuie sa fie gatit foarte bine, pentru ca eventualele bacterii si paraziti din acestea, sa iasa
7. Dulciuri din comert
Evita orice preparate din comerti, deoarece au un continut foarte mare de zahar. In plus, contin o multime de aditivi, potentiatori de arome, conservanti si alte substante care nu ar trebui sa se afle acolo. Prin urmare, daca iti este pofta de ceva dulce alege preparate facute in casa, din ingrediente sigure si de calitate.
FOTO: pexels.com