9 motive pentru care trebuie sa consumi fructe in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2021-05-16 22:33:47

O alimentatie corecta este esentiala in timpul sarcinii, dar si inainte de aceasta, in perioada conceperii. Se poate intampla insa ca bebelusul sa apara neanuntat si atunci este important ca dupa aflarea vestii sa apelezi la o dieta sanatoasa, variata, echilibrata si completa.

Medicii nutritionisti evidentiaza importanta consumului de fructe pe parcurusul sarcinii. In aceasta perioada femeile insarcinate trebuie sa consume fructe zilnic. Motivele sunt multiple, iar beneficiile pe care acestea le aduc viitoarei mame, dar si bebelusului sunt incontestabile.

De ce trebuie sa consumi zilnic fructe in timpul sarcinii

Includerea in dieta a cel putin trei fructe pe zi este esentiala pentru a ne lua vitaminele si mineralele esentiale, fuctele fiind bogate in Vitamina C, A, precum si in antioxidanti, acid folic, fier si fibre. Exista, insa, mai multe motive pentru care fructele trebuie incluse in alimentatie, in timpul, sarcinii.

1. Fructele sunt un bun inlocuitor al gustarilor nesanatoase, care nu aduc aport nutritional (covrigei, stixuri, etc). Toate acestea pot fi inlocuite cu fructe, care sunt pline de nutrienti si induc si o stare de satietate mai mare.

2. Datorita continutului mare de fibre, fructele impiedica aparitia constipatiei in timpul sarcinii.

3. Pot fi consumate in loc de desert, atunci cand ti-e pofta de ceva dulce. De asemenea, fructele mai pot fi incluse in diverse retete ca inlocuitor al zaharului (in special bananele si merele).

4. Sunt bogate in antioxidanti, iar acestia iti ofera vitalitate.

5. Contribuie la o buna hidratare  a organismului. Fructele contin multa apa, iar consumul de lichide este esential in timpul sarcinii.

6. Fructele sunt bogate in vitamina C, care ajuta la fixarea fierului din alimente in organism, prevenind astfel aparitia anemiei. Fierul este un nutrient foarte important nu numai in timpul sarcinii, ci postpartum.

7. Fructele contin acid folic care este extrem de important in timpul sarcinii. Acesta este luat si ca supliment de gravide pentru a preveni aparitia problemelor la nivelul tubului neural.

8. Sunt surse de vitamina A, in special fructele care au o culoare portocalie. Acest nutrient este esential pentru dezvoltarea embrionala.

9. Fructele asigura un aport important de enzime digestive, prevenind aparitia diverselor probleme de digestie in timpul sarcinii.

Clasificarea fructelor necesare in timpul sarcinii in functie de proprietatile lor

Fiecare fruct are proprietati diferite pentru organism. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:

Banane si mere – ofera satietate. Atat bananele cat si merele ofera senzatia de satietate. In plus, bananele pot fi folosite in diverse preparate pentru inlocuirea zaharului, astfel incat sa obtii un desert sanatos care sa-ti satisfaca pofta de dulce.

Prune si kiwi – previn constipatia. Prunele si kiwi sunt fructe bogate in fibre. Acestea functioneaza precum prebioticele naturale, ajutand tranzitul intestinal.

Mango, kaki si smochinele proaspete, pot tine locul unei gustari sanatoase. In plus, pot fi consumate cand ai pofta de ceva dulce, aceste fructe fiind aromate si dulci.

Fructele de padure – bogate in antioxidanti. Fructele de padure, fie ca este vorba despre mure, zmeura, afine sau capsune sunt bogate in antioxidanti. In plus, contin foarte putine calorii. Aceste fructe nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nimanui, dar in special a unei gravide. Pot fi consumate ca atare, sau in diverse preparate (cu iaurt, smoothie, etc).

Pepene verde, penene galben, pere, portocala, nectarine – efect intens hidratant. Aceste fructe sezoniere au un continut bogat de apa. Sunt ideale pentru o buna hidratare in timpul sarcinii.

Fructe boate in vitamina C: kiwi, papaya, capsune, agrise, lamaie, portocala, mango si mandarine. Consuma-le alaturi de alimente bogate in fier, precum linte, ficat sau scoici. Vitamina C ajuta la asimilarea fierului in organism.

Fructe bogate in vitamina A: toate fructele portocalii, precum papaya, mango sau caise.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre