Calciul in sarcina

| | Actualizat: 2014-01-09 12:51:04

Calciul este unul dintre cei mai importanti nutrienti in perioada sarcinii. Acesta ajuta la construirea si intarirea sistemului osos si a dintilor bebelusului. Lipsa calciului pe perioada sarcinii poate afecta grav sanatatea copilului, dar si a mamei.

Asadar, o doza optima de calciu este foarte importanta in cazul femeilor insarcinate, pentru ca bebelusul sa asimileze cantitatea de care are nevoie pentru a-si mentine oasele si dintii puternici, iar tu sa ai o cantitate de lapte suficienta ulterior. Calciul este, de asemenea, implicat in procesele de contractie a muschilor, coagularea sangelui si reglarea ritmului cardiac, functii extrem de importante pe parcursul unei sarcini.

Doza zilnica de calciu recomandata pe perioada sarcinii

Femeile gravide au nevoie de 1.000 mmg pe zi de calciu in organism. Printr-o alimentatie echilibrata, orice femeie insarcinata poate sa isi asigure un aport optim de calciu, atat pentru ea, cat si pentru fat. Acest obiectiv poate fi atins prin consumarea a 3-4 portii de lactate pe zi, cat si prin administrarea de suplimente. Acestea contin insa intre 170 si 300 mmg de calciu.

Surse bogate in calciu

Cele mai bogate alimente in calciu sunt, in general, branzeturile. Medicii atrag atentia insa asupra abuzului produselor lactate in timpul sarcinii, care, din cauza faptului ca sunt foarte grase, pot da simptome neplacute, precum balonarea, gazele sau diareea. De aceea, este de preferat, echilibrarea dietei si cu alte produse alimentare bogate in calciu, precum somon, legume, tofu, oua sau cereale.

Surse alimentare de calciu Miligrame calciu
100 g branza proaspata de vaca 90
telemea 300
100 de ml de iaurt 190
100 de ml de lapte de vaca degresat 123
un iaurt de fructe, de 220 de g 345
1/2 cana de iaurt inghetat 106
o conserva de sardine cu oase 325
un sfert de pizza cu branza 220
o conserva de somon cu oase 180
o jumatate de cana de budinca 150
o cana de tofu 130
o cana de varza 94
o portocala 70
30 de g de migdale 70

Cum poti combina produsele pentru o mai buna asimilare a calciului

In cazul in care nu ai timp sau pur si simplu nu stii cum sa combini aceste produse alimentare astfel incat sa obtii cat mai rapid aportul de calciu de care ai nevoie pe perioada sarcinii, iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens:

  • combina cerealele cu un iaurt de fructe cremos;
  • asezoneaza o salata verde cu branza de vaci cu continut scazut de grasimi;
  • unge o felie de paine cu pasta de telina sau crema de branza cu putine grasimi;
  • soteaza cateva legume si amesteca-le cu cuburi micute de tofu;
  • adauga in supe, paste sau tocanite legume cu frunze verzi, precum varza creata, spanac sau broccoli;
  • adauga varza in salate sau sandvisuri;
  • foloseste cat mai mult lapte de soia sau lapte de orez la prepararea clatitelor sau a piureului de cartofi, in locul apei;
  • foloseste untul de migdale in locul untului de arahide;
  • adauga fasole sau naut la supe, sosuri, paste salate sau orice alte preparate gatite.

Lipsa calciului in timpul sarcinii

Calciul este foarte important pentru sistemul osos al organismului, de aceea aportul optim in timpul sarcinii este esential. In cazul in care dieta ta nu contine foarte multe surse de calciu, care sa ajute la buna dezvoltarea a fatului, una dintre cele mai grave afectiuni care pot aparea este osteoporoza, ce cauzeaza subtierea oaselor, facandu-le extrem de fragile. De asemenea, lispa calciului din organism poate duce la stari de slabiciune, crampe musculare, carii multiple si, in cazuri foarte grave, la crize de spasmofilie.

Tu te-ai confruntat cu probleme corelate deficitului de calciu in timpul sarcinii? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre