Ce este mai sigur in timpul sarcinii? Zaharul sau zaharina?

| | Actualizat: 2024-06-28 11:08:36

 

Din diverse motive, unele femei care au tinut „diete” cea mai mare parte a vietii lor au eliminat zaharul din alimentatia lor in favoarea indulcitorilor artificiali (zaharina, aspartam sau ciclamat de sodiu). Altele, insa, nu le folosesc, dar atunci cand raman insarcinate si merg la vizitele regulate la medic, apare problema greutatii, acordandu-i adesea mai multa importanta decat merita, si ajung sa simta nevoia sa controleze ceea ce mananca pentru a evita sa ia mai mult in greutate.

Iar cand vine vorba despre dulciuri, apare cea mai mare dilema. Este bine sa inlocuiesti zaharul cu zaharina in timpul sarcinii? Raspunsul este simplu si nu are nevoie de prea multa bataie de cap: zaharul este mai bun, deoarece indulcitorii artificiali traverseaza placenta in timpul sarcinii si pot afecta dezvoltarea fatului.

Aspartamul

Aspartamul ridica semne de intrebare, deoarece exista experti care sfatuiesc sa nu fie folosit pentru ca nu s-a dovedit a fi sigur si experti care nu il interzic complet (pentru ca nu s-a dovedit a fi nesigur), dar se asigura ca pacientii il consuma cu moderatie. Cu toate acestea, nu este recomandat a fi consumat in timpul sarcinii.

Zaharina

Zaharina este cel mai controversat indulcitor. Studiile pe animale au demonstrat ca exista un risc crescut de a face cancer de vezica. Intrucat indulcitorii trec prin placenta in fluxul sanguin al fatului, iar cercetarile efectuate pe maimute indica faptul ca zaharinei ii ia mai mult timp sa paraseasca organismul copilului decat pe cel al mamei, se suspecteaza ca s-ar putea acumula in vezica copilului, crescand astfel riscul de cancer de vezica urinara.

Trebuie remarcat, totusi, ca tumorile produse la sobolani nu au aparut in studiile efectuate pe alte animale, cu atat mai putin la oameni. In plus, doza administrata sobolanilor ar fi echivalenta cu un consum uman de aproximativ 750 de cutii de bauturi carbogazoase pe zi sau 10.000 de tablete de zaharina pe zi, pentru o perioada indelungata.

Cu alte cuvinte, cel mai probabil este o substanta sigura, dar, deoarece traverseaza placenta, creeaza incertitudine.

Nu s-a dovedit faptul ca indulcitorii ajuta la pierderea in greutate

Se presupune ca, luand indulcitori artificiali, deoarece au mai putine calorii decat zaharul, oamenii vor pierde ceva in greutate. Cu toate acestea, acest lucru nu este inca dovedit (ceea ce nu inseamna ca nu se intampla), deoarece exista foarte putine cercetari stiintifice care sa sustina aceasta tendinta. Exista chiar unele studii care par sa arate ca acestea mai mult ingrasa decat slabesc.

Indulcitorii sunt o optiune buna pentru diabetici, deoarece acestia pot consuma alimente dulci fara a suferi consecintele zaharului.

In cazul persoanelor sanatoase insa, este recomandat sa consume zahar, deoarece este natural si nu afecteaza organismul daca este consumat cu moderatie.

Efectele adverse ale indulcitorilor artificiali

In doze mici, indulcitorii artificiali nu par a fi daunatori. Totusi, atunci cand dozele sunt depasite (si se pare ca un consum zilnic de indulcitori poate determina depasirea dozelor), pot provoca diaree si sunt contraindicate pentru persoanele care sufera de alergii, astm, dar si copiilor (avand in vedere ca sistemul lor digestiv si renal nu este pregatit sa primeasca indulcitori), persoanelor in varsta si celor cu sistem imunitar deficitar.

 

Citeste si despre