Tot ce iti doresti atunci cand afli ca esti insarcinata este sa ai un copil sanatos. Daca anumiti factori nu poti fi controlati, asa cum sunt cei ce tin de genetica, exista insa si aspecte ale sarcinii pe care le poti gestiona astfel incat sa dai nastere unui copil sanatos, fara complicatii, care sa se dezvolte normal si care sa nu aiba probleme medicale grave, precum diabetul de tip 1, insulino-dependent.
Stii deja ca alcoolul, fumatul si anumite alimente nu sunt recomandate in cele noua luni de sarcina, dar se pare ca oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre consumul de gluten al gravidei si riscul aparitiei diabetului la copil.
Jurnalul de Medicina din Marea Britanie a publicat recent un studiu in cadrul caruia s-a examinat dieta a peste 70.000 de viitoare mamici. Cercetatorii au solicitat timp de 6 ani unei treimi dintre femeile daneze insarcinate sa raspunda la chestionare privind obiceiurile alimentare frecvente in sarcina. Pentru prima data, rezultatele au aratat o legatura relevanta intre dietele mamicilor si prezenta diabetului la copii.
Glutenul, mai periculos in cel de-al doilea trimestru de sarcina
Diabetul de tip 1, insulino-dependent, s-a descoperit in cazul a 247 de cazuri din copiii ai caror mame au consumat o cantitate mai mare de gluten in sarcina. Cu toate acestea, cercetatorii considera ca nu doar dieta din timpul sarcinii a afectat sanatatea copiilor, dar si momentul in care mamicile au consumat mai mult gluten, deoarece se pare ca femeile insarcinate care au consumat mai mult gluten in cel de-al doilea trimestru de sarcina au dat nastere unor copii cu diabet.
Alimentele cu un continut crescut al acestei proteine includ produsele de panificatie si patiserie, dar si banalele cereale consumate la micul dejun. Bebelusii ai caror mame au consumat produse cu o cantitate mare de gluten prezinta, conform studiului, un risc dublu de a dezvolta diabetul de tip 1, comparaiv cu cei ai caror mame au consumat o cantitate mai redusa de gluten zilnic in perioada celor 9 luni de sarcina si in special in cel de-al doilea trimestru.
Glutenul, riscuri si in timpul alaptarii
Desi rezultatele acestui studiu de amploare au fost foarte concludente, cercetatorii sustin ca este nevoie de si mai multe testari si experimente pentru a putea confirma definitiv legatura dintre consumul de gluten al mamei in sarcina si aparitia diabetului de tip 1 la copii, insa subliniaza importanta acordarii unei atentii deosebite dietei alimentare si cantitatii de produse cu gluten in cel de-al doilea trimestru de sarcina.
In cadrul studiului s-a descoperit si faptul ca gliadina, proteina glutenica, poate fi transferata prin intermediul laptelui matern de la mamica la bebelus. Studiul efectuat de catre cercetatori nu face decat sa atraga si mai mult atentia viitoarelor mamici asupra importantei dietei alimentare in perioada celor noua luni de sarcina. Pentru ca vrei ca bebelusul tau sa fie sanatos nu doar la nastere, dar si pentru tot restul vietii, este important deci sa stii ce produse alimentare trebuie evitate atunci cand esti gravida si ce alimente contribuie la o dieta sanatoasa, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.