Consumul de bauturi si alimente in travaliu

| | Actualizat: 2011-10-10 21:56:50


  Cel mai important studiu realizat cu privire la consumul de alimente si bauturi in timpul travaliul a fost in Canada. Conform noului studiu, mamica insarcinata ar trebui sa fie foarte atenta la ceea ce consuma.

 

Alimentele indicate in travaliu

Este intotdeauna bine sa te ghidezi dupa ceea ce iti face placere sa mananci, insa in acest moment este bine sa stii ca exista alimente, precum carnea sau alimentele grase, care iti pot pica greu. Carbohidratii sunt indicati in timpul travaliului deoarece iti pot garanta energia necesara pentru a trece peste contractii. Astfel, este o idee buna sa incerci:

- painea, painea prajita;
- cerealele;
- pastele;
- cartofii;
- bananele;
- orezul.



Alimentele dulci sunt usor de consumat si acestea iti ofera energia necesara, insa fata de carbohidrati, aceasta energie este disipata mult mai repede, asadar evita prea multa ciocolata sau ceaiul prea dulce.

Incearca sa mananci atat cat poti, nu este o idee buna sa iti incarci stomacul. Mananca regulat, o mica gustare la cateva ore de la inceperea travaliului, inainte de a merge la spital sau de a-ti suna medicul. Atunci cand esti in ultima etapa de travaliu, este indicat sa nu mananci prea mult.

Ce ar trebui sa beau in travaliu? 

 Travaliul este o etapa obositoare care cu siguranta te va deshidrata, iar in camera in care vei astepta va fi sigur cald. Asadar, ai grija sa bei destula apa. Nu te ingrijora daca ai nevoie sa mergi la toaleta mai des, mersul la toaleta in timpul travaliului te va ajuta sa te mentii activa in cursul acestuia si, de asemenea, va ajuta si contractiile tale sa devina mai eficiente.

Bauturile precum limonada sau cola nu sunt o idee buna deoarece ele iti vor asigura doar o senzatie de greata si rau. De asemenea, incearca sa eviti si sucurile acidulate de fructe, precum de cele de portocale sau grapefruit.

Daca voi avea cezariana, ce consum? 

 Motivul pentru care multe femei insarcinate erau infometate in timpul travaliului era faptul ca trebuiau sa nasca prin cezariana si sub efectul anestezicelor. In cazul in care o sa ai parte de anestezie generala, exista un risc, destul de mic ca mancarea din stomac sa fie regurcitata si inhalata de plamani, pe masura ce anestezicele isi fac efectul. Desigur, acest risc este aproape inexistent daca anestezia se realizeaza corespunzator. 

Pe masura ce adormi, asistenta medicala va pune presiune pe cartilajul cricoid al gatului tau pentru a inchide jonctiunea dintre stomac si plamani si pentru a preveni astfel inhalarea oricarui aliment din stomac.

In prezent, majoritatea operatiilor de cezariana nu sunt realizate sub anestezie generala, ci sub anestezie epidurala sau cu ajutorul injectiei spinale. Asadar, pentru majoritatea femeilor, infometarea nu are nici un sens daca scopul este de a micsora riscurile unei anestezii generale.


Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre