Consumul de plante in sarcina

| | Actualizat: 2017-05-10 17:59:52

Sunt multe lucruri care trebuie evitate in timpul sarcinii – fumatul, bauturile alcoolice, anumite mancaruri sau activitati care ar putea face rau atat fatului cat si mamei. Desi tot mai multi sunt cei care incearca sa consume produse naturale si sa inlocuiasca medicamentele cu tratamente naturiste, de multe ori acest lucru nu este benefic pentru o femeie insarcinata. Anumite plante trebuie evitate in timpul sarcinii si chiar al alaptarii intrucat pot face rau mamei si fatului.

Remediile din plante sunt considerate alternative naturiste ale medicamentelor, dar pot fi si ele periculoase daca sunt administrate in timpul sarcinii. Sigur ca si cantitatea conteaza foarte mult: in timp ce o cana de ceai de romanita nu va avea nici o contraindicatie pentru o burtica, multe plante contin substante chimice care pot trece de placenta ajungand la fat. Unele pot provoca chiar contractii premature.

 

Ca si in cazul medicamentelor, ideal ar fi sa eviti orice fel de plante in primul trimestru de sarcina si chiar si apoi sa te rezumi la cantitati mici si sa le iei la intervale mari de timp. Pastreaza-le doar pentru cazurile de urgenta. Daca vrei sa folosesti plantele pentru a trata o problema, ci nu doar pentru a inlatura anumite simptome, cel mai bine ar fi sa consulti un specialist in plante. Intotdeauna consulta-ti medicul obstetrician inainte de a lua orice plante sau medicamente.

Prepara-le cu moderatie!

 Numarul plantelor care ar trebui evitate in sarcina este unul destul de mare (Exista un numar de aproximativ 560 de plante care pot provoca avort sau complicatii in timpul sarcinii.), de aceea, atunci cand gatesti si esti insarcinata, incearca sa diminuezi cantitatile de ierburi. Unele pot irita placenta, altele pot provoca malformatii ale fatului in crestere, iar altele stimuleaza contractiile musculare ale uterului.

Plantele folosite pentru scopuri culinare, precum oregano, busuiocul, chimionul, chili, scortisoara si altele sunt considerate a fi sigure daca sunt folosite in cantitati moderate, dar nu in doze mari cum ar fi necesar in cazul prepararii ceaiului, de exemplu.

De asemenea, in aceeasi categorie de produse de evitat in timpul sarcinii intra si uleiul de busuioc, cel de cuisoare, considerate a fi periculoase datorita efectelor de stimulare uterina. De aceea, ele sunt recomandate spre folosire doar in timpul travaliului.

- Chili – de evitat in doze mari pentru ca pot produce arsuri. Pot oferi un gust specific laptelui, daca se administreaza in timpul alaptarii. Se poate consuma in cantitati moderate in mancare.

- Ciobotica cucului  – purgativ puternic si stimulent uterin in doze mari.

- Usturoiul  – evita cantitatile mari pentru ca acestea pot provoca arsuri la stomac si pot da un gust specific laptelui daca alaptezi. La gatit pot fi folosite cantitati moderate.

- Radacina de rubarba  – purgativ puternic, asa ca ar trebui evitate dozele mari sau perioadele lungi de administrare.

- Ceaiul negru  – se recomanda limitarea la maxim 2 cesti pe zi, excesul putand cauza palpitatii sau cresterea pulsului.

- Aloe vera  – frunzele ei sunt purgative puternice, asa ca nu sunt recomandate pentru uz intern.

Stimulente uterine

Chiar si plantele care au astfel de efecte sunt destul de multe. Acestea ar putea incuraja contractiile premature si alte probleme interne in corpul femeii care pot duce la malformatii ale fatului. Printre aceste plante se numara dracila, rostopasca, ienuparul si uleiul de ienupar, anasonul si uleiul de anason, chimenul, scortisoara, oregano, patrunjelul, uleiul de menta, frunzele de zmeura, rozmarinul si uleiul de rozmarin, salvia si uleiul de salvie, verbina, coada soricelului, leusteanul, magheranul sau uleiul de magheran, pelinul negru, levantica.

Uleiul de lamaita este unul dintre produsele ce trebuie evitate in sarcina pentru ca se spune ca este un stimulent, dar cercetatorii sustin ca este sigur pentru gatit. Pentru siguranta, foloseste lamaita si uleiul de lamaita cu moderatie.

Multe plante stimuleaza uterul si nu sunt sigure pentru a fi folosite de o femeie atunci cand este insarcinata. Aceste plante ar trebui evitate de femeile cu copii in pantece:

- Ienupar  – stimulent uterin. Poate fi folosit doar in timpul travaliului.

- Anason  – stimulent uterin in doze mari, dar destul de sigur daca este folosit doar ca si condiment in mancare. A se evita folosirea uleiului de anason.

- Levantica, telina (seminte si ulei), chimenul  – stimulent uterin in doze mari, dar destul de sigur de folosit ca si condiment in mancare.

- Uleiul de romanita  – stimulent uterin ce trebuie evitat. Florile proaspete sau uscate pot fi utilizate cu moderatie.

- Scortisoara  – stimulent uterin in doze mari, dar destul de sigur ca si condiment in mancare. A se evita folosirea uleiului.

- Leusteanul  – stimulent uterin care este folosit in mod traditional in cazul travaliului prea incet sau dificil. Este sigur de folosit in mancare.

- Magheranul  – stimulent uterin in doze mari, destul de sigur folosit ca si condiment in mancare.

- Laba gastei sau pelinul negru  – stimulent uterin in doze mari, cel mai bine este sa se foloseasca in ultimele saptamani de sarcina si in timpul travaliului.

- Smirna  – stimulent uterin care poate provoca contractii premature. A se evita dozele mari.

- Patrunjelul  – stimulent uterin care ar putea irita fatul in doze mari. Sigur pentru uzul moderat in mancare.

- Menta  – stimulent uterin. A se evita folosirea uleiurilor de menta. Frunzele uscate in cantitati moderate pot fi folosite.

- Frunzele de zmeura  – stimulent uterin in doze mari. Se recomanda folosirea in ultimele 6-8 saptamani in timpul travaliului.

- Rozmarinul  – stimulent uterin in doze mari, dar sigur de folosit in cantitati moderate in mancare.

- Salvia  – stimulent uterin si hormonal in doze mari, dar destul de sigur ca si condiment alimentar.

- Coada soricelului  – stimulent uterin in doze mari. Se recomanda limitarea la ultimele saptamani de sarcina si in timpul travaliului.

- Dracila de islaz  – contine niveluri crescute de berberina, o substanta cunoscuta ca stimulent pentru contractiile uterine.

Plante ce pot aduce probleme permanente

Exista totusi si plante cu mult mai periculoase care pot face probleme serioase fatului si mamei. Din seria acestor probleme fac parte androginismul, orbirea, coma si altele. Plantele periculoase, care pot provoca astfel de probleme sunt nucsoara si uleiul de nuscoara, aloe vera, sofranul de toamna, tataneasa, pelinul.

- Sofranul  – poate afecta diviziunea celulara si provoca malformatii ale bebelusului.

- Pelinul  – stimulent uterin care ar putea cauza malformatii ale fatului. De evitat nu doar in sarcina, ci si in timpul alaptarii.

- Tuia  – este un stimulent uterin si menstrual care ar putea face rau fatului.

- Tataneasa  – contine substante chimice toxice care vor trece prin placenta. Nu utiliza pentru uz intern.

- Vascul  – stimulent uterin care contine substante chimice ce pot trece prin placenta.

- Ceapa de mare  – stimulent uterin ce poate provoca malformatii ale fatului.

Alte plante de evitat in sarcina

- Ambrozia;
- Strugurii ursului;
- Brusturele;
- Rostopasca;
- Trifoiul rosu;
- Chimionul;
- Chimenul dulce;
- Ghimbirul salbatic;
- Patrunjelul;
- Samanta de telina;
- Isopul;
- Feriga;
- Matraguna;
- Semintele de patrunjel.

Citeste si despre