Craciunul este prilejul ideal de a ne reuni in jurul mesei, alaturi de familie si prieteni. Mesele romanilor, mai ales in perioada Sarbatorilor, se definesc prin abundenta si diversitate. Este greu sa te abtii cand vezi atatea bunatati si multa lume are tendinta de a exagera in aceasta perioada. Friptura, carnatii, sarmalele, salata de boeuf - toate sunt irezistibile, mai ales pentru femeile insarcinate, care se confrunta adesea cu pofte.
In mod normal, daca sunt consumate cu moderatie, nu ar trebui sa ne facem griji in privinta acestor alimente. Insa daca asteptati un bebelus, trebuie sa acordati putin mai multa atentie regimului alimentar în perioada sărbătorilor. Excesele nu sunt recomandate niciodata si cu atat mai putin in timpul sarcinii. Dar stim ca ispita este mare, tocmai de aceea venim cu cateva ponturi care sa le ajute pe viitoarele mamici in aceasta perioada.
Ce alimente trebuie sa evite gravidele si ce sa consume cu moderatie
Consumate in cantitatea potrivita, majoritatea alimentelor sunt inofensive in aceasta perioada. Totusi, trebuie sa tineti cont ca, in timpul sarcinii, sistemul imunitar nu functioneaza la cote maxime, prin urmare este recomandat sa evitati toate alimentele care v-ar putea provoca o toxiinfectie alimentara. Este vorba despre alimentele crude, nepreparate termic, care pot contine tot felul de bacterii ce se pot transmite la mama si mai apoi la fat.
Oul crud
Nelipsita de pe masa de Craciun este salata de boeuf. Pe cat de buna este la gust, pe atat de periculoasa poate fi pentru viitoarele mamici, din cauza maionezei care se prepara, de obicei, cu galbenus de ou crud. Aceasta si alte salate si preparate care contin maioneza, precum ouale umplute, ar trebui sa fie evitate de catre femeile insarcinate.
Daca le preparati in casa, puteti face maioneza din galbenusuri fierte sau puteti folosi maioneza din comert, care este pasteurizata si, deci, sigura pentru consum. Daca va aflati intr-o vizita, este mai bine sa va abtineti de la a gusta din acest preparat, pentru a nu va asuma niciun risc.
Branzeturile
Acestea pot contine o bacterie numita Listeria, care nu se distruge decat prin preparare termica. Desi infectiile cu Listeria sunt rare in timpul sarcinii, unele viitoare mamici nu vor sa isi asume niciun risc. Cele mai sigure pentru consum sunt branzeturile maturate. In caz ca aveti dubii cu privire la provenienta produselor lactate, cel mai bine este sa nu le consumati, daca nu vreti sa riscati.
Atentie la peste
Multe specii de peste contin mercur, care dauneaza sistemului nervos al bebelusului. In cazul in care exista peste in meniu, intrebati ce fel de peste este inainte de a-l consuma. Tineti cont ca pestele negatit, care este crud sau doar afumat, poate contine bacterii ce pot provoca infectii, deci consumul de sushi si alte preparate cu peste nepreparat termic este, de asemenea, de evitat.
Abtine-te de la alcool
Desi in mod obisnuit cateva pahare de vin nu fac rau nimanui, in timpul sarcinii este recomandat sa evitati consumul de alcool. Puteti da noroc cu un pahar de vin fara sa beti si, in schimb, puteti face cocktail-uri non-alcoolice care sa va ajute sa va distrati si sa socializati la fel de bine in jurul mesei ca si cand ati sta la un pahar de vin.
Dincolo de alimentele interzise, nu uitati ca excesele alimentare de orice fel sunt de evitat. De Craciun, majoritatea preparatelor sunt pe baza de carne de porc. Consumata in exces, aceasta carne poate ingreuna digestia, poate provoca disconfort abdominal si chiar greturi. Sa nu mai vorbim despre aportul de grasimi si cresterea nivelului de colesterol din sange.
Avand in vedere ca mancati mai mult in aceasta perioada, nu uitati sa va hidratati suficient. Intre 2 si 3 litri de apa pe zi este cantitatea corecta pe care ar trebui sa consume oricine, nu doar femeile insarcinate.
FOTO: freepik.com