Esti insarcinata si ti-e sete mereu? Iata de ce se intampla acest lucru

| | Actualizat: 2024-07-14 09:00:00

Simti ca oricata apa ai bea iti este sete incontinuu? Setea este, de fapt, unul dintre primele semne ale sarcinii (asa ca, daca ai sperat la doua linii roz, ar putea fi timpul sa faci un test!) si unul care te poate insoti pe tot parcursul celor noua luni. De ce? Femeile se confrunta cu o sete crescuta in timpul sarcinii, deoarece organismul are nevoie de lichide suplimentare pentru a sustine dezvoltarea copilului, deci este important sa ramai hidratata. Daca te simti ca si cum ai fi iesit din desert toata ziua, in fiecare zi, iata ce iti poate spune corpul tau.

Este normal sa simti sete in timpul sarcinii?

"Este absolut normal sa simti sete in plus in timpul sarcinii, chiar si in timpul primului trimestru", spune Donald Grant, medic generalist in Bristol, Marea Britanie, si lider clinic la The Independent Pharmacy.

"In jurul momentului in care alte simptome timpurii ale sarcinii incep sa apara, setea crescuta le insoteste adesea".

Si, desi multe dintre celelalte simptome ale sarcinii din primul trimestru se pot atenua pe masura ce trece timpul, setea in sarcina este probabil sa ramana si chiar sa creasca pe masura ce saptamanile trec.

Ce nu este normal? Setea de nepotolit care dureaza toata noaptea si toata ziua si care nu dispare nici dupa ce se bea multa apa. Setea extrema in timpul sarcinii ar putea fi un semn al altor afectiuni medicale. 

Cauzele setei in timpul sarcinii

Cu totii am auzit expresia "mananci pentru doi", dar de ce pare brusc ca bei si pentru doi? Cea mai simpla si mai comuna explicatie este ca bei! Cand esti insarcinata, spune Grant, corpul tau are nevoie de mai multe lichide decat de obicei pentru a sustine circulatia sangelui bebelusului, pentru a mentine un nivel sanatos de lichid amniotic si pentru a tine pasul cu propriul tau volum sanguin mai mare. Un alt motiv posibil pentru setea ta in timpul sarcinii? Este posibil sa te simti mai fierbinte si sa transpiri mai mult in aceste zile - ambele efecte secundare comune ale cresterii unui mic om, dar care pot creste nevoia de aport de lichide.

Cauzele setei excesive in timpul sarcinii

Daca te confrunti cu sete excesiva in timpul sarcinii, aceasta ar putea fi cauzata de o afectiune mai grava, cum ar fi:

  • Diabetul gestational. In cazuri rare, setea extrema in sarcina ar putea fi un semn al diabetului gestational, spune Kecia Gaither, obstetrician ginecolog si specialist in medicina materno-fetala si director al serviciilor perinatale. Dar, in cele mai multe cazuri, diabetul gestational nu provoaca niciun simptom - de aceea, fiecare femeie insarcinata este testata pentru el.
  • Sindromul HELLP. Sindromul HELLP este o afectiune rara care apare atunci cand enzimele hepatice ale unei femei insarcinate devin dereglate si necesita o monitorizare atenta pana la nasterea copilului. In afara de setea excesiva, alte simptome pot include oboseala, greata si varsaturi si durere in partea superioara dreapta a abdomenului.

Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome, apeleaza la medicul tau, care te poate ajuta sa afli care este cauza acestora si te poate indruma spre un tratament adecvat.

Citeste si despre