De unde o sa-ti iei aportul necesar de proteine?
Dar calciul si fierul?
Iei ceva suplimente alimentare?
Este posibil ca si tu sa ajungi sa-ti pui aceleasi intrebari. Insa intelegand modul in care sarcina iti schimba nevoile alimentare si invatand cum sa le intampini continuand regimul vegetarian vei putea capata increderea necesara pentru a te bucura de sarcina ta, pentru a scapa de griji si pentru a-i asigura pe ceilalti ca si tu si bebelusul tau veti fi foarte bine.
Nu te teme, nu va fi nevoie sa-ti inlocuiesti humusul cu un sandvis cu branza si carne.
De fapt, specialistii spun ca bebelusii nascuti din mame vegetariene sunt la fel de sanatosi ca si ceilalti copii. Asta daca mamele sunt atente la dieta lor vegetariana si invata sa-si construiasca meniul astfel incat sa acumuleze toate elementele necesare dezvoltarii unui copil sanatos. Tot ei sunt cei care spun ca poate fi mai dificil pentru o vegetariana sa ia in greutate. Doctorii recomanda o crestere in greutate a gravidei in timpul sarcinii cu 11-16 kilograme, iar pentru acest lucru este nevoie de 300 de calorii in plus, in fiecare zi.
Cerealele, legumele, nucile si semintele, lactatele (pentru lacto-vegetarieni) si legumele cu amidon pot constitui surse de calorii in aceasta perioada. Cresterea in greutate a gravidei in timpul sarcinii este strans legata de greutatea fatului la nastere. La fel cum sanatatea fatului depinde de greutatea lui la nastere.
O modalitate de a creste numarul de calorii este aceea de a adauga ulei sau diferite sosuri mancarurilor pe care le prepari. Incearca sa mananci alimente bogate in calorii cum sunt nucile sau untul de arahide. Mancand putin si des in timpul zilei poti, de asemenea, castiga in greutate.
Vegetarienele care includ in alimentatia lor produsele lactate si ouale ar trebui sa nu aiba nici o problema. Dar vegetarienele convinse, care scot din alimentatie orice produs de origine animala, este posibil sa aiba ceva mai mult de lucru pentru a primi suficiente proteine si este posibil sa aiba nevoie de ceva suplimente.
Nevoile alimentare ale unei vegetariene convinse sunt mult mai complexe, de aceea specialistii recomanda consultarea unui nutritionist inca din perioada de preconceptie. Sanatatea unei mame si cea a copilului ei este influentata nu doar de alimentatia din timpul sarcinii, ci si de cea dinaite de concepere. O dieta sanatoasa inainte de sarcina va constitui o sursa buna de nutrienti pentru copil in timpul sarcinii. Fatul este cel mai predispus problemelor nutritionale in primele luni de sarcina, aceasta fiind perioada in care el se dezvolta cel mai repede.
Substantele nutritive. Ce mancam?
Copilul.ro iti arata cateva dintre cele mai importante elemente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei gravide vegetariene si cam din ce produse le poti lua.
Proteine
Lapte, branza, oua, lapte de soia, tofu, cereale, orez brun, iaurt, linte, fasole, nuci si legume. Iata doar cateva dintre produsele din care o gravida lacto-vegetariana isi poate procura necesarul de proteine. Cel mai bine este sa le combini.
Se spune ca un consum cu mult mai crescut de lactate va face ca puiul tau sa devina alergic la ele, asa ca pastreaza totul in limite normale.
Fier
Toate gravidele vegetariene au un risc mai crescut de a dezvolta anemie. De aceea sunt atat de importante suplimentele de fier. Fierul este unul dintre elementele de care este nevoie in cantitati mai insemnate in timpul sarcinii si mai ales in ultimul trimestru. Nivelul de fier din sange scade in timpul sarcinii pentru ca sangele devine mai diluat. Anemia devine astfel un lucru comun in sarcina indiferent daca este vorba de o vegetariana sau nu. Vegetarienele, totusi, ar trebuie sa acorde mai multa atentie fierului si sa-l adauge in alimentatie, vegetalele nefiind o sursa suficienta.
Surse vegetale de fier sunt cerealele integrale, legumele, mai ales cele verzi, si fructele uscate. Alaturi de o sursa de vitamina C, fierul este absorbit mai bine in organism, asa ca pe cele de mai sus le poti consuma alaturi de fructe si legume proaspete. Evita sa bei ceai inainte cu o ora si o ora dupa masa pentru ca teina opreste asimilarea fierului in organism.
Multi doctori prescriu gravidelor tablete de fier. Acestea sunt necesare mai ales in cazul in care testele de sange au evidentiat existenta unei anemii.
Calciu si vitamina D
Corpul are nevoie de mai mult calciu in timpul sarcinii, mai ales in ultimul trimestru, pentru a ajuta la dezvoltarea oaselor si a... viitorilor dinti ai bebelusului. Din nou lactatele sunt cele care pot ajuta. In cazul vegetarienelor convinse, suplimentele de calciu se pot dovedi folositoare daca legumele si fructele nu sunt suficiente.
Vegetalele verzi (napi, broccoli, spanac), migdalele, semintele de susan, laptele de vaca, tofu, branza, iaurtul, cerealele integrale, nucile, semintele, fructele uscate si leguminoasele sunt surse bune de calciu.
Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si poate fi obtinuta prin expunerea la soare, din margarina si din produsele lactate.
Suplimentele de vitamina D ar trebui luate doar sub indrumarea medicului pentru ca excesul ii poate dauna fatului.
Acid folic
Acesta previne malformatiile fatului si este un alt factor important care trebuie sa se regaseasca in cantitati insemnate in alimentatia gravidei. In mod normal, o vegetariana primeste un aport mai mare de acid folic pentru ca mananca mai multe legume si fructe, dar, chiar si asa, doctorii recomanda un supliment zilnic de 400 micrograme de acid folic.
Vegetalele cu frunze verzi, fructele, arahidele, drojdia si cerealele integrale sunt produsele din care o vegetariana isi poate lua aportul necesar de acid folic.
Vitamina B 12
Esentiala pentru cresterea bebelusului (tesuturi si celule), aceasta se regaseste in lactate, oua, drojdie. Exista pe piata lapte de soia si cereale fortificate cu aceasta vitamina. Pe acestea trebuie sa le cauti daca esti o vegetariana convinsa. Vitamina B 12 este la fel de importanta si daca vei dori sa-ti alaptezi bebelusul.
Daca nu primesti suficient din aceasta vitamina din alimentatie, va fi nevoie de suplimente.
In concluzie, nu va fi nevoie ca regimul tau vegetarian sa fie dat peste cap in momentul in care apare o sarcina. Important este sa fii atenta la ceea ce mananci si sa iti asiguri sursele de proteine, calciu si vitamina B 12. Astfel, scazi semnificativ sansele de a avea probleme in timpul sarcinii din cauza alimentatiei.