Pepenele galben, fructul minune in sarcina. Atentie, insa, la riscul urias cu care vine la pachet!

| | Actualizat: 2022-05-19 09:33:00

Vine vara si, odata cu ea, vremea fructelor zemoase si parfumate. Pepenii sunt preferati de multa lume in sezonul cald pentru ca sunt o sursa importanta de apa, nu doar un desert racoritor si delicios.

Pepenele galben este mai prietenos cu organismul decat cel rosu, contrar a ceea ce multi ar fi tentati sa creada. Desi are un gust mai dulce si este mult mai aromat, are un indice glicemic mai mic decat „fratele” lui cu coaja verde si miez rosu. Tocmai de aceea este preferat de cei cu prediabet sau diabet, dar si de gravide.

Cat de sanatos este pepenele galben in sarcina

Ca orice alt fruct, pepenele galben are o multime de beneficii pentru sanatate, dar ca in orice alta privinta moderatia este cuvantul cheie.

Pepenele galben este o sursa importanta de nutrienti si are un continut caloric scazut, ceea ce il face un fruct excelent atat pentru viitoarea mamica, precum si pentru bebelusul din burtica.

Riscul la care sunt expuse gravidele care mananca pepene galben

Orice placere poate avea insa si un pret: femeia insarcinata trebuie sa fie foarte atenta la riscul de a se contamina cu listeria, o bacterie ce poate crea mari neplaceri.

Listeria se poate localiza pe coaja pepenelui galben, prin urmare acesta trebuie spalat foarte bine inainte de a fi consumat. Chiar si dupa aceea, pepenele trebuie curatat cu mare atentie, pentru a nu se contamina miezul cu eventuale microorganisme ramase pe coaja.

Infectiile cu listeria pot fi foarte periculoase in sarcina deoarece pot conduce chiar la moartea fatului, nu doar la nastere prematura sau pierderea sarcinii.

Pepenele galben ramane un bun „prieten” al femeilor insarcinate

Pepenele galben contine nutrienti esentiali pentru dezvoltarea optima a fatului. In 100 de grame de pulpa de pepene galben (34 Kcal) regasim 8,6 g carbohidrati, 0,84 g proteine, 0.19 g grasimi, 7.86 g zaharuri, 0,9 g fibre, un complex de vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6), folati, colina, vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina K, potasiu, sodiu, cupru, calciu, fosfor, fier, zinc, magneziu si mangan.

Consumul moderat de pepene galben ajuta la echilibrarea lichidelor si electrolitilor din organism si, foarte important pentru gravidutele de vara, te ajuta sa iti reglezi temperatura corpului.

Datorita vitaminelor, mineralelor si nutrientilor pe care ii contine, pepenele galben consumat de viitoarea mama este excelent si pentru pruncul ce i se dezvolta in pantec:

• vitamina A ajuta la dezvoltarea functiilor cognitive si previne dizabilitati congenitale; contribuie la cresterea inimii, a plamanilor, rinichilor, ochilor si oaselor fatului si previne defectele de tub neural.

• calciul este esential pentru dezvoltarea tesutului osos si a dintilor.

• continutul ridicat de fier previne instalarea anemiei in sarcina si imbunatateste circulatia sangelui in cavitatea uterina, asigurand cantitatea optima de oxigen pentru bebelus.

• fosforul stimuleaza activitatea muschilor si capacitatea lor de a se contracta, fluidizeaza sangele, stimuleaza activitatea rinichilor, capacitatea tesuturilor de a se regenera si activitatea cardiaca.

• vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva eventualelor infectii, chiar si minore, care pot crea neplaceri in sarcina.

• datorita continutului ridicat de apa, pepenele galben previen constipatia si te ajuta sa iti reglezi mai usor temperatura corpului in timpul sarcinii.

• vitamina B1 ajuta la formarea sistemului nervos central al bebelusului, indeparteaza senzatia de greata si imbunatateste calitatea laptelui matern.

Pepenele galben este, iata, un adevarat „elixir” pentru femeile insarcinate. Ajuta digestia, previne aciditatea gastrica, formarea gazelor si alte problee digestive. Pentru ca are putine calorii, pepenele galben nu ingrasa, asa ca poate fi consumat cu incredere chiar si de gravidele supraponderale.

FOTO: Pxhere

Citeste si despre