Riscurile consumului de produse lactate nepasteurizate in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2022-05-04 10:29:00

Consumul de produse lactate nepasteurizate in timpul sarcinii reprezinta un comportament alimentar cu risc ridicat, deoarece aceste alimente pot contine microorganisme potential daunatoare pentru sanatatea mamei si a fatului. Este adevarat ca in cazul persoanelor sanatoase, cu bune norme de igiena, intoxicatiile alimentare sunt rare, dar in timpul sarcinii este bine sa le evitam pe cat posibil.

Inainte de a incepe, este important sa subliniem necesitatea de a consolida obiceiurile de igiena atunci cand se prepara sau se consuma alimente in aceasta etapa. Femeile insarcinate sunt considerate a fi la risc, asadar ar trebui sa aiba o grija deosebita in ceea ce priveste consumul de alimente de origine animala.

Riscurile consumului de produse lactate nepasteurizate in timpul sarcinii

Dupa cum s-a mentionat mai sus, produsele lactate nepasteurizate pot contine bacterii daunatoare, cum ar fi Listeria monocytogenes. Acest microorganism este capabil sa provoace probleme grave la fat si chiar sa favorizeze avortul spontan. De asemenea, daca nu se produce un avort, bacteria poate produce sechele viitoare la copil, potrivit unui studiu publicat in Archives of Gynecology and Obstetrics.

De fapt, infectiile intestinale cauzate de alimente contaminate pot duce la necesitatea prescrierii unui tratament cu antibiotice pentru mama. Din acest motiv, in sarcina este bine sa optati pentru preventie si sa evitati consumul de lapte crud si toate produsele derivate din acesta. Anumite branzeturi, cum ar fi branzeturile albastre, branzeturile proaspete si iaurtul de casa, ar trebui sa fie restrictionate.

Vestea buna este ca mecanismele actuale de pasteurizare sunt capabile sa elimine acesti agenti patogeni si sa asigure ca laptele este sigur pentru femeile insarcinate. In mod normal, astfel de bacterii nu supravietuiesc tratamentelor termice aplicate produselor pasteurizate.

Ce trebuie sa faci daca ai consumat lactate nepasteurizate si te-ai infectat

Se poate intampla ca laptele nepasteurizat sau un produs lactat obtinut din lapte nepasteurizat sa fie consumat voit sau accidental in timpul sarcinii. In acest caz, este esential sa consultati un medic cat mai curand posibil, la primul semn de simptome gastrointestinale.

Specialistul poate prescrie anumite medicamente ca masura preventiva pentru a limita trecerea bacteriilor prin placenta.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca Listeria nu se gaseste doar in laptele crud, ci poate fi prezenta si in alte alimente contaminate, cum ar fi legumele. Acest lucru este confirmat de o cercetare publicata in Journal of the National Medical Association. Din acest motiv, ar trebui sa se mentina intotdeauna bune practici de igiena atunci cand se prepara alimente.

Este esential sa se spele foarte bine alimentele care urmeaza sa fie consumate, precum si ustensilele cu care vor fi manipulate. Ulterior, ideal este sa gatiti bine alimentele. O atentie deosebita o presupune gatirea completa a alimentelor de origine animala, cum sunt carnurile, ouale, deoarece prin nepreparare termica corespunzatoare, acestea pot transmite bacterii care afecteaza sarcina, precum E. Coli, salmonella, liseria, etc.

Atunci cand mancati in oras, evitati preparatele pe baza de carne sau peste crud, cum ar fi sushi. Cel mai bine este sa se mearga spre un preparat vegan, deoarece riscurile de contaminare sunt mult mai mici.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre