Sunt indulcitorii siguri pentru consum in timpul sarcinii?

| | Actualizat: 2021-06-03 10:07:29

Pe piata sunt disponibili o multime de indulcitori care au rolul de a inlocui zaharul. Acestia sunt mai mult sau mai putini sanatosi pentru organismul uman, insa sunt favoritii multor persoane carora le place sa cosume dulciuri, dar doresc sa renunte la clasicul zahar.

Cand vine vorba despre o sarcina insa, nu toti indulcitorii sunt recomndati. Tu stii care sunt indulcitorii pe care ii poti consuma in siguranta in timpul sarcinii, dar cei pe care ar trebui sa-I eviti cu orice pret?

Indulcitorii si sarcina

Cand vine vorba despre indulcitorii utilizati in timpul sarcinii, si nu numai, este important sa se faca o diferenta clara intre diferitele tipuri de indulcitori. Acestia sunt impartiti in doua mari categorii: indulcitori nutritivi si indulcitori non-nutritivi.

1. Indulcitorii nutritivi

Indulcitorii nutritivi sunt complexi si contin calorii. Acestia cresc densitatea energetica a dietei si adauga un aprot caloric important. Cei mai frecvent utilizati indulcitori nutritivi sunt zaharoza, dextroza si maltoza.

Acestia sunt considerati siguri pentru consum in timpul sarcinii, desi consumati in cantitati excesive pot creste riscul de dezvoltare a diabetului gestational.

2. Indulcitorii non-nutritivi

Indulcitorii non-nutritivi sunt indulcitori de origine chimica. In acest grup se intalnesc in numar mare produse de origine chimica si sunt cunoscuti si ca indulcitori artificiali. Nu toti indulcitorii artificiali sunt siguri pentru consum in timpul sarcinii. Substantele continute de unii dintre acesti indulcitori pot creste riscul de dezvoltare a unor patologii metabolice, pe langa afectarea negativa a compozitiei microbiotei.

Indulcitori care nu sunt indicati pentru consum in timpul sarcinii

In cadrul grupului de indulcitori non-nutritivi exista anumiti indulcitori care nu sunt siguri pentru consum in timpul sarcinii si ar trebui evitati cu orice pret. Acestia sunt:

1. Zaharina

Desi zaharina este permisa consumului in cazul adultilor, exista indoieli cu privire la efectele pe care aceasta le are in dezvoltarea fatului. Unele studii, precum cel publicat in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie, afirma ca aportul de zaharina ar putea genera o crestere a riscului de boli cronice si metabolice.

2. Ciclamat

Exista cercetari stiintifice care au asociat consumul regulat de ciclamat cu o incidenta crescuta a cancerului. Din acest motiv utilizarea acestui indulcitor nu este recomandata, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Potrivit unui studiu publicat in revista Spectrochimica Acta, ciclamatul ar putea provoca leziuni ale ADN-ului. Aceste leziuni ar putea duce la formarea tumorilor atat in cazul gravidei, cat si a bebelusului.

Indulcitori siguri pentru consum in timpul sarcinii

Desi in cadrul indulcitorilor non-nutritivi exista indulcitori care contin toxine, exista si o serie de indulcitori considerati siguri pentru consum, in special in cazul unei gravide. Insa, chiar daca sunt permisi se recomanda prudenta in consumul acestora. Un aport excesiv poate duce la paritia bolilor metabolice.

1. Fructoza

Fructoza este zaharul care se regaseste in mod normal in fructe si legume. Fructoza se regaseste si in multe dintre produsele ultraprocesate din comert, in special in cele dulci. Cea mai buna si practica optiune de a o include in alimentatie este prin consumul de fructe. Cea din comert, sub forma de pudra, poate fi folosita ca inlocuitor al zaharului numai in cazuri ocazionale, fara sa se faca exces.

2. Indulcitori naturali

Mierea si siropul de artar fac parte din cadrul indulcitorilor naturali. Ambele au insa o cantitate mare de zaharuri si, inclusiv, de calorii. Cu toate acestea, contin antioxidanti si numeroase alte substante nutritive. Prin urmare, consumate cu moderatie, sunt sigure in timpul sarcinii, atata timp cat nu exista alte probleme de sanatate care sa nu recomande consumul acestora.

3. Stevia

In cadrul indulcitorilor naturali, non-calorici, Stevia este considerat un produs de calitate superioara. Cu toate acestea, cand achizitionezi Stevia trebuie sa citesti cu atentie eticheta deoarece, de multe ori, aceasta poate fi amestecata cu zaharina sau alti indulcitori artificiali. Alege un produs care contine 100% Stevia.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre