De ce este nevoie de un test de toleranta la glucoza in timpul sarcinii?

| | Actualizat: 2024-10-03 14:16:15

Majoritatea medicilor recomanda in mod obisnuit un test de screening pentru glucoza (numit si testul de provocare a glucozei sau GCT) intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, pentru a se verifica diabetul gestational.

Afectiunea apare din cauza imposibilitatii organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine glicemia in limite normale.

Un procent intre 2 si 5% dintre femeile insarcinate dezvolta aceasta problema de sanatate, fiind una dintre cele mai frecvente in timpul sarcinii. Pentru ca nu determina simptome, testarea este singura modalitate de a afla daca suferi de aceasta boala.

GCT este conceput pentru a identifica cat mai multe femei care au aceasta problema, dar este nevoie de mai multe teste pentru a depista diabetul gestational. Astfel, un rezultat pozitiv nu inseamna ca te confrunti cu aceasta afectiune.

Doar o treime din femeile carora GCT-ul le iese pozitiv, sufera de aceasta afectiune. Daca testul de screening a iesit pozitiv, va trebui sa faci testul de toleranta la glucoza (GTT) - un test mai elaborat care spune exact daca ai diabet gestational.

Este posibil ca medicul sa te examineze mai devreme de 24 de saptamani, daca un test de urina, de rutina, arata o cantitate mare de zahar sau daca se considera ca riscul este ridicat.

Daca ai fost diagnosticata cu diabet inainte de sarcina, nu vei fi supusa unui screening. In schimb, medicul va trebui sa monitorizeze situatia pe toata perioada sarcinii.

Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestational?

Va fi nevoie sa mergi la cabinetul medicului pentru a efectua testul. In noaptea de dinainte si in dimineata testului nu va trebui sa mananci nimic si nici sa bei apa. Ti se va recolta o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei tale, pe nemancate.

Apoi vei bea o bautura cu zahar (75 grame de glucoza) si dupa o ora, respectiv doua ore, asistenta va recolta din nou sange pentru a vedea cum a raspuns organismul la incarcatura cu glucoza.

Astfel, testul de toleranta orala la glucoza cu 75 g glucoza presupune efectuarea a trei glicemii:

  • Pe nemancate (normal < 92 mg/dl)
  • La o ora (normal < 180 mg/dl)
  • La doua ore dupa ingerarea de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diabet de sarcina daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala decat pragul stabilit.

Testul iti face rau?

Unele femei insarcinate simt stari de greata dupa ce au baut solutia de glucoza si chiar vomita. S-ar putea sa ajute daca mananci ceva cu cateva ore inainte de testul de screening. Daca varsati imediat dupa ce ati baut solutia, testul va trebui facut in alta zi.

De fapt, este normal ca femeile sa se simta rau in timpul testului de toleranta la glucoza, deoarece solutia pentru testul respectiv poate fi foarte dulce.

Ce se intampla daca esti diagnosticata cu diabet gestational?

Va trebui sa colaborezi cu un specialist in diabet si, eventual, un nutritionist pentru a veni cu un plan care sa te ajute sa gestionezi situatia.

Nivelul ridicat de zahar din sange ar trebui sa dureze doar pe durata sarcinii. Dar unele femei care raman cu diabet zaharat si dupa nastere trebuie sa faca alt test de glucoza la sase-opt saptamani dupa nasterea bebelusului.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre