Ecografia morfologica in sarcina. Cand se face, la ce ajuta si in ce consta

| | Actualizat: 2021-09-18 08:11:33

Atunci cand afla ca este insarcinata, fiecare viitoare mamica se gandeste la sanatatea bebelusului si incepe sa se documenteze asupra testelor medicale pe care trebuie sa le efectueze pe parcursul celor noua luni de sarcina. Ecografiile sunt, de departe, cele mai placute momente ale vizitei in cabinetul medicului obstetrician, pentru ca viitoarea mamica isi vede bebelusul pe ecran, ii aude bataile inimii, in timp ce medicul se asigura ca fatul se dezvolta normal. Dintre toate ecografiile pe care le facem pe parcursul sarcinii, ecografia morfologica joaca un rol fundamental.

Ce este ecografia morfologica

Ecografia morfologica este un examen non-invaziv care urmareste modul in care se dezvolta bebelusul. De obicei se fac trei morfologii in timpul sarcinii, cate una in fiecare trimestru. Cu ajutorul lor, medicul poate detecta din timp eventuale anomalii in dezvoltarea bebelusului, un exemplu in acest sens fiind malformatiile congenitale.

Ecografia morfologica este un examen medical bazat pe ultrasunete, care genereaza imaginea bi sau tridimensionala a bebelusului pe ecranul computerului.

De ce este importanta ecografia morfologica

Evalueaza anatomia bebelusului. Medicul se asigura ca organele se dezvolta corect si ca proportiile sunt corecte. Daca sunt detectate anomalii, medicul obstetrician poate recomanda studii clinice mai amanuntite, precum teste genetice sau amniocenteza.

Se observa dezvoltarea bebelusului. In functie de varsta sarcinii, bebelusul este masurat si astfel medicul observa daca se dezvolta in parametri normali sau are intarzieri de crestere.

Se calculeaza volumul de lichid amniotic. Cu ajutorul unor calcule, medicul poate determina daca exista un exces sau un deficit de lichid amniotic.

Examineaza placenta si cordonul ombilical. Pozitia placentei poate influenta modul in care viitoarea mamica va naste, de aceea este important ca medicul sa stie unde este localizata in raport cu colul.

Cand se efectueaza ecografia morfologica

In timp ce unii medici recomanda cate o ecografie morfologica in fiecare trimestru de sarcina, altii sunt de parere ca una este suficienta si ca momentul optim pentru a o face este intre saptamanile 18 si 20. Atunci se considera ca bebelusul este suficient de mare pentru a-i observa bine toate organele, cantitatea de lichid este optima pentru ca vizibilitatea sa fie buna, iar oasele bebelusului inca nu au mult calciu, astfel incat examinarea este cat se poate de corecta.

Ecografia morfologica nu afecteaza in niciun fel bebelusul. Undele sonore emise de ecograf nu sunt periculoase si nici nu ii provoaca disconfort micutului, asadar ecografia morfologica nu prezinta niciun risc nici pentru mama, nici pentru bebelus.

Rolul ecografiei morfologice

Aceasta investigatie este una de rutina, menita sa detecteze eventualele anomalii in dezvoltarea bebelusilor si este recomandat sa se faca mai ales in cazul sarcinilor cu risc. Chiar daca are doar rol de screening, viitorii parinti pot afla din timp in cazul in care bebelusul are o malformatie si pot aprofunda investigatiile, fiind pregatiti pentru ceea ce urmeaza.

Ecografia morfologica este un examen medical non-invaziv, nedureros, care nu prezinta riscuri si ale carui beneficii sunt evidente. Fiecare femeie ar trebui sa faca macar o ecografie morfologica in sarcina, pentru a se asigura ca bebelusul se dezvolta normal. In cazul in care medicul detecteaza eventuale anomalii, poate recomanda analize mai amanuntite.

In plus, este o ocazie nemaipomenita sa vedeti bebelusul din burtica. In timp ce medicul face masuratorile si analizeaza parametrii care il intereseaza, va puteti bucura de primele imagini in care vedeti trasaturile bebelusului si puteti avea bucuria sa surprindeti chiar un zambet din partea micutului vostru.

Foto: Pexels.com

Citeste si despre