Medicul specialist iti spune: Ce este TORCH-ul si de ce trebuie sa-l faci?

| | Actualizat: 2024-10-03 14:11:10

TORCH-ul nu este o testare de rutina la femeile care nu sunt gravide, dar testarea este necesara dupa un algoritm pe care il stabileste medicul obstetrician atunci cand femeia insarcinata este luata luata in evidenta, de preferat in primul trimestru de sarcina, explica dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica ginecologie, supraspecializat in tehnici de reproducere umana asistata pentru copilul.ro.

De screening pentru TORCH trebuie sa beneficieze toate gravidele

TORCH este acromin pentru o serie de agenti patogeni care pot afecta evolutia fatului intrauterin cu consecinte perinatale semnificative:

T – Toxoplasma

O – Other – Parvovirus, Sifilis, Varicela Zoster

R – Rubeola

C – Citomegalovirus

H – Virusul Herpetic

Se indica testare TORCH atunci cand:

1. Femeia gravida a fost expusa sau se afla in zone cu risc de contaminare cu oricare dintre agentii patogeni

2. Cand femeia a avut o sarcina anterioara unde fatul a prezentat simptome de infectie/infestare

3. La femeia cu sarcina anterioara la care s-au depistat malformatii fetale fara componenta genetica

4. Atunci cand nou-nascutul prezinta simptomatologie pentru infectii congenitale

5. Moartea fetala in utero fara cauza cunoscuta ( Preeclampsie, malformatii incompatibile cu viata, dezlipire de placente, etc.)

Cum se manifesta infectia la nou-nascut si care este riscul de a fi infectat fatul atunci cand mama face o infectie in timpul sarcinii?

Toxoplasmoza congenitala – infectia este data de Toxoplasma gondii care este un protozoar intracelular. Sursa de infestare o reprezinta pisicile, prin oule eliminate din intestin care pot ajunge in sol, litiera, legumele cultivate in gradini cu sol contaminat, alimente contaminate.

Infestarea fatului depinde de varsta gestationala. Cu cat varsta gestationala este mai mare, cu atat riscul de infectie este mai mare, dar severitatea afectarii la nou-nascut este mai mica.

Nou-nascutii afectati pot prezenta: hidrocefalie, microcefalie, surditate, coriretinita, retard psihomotor.

Other

Parvovirus – este un virus ADN si are un tropism pentru celulele cu diviziune rapida, in special celulele stem eritropoietice. Infectia la fat in prima jumatate a sarcinii, poate determina anemie fetala, hidrops fetal, moarte fetala. La fetii care au supravietuit anemei, s-au descris anomalii cum sunt: microoftalmia, afectari oculare, hidrocefalie, miocardita, miozita, defecte ale palatului.

Diagnosticul infectiei la fat se face prim amniocenteza

Sifilisul congenital – este determinat de infectia fatului cu Treponema pallidum dupa 6 saptamini.

Infectia fatului se poate manifesta cu moartea fatului, hidrops fetal, nastere prematura, sifilis congenital.

2/3 din fetii infectati sunt asimptomatici, iar simptomatologia poate aparea cu manifestari precoce sau tardive.

Manifestari precoce (< 2 ani) – icter, anemie, vezicula bontului ombilical, hepatomegalie, descuamare palmo-plantare.

Manifestari tardive – retard mintal, atrofie de nerv opic, bosa frontala, maxilar scurt, nas „in sa”, dinti Hutchinson.

Daca tratamentul este corect si instituit la timp, aceaste manifestari nu mai apar.

Rubeola – este data de infectia cu virusul rubeolos din familia Togavirus. Transmiterea virusului se face pe cale aerogena.

Infectia cu virusul rubeolos are un impact major asupra sarcinii daca infectia apare < 18 saptamini de sarcina. Pentru infectia care apare > 20 de saptamani, riscul de malformatii este minim, dar la nastere poate prezenta manifestarile unei infectii evolutive.

Dintre consecintele infectiei cu rubeola in sarcina amintim: avort, malformatii, decesul intrauterin al fatului, malformatii – defecte cardiace, cataracta, surditate, retard de crestere intrauterina, purpura, pneumonie neonatala, glaucom, hepatosplenomegalie, meningoencefalita.

Daca o femeie isi doreste sa ramana insarcinata si nu are imunitate pentru virus, se poate vaccina. Deoarece vaccinarea se face cu virus viu atenuat, este indicat ca femeia sa ramina gravida > 3 luni de la administrare.

Sunt doua terminologii legate de infectia cu virusul rubeolos.

Infectia congenitala cu Rubeola si Sindromul congenital al infectiei cu Rubeola

Citomegalovirus – Virusul Citomegalic este un virus din familia Beta-Herpes Virus.

Infectia este aerogena, iar la persoanele imunocompetente este de cele mai multe ori asimptomatica.

Primo-infectia in timpul sarcinii poate avea consecinta asupra fatului. Nu toti fetii infectati prezinta simptomatologie, iar aceasta poate fi evidenta din trimestrul 3. Diagnosticul de infectie fetala se face prin amniocenteza dupa 21 de saptamani de gestatie.

Simptomele la nou-nascut asociate cu infectia CMV sunt: retard de crestere, microcefalie, ventriculomegalie, coriretinita, hepatospenomegalie, trombocitopenie, surditate unilaterala, retard mintal. Majoritatea nou-nascutilor infectati sunt asimptomatici. 25% dintre nou-nascutii asimptomatici initial, au prezentat surditate si anomalii de dezvoltare neuropsihica in primii 3 ani de viata.

Herpes Virus – Cel mai frecvent, infectia fatului cu virusul herpetic se face in timpul travaliului si a nasterii prin prezenta leziunilor genitale de la nivelul colului, vaginului, vulvei sau zona perineala.

Infectia in utero transplacentara sau transcervicala este rara si poate produce: avort, malformatii congenitale, retard de crestere intrauterina, nastere prematura.

In concluzie, medicul obstetrician decide schema de investigatii necesare in sarcina si ritmul monitorizarilor.

Sarcina usoara si copii sanatosi!

Sursa foto: freepik

Citeste si despre