Testul fetal non stres

| | Actualizat: 2014-02-18 14:02:23

Testul fetal non stres este unul dintre cele mai simple teste care se realizeaza in sarcina pentru a evalua conditia si dezvoltarea fatului. El se face abia dupa ce sarcina depaseste 28. Acesta este numit "non stres" pentru ca realizarea lui nu pune absolut niciun stres asupra fatului in timpul facerii lui.

 

Cum se face testul non stres?

Testul implica atasarea unei centuri in jurul abdomenului tau. Cu ajutorul acestuia medicul reuseste sa masoare rata batailor inimii copilului si masurarea contractiilor.

 

Acestea sunt masurate pe o perioada de 20-30 de minute, pentru ca medicul sa poata identifica cu acuratete eventualele probleme ale fatului. Daca fatul nu misca atunci cand se face testul, nu este neaparat un motiv de ingrijorare. In astfel de cazuri, adesea fatul este adormit. Adesea, se recurge la trezirea acestuia printr-un mic impuls. Daca nu, se amana testul!

De ce ti-ar recomanda medicul sa faci testul non stres in sarcina?

Medicul poate recurge la realizarea acestui test daca:

 

  • simti ca bebelusul nu mai misca la fel de frecvent ca inainte;

  • ai depasit termenul nasterii;

 

 

  • daca ai diabet (si folosesti insulina), daca suferi de hipertensiune arteriala sau de alte conditii care ar putea afecta evolutia sarcinii;

 

  • daca ai hipertensiune gestationala;

 

  • daca fatul pare ca are o greutate mai mica sau mai mare in raport cu parametri normali;

 

  • daca ai prea mult sau prea putin lichid amniotic;

 

  • daca ai antecedente in care ai pierdut un copil in a 2-a parte a sarcinii si exista motive medicale pentru care medicii banuiesc ca s-ar mai putea intampla acest lucru; in astfel de cazuri testul este facut chiar mai devreme de 28 de saptamani.

Cum se interpreteaza rezultatele?

Daca rata batailor inimii este de cel putin 15 batai pe minut atunci cand este in stare de relaxare si creste pe masura ce devine activ (cel putin cate 15 secunde in 2 ocazii diferite intr-un interval de 20 de minute de monitorizare) atunci rezultatul este considerat normal sau "reactiv". Acest lucru inseamna ca bebelusul evolueaza normal pana la momentul facerii testului. Este probabil ca medicul sa vrea sa repete testul in fiecare saptamana pana la momentul nasterii.

 

Daca rata batailor inimii nu creste atunci cand fatul este activ sau nu se misca deloc dupa 90 de minute, atunci se considera ca rezultatul testului este "non reactiv". Nici macar un astfel de rezultat nu garanteaza o afectiune sau o problema cu fatul. Medicul ar putea solicita repetarea testului chiar in urmatoarele ore primului test. El poate considera ca primul nu a oferit suficiente informatii si poate recurge la realizarea si altor teste asociate acestuia: profilul biofizic sau testul de stres al contractiei


Cu toate acestea medicul va monitoriza cu atentie sarcina, pentru ca un rezultat "non reactiv" ar putea indica si faptul ca fatul nu primeste suficient oxigen sau ca exista probleme cu placenta care ar putea periclita evolutia sarcinii. Daca se stabileste ca fatul nu mai poate evolua in burtica mamei, se poate recurge la inducerea si declansarea travaliului, si chiar la nastere prematura.

Citeste si despre