Ecografiile in sarcina sunt foarte importante pentru a confirma faptul ca bebelusul se dezvolta normal si ca viitoarea mamica este sanatoasa. Ecografia este o metoda imagistica de diagnostic si, desi este foarte uzuala, multe femei au inca indoieli sau intrebari fara raspuns despre ea.
Ecografiile folosesc unde sonore de frecventa inalta pentru a reda tesuturile interne, iar in sarcina are rolul de a oferi date despre dezvoltarea fatului. Specialistii urmaresc evolutia anatomiei copilului in timpul celor 9 luni de sarcina, dar si pe cea a placentei, precum si lichidul amniotic. Datorita ecografiilor eventualele complicatii in sarcina pot fi depistate din timp si gestionate corespunzator.
Cele mai frecvente intrebari despre ecografia in sarcina
Cu toate ca este o metoda de diagnostic larg raspandita, ecografia (abdominala sau transvaginala) ridica inca multe intrebari. La cele mai frecvente dintre ele ne-am propus sa incercam sa raspundem in cele ce urmeaza.
Care este rolul ecografiilor in sarcina?
Prima ecografie in sarcina are in general rolul de a confirma existenta acesteia, de a arata unde este fixat embrionul, de a stabili varsta gestationala, numarul de embrioni si starea uterului si a tesuturilor formate (lichidul amniotic, placenta). Urmatoarele ecografii au rolul de a evalua dezvoltarea fatului, pozitia acestuia, pozitionarea placentei si volumul de lichid amniotic.
Cine efectueaza ecografia?
Procedura este efectuata doar de profesionisti specializati in ecografie, precum obstetricieni sau radiologi. Observarea imaginilor furnizate de aparatul ecograv si interpretarea lor necesita pregatire profesionala speciala.
Este ecografia nociva pentru mama sau pentru fat?
Poate una dintre cele mai des rostite intrebari este daca fatul este in siguranta in timpul ecografiei. Multe persoane inca mai cred ca ecografia iradiaza subiectul, insa realitatea este alta. In timpul ecografiei se lucreaza cu ultrasunete, nu cu radiatii ionizante, ca in cazul radiografiilor, de exemplu. Ecografia este sigura si pentru mama, si pentru fat, indiferent de cat de inaintata este sarcina. Pana in prezent nu exista date privind eventuale efecte adverse ale ecografiilor pentru gravide sau pentru fat.
Cate tipuri de ecografii exista?
Cel mai des efectuate tipuri de ecografii in sarcina sunt cele 2D (imagine alb-negru, cea mai comuna printre obstetricieni), Doppler (efectuata in special pentru a studia sistemul circulator si arterele ori inima) si cele 3D/4D (permit o vizualizare mai buna a fatului si chiar a trasaturilor si a miscarilor acestuia in timp real).
Este nevoie de pregatire speciala pentru o ecografia de sarcina?
Ecografia este o procedura simpla, ce nu are nevoie de pregatire deosebita. Este, totusi, indicat, sa nu aplicati crema hidratanta pe burtica inainte cu 24 de roe inainte de ecografie, pentru ca unele pot afecta transmisia. Purtati haine confortabile, care fac procedura simplu de efectuat.
Trebuie sa am vezica plina in timpul ecografiei?
La ecografiile abdominale "obisnuite" este obigatoriu ca vezica urinara sa fie plina, insa la cele din timpul sarcinii nu este nevoie. Fatul este oricum inconjurat de lichidul amniotic care permite vizualizarea sa. La ecografiile transvaginale, precum cele din primul trimestru de sarcina, nu este, de asemenea, necesar, ca vezica urinara sa fie plina.
Problemele congenitale sunt vizibile la ecografie?
Raspunsul este ca depinde de anomalie. Daca este vorba despre o problema anatomica sau a unui organ ori tesut, aceasta poate fi depistata la ecografii, mai ales la cele 3D/4D. Daca problema afecteaza functia unui organ, insa nu ii schimba morfologia, aceasta nu este vizibila la ecografie.
Cate ecografii se pot face in sarcina?
Numarul de ecografii necesare in sarcina depinde de evolutia acesteia. Ideal este ca in sarcinile cu evolutie normala sa fie efectuate cel putin 3 examene ecografice:
- una intre 11 si 14 saptamani, pentru stabilirea vitalitatii si a numarului de embrioni
- una intre saptamanile 18 si 22, numita ecografie morfologica
- una intre 32 si 36 de saptamani, pentru a observa pozitia fatului, a placentei si a determnina volumul de lichid amniotic.
Sunt relevante rezultatele examenului ecografic?
In general, ecografiile ofera toate datele de care este nevoie pentru a stabili daca o sarcina evolueaza in parametrii normali. Exista, insa, si factori care pot afecta rezultatele, precum experienta specialistului, pozitia fatului sau obezitatea mamei.
Este nevoie sa fii insotita cand mergi la ecografie?
Procedura este una simpla si noninvaziva, astfel ca nu este obligatoriu sa mergi cu insotitor. Multe femei aleg, insa, sa isi ia cu ele partenerul sau un alt membru al familiei, pentru a impartasi cu ei emotia momentului.
FOTO: Freepik