Avortul spontan implica o serie de riscuri si complicatii care pot atenta chiar la viata femeii sau la sansele ca aceasta sa mai poata face vreodata copii. Pierderea sarcinii atrage cu sine o serie de pericole care trebuie atent monitorizate si gestionate impreuna cu medicul.
In urma unui avort spontan, fatul se elimina in general de la sine, fara interventie medicala. Exista insa si cazuri in care in urma unui examen se depisteaza ca avortul este incomplet, adica mai exista resturi fetale in uter care trebuie indepartate, iar in aceste cazuri se apeleaza la:
-
aspirare manuala (daca avortul spontan se produce pana in saptamana a 7-a gestationala);
-
dilatare si evacuare (13-24 saptamani de sarcina);
-
chiuretaj (daca fatul are intre 6 si 14 saptamani atunci cand are loc pierderea spontana a sarcinii).
Atunci cand se apeleaza la metoda chirurgicala, adica la chiuretaj, riscul de complicatii este aproximativ acelasi ca in cazul unui avort provocat. Orice interventie chirurgicala atrage dupa ea posibilitatea aparitiei complicatiilor, desi cazurile sunt foarte rare.
Tulburarile afective
Pierderea spontana a unei sarcini provoaca multe rani emotionale cuplului, dar mai ales femeii. Starile prin care trece o astfel de femeie sunt diverse si pot fi chiar periculoase, daca nu este ajutata sa treaca peste ele. Uneori, familia si prietenii sunt umarul necesar care o ajuta sa treaca peste pierdere, alteori se impune suportul psihoterapeutic.
Iata doar cateva dintre starile care le incearca pe femeile care trec prin avort spontan si care isi pun serios amprenta asupra dezvoltarii lor emotionale:
-
depresie;
-
tristete;
-
anxietate;
-
frustrare;
-
sentiment de vina (chiar daca nu este vorba de avort provocat la cerere);
-
pierderea motivatiei;
-
dereglari de natura sexuala.
Hemoragiile abundente
Sangerarile vaginale sunt normale imediat dupa producerea avortului spontan timp de doua saptamani, dar daca acestea se prelungesc sau sunt in cantitati mari, reprezinta un pericol pentru sanatatea femeii.
Perforarea uterului
Desi cazurile in care uterul este perforat sunt extrem de rare, exista acest risc asociat chiuretajului cand in urma curatarii peretelui uterului cu bisturiul, acesta este perforat. Cand are loc aceasta consecinta apare sangerarea in cavitatea uterina si chiar afectarea altor organe.
Daca acest lucru se intampla este nevoie de interventie medicala, prin laparotomie.
Infectiile si riscul de septicemie
Daca resturile fetale nu sunt indepartate sau eliminate corespunzator, exista riscul instalarii infectiei. Daca nu este depistata la timp, se poate transforma in septicemie si poate surveni decesul. Manifestari ale infectiei:
-
febra (peste 38 de grade);
-
secretie vaginala urat mirositoare;
-
durere abdominala moderata spre severa.
Complicatiile septice care pot aparea in urma avortului spontan sunt:
-
endomiometrie;
-
troboflebita pelvina;
-
pelviperitonita;
-
soc septic.
Sterilitatea
Este o complicatie post-avort pertinenta, care nu apare foarte frecvent, dar se poate instala pe termen lung. Este adevarat ca dupa ce o femeie face un avort spontan, poate ramane insarcinata din nou fara probleme, putand duce sarcina la termen cu bine. Acest lucru se intampla in majoritatea cazurilor, insa exista o serie de cauze ale avortului spontan care raman neidentificate, iar daca nu se poate trata cauza, exista riscul ca avortul sa reapara si femeia sa nu poata tine sarcina.
Recurenta avortului spontan
Femeile care au facut o data un avort spontan prezinta un risc de 25% sa mai faca un altul, intr-o sarcina ulterioara. Se poate transforma chiar in avort habitual.