Pierderea lui bebe, mortalitatea infantila

| | Actualizat: 2011-09-13 14:51:14

Multe familii se confrunta cu pierderea lui bebe pentru ca, din pacate, Romania ocupa primul loc in lume la mortalitate infantila, statisticile fiind cutremuratoare: 16.8% decese la o mie de nou-nascuti.
 
Atat pentru mama cat si pentru tata pierderea lui bebe este foarte traumatizanta si foarte greu de suportat. Acest articol are menirea de a incerca sa ofere explicatii privind decesul neonatal si modalitati de a face fata suferintei.

Care sunt optiunile mele cand bebelusul meu a murit?

Alegerile pe care le faci cand te confrunti cu decesul propriului copil sunt foarte personale si nu exista alegeri corecte sau gresite.

Diferite studii atata ca pentru multi parinti faptul ca isi pot vedea si tine in brate copilul este un lucuru pozitiv care ii ajuta in acceptarea decesului.


Momentele cele mai dificile sunt acelea in care parintii isi pot tine copilul in brate in momentul in care este pe moarte sau a murit la scurt timp dupa nastere.

Sunt parinti care doresc sa imbrace bebelusul si sa ii faca poze pentru a importaliza singurul moment in care au putut sa isi tina bebelusul in brate. Se pare ca tocmai aceste amintiri ii vor ajuta pe parinti as faca fata suferintei.

Voi afla de ce a murit bebelusul meu?

Motivele pentru care un bebelus decedeaza, in general pot fi determinate in urma unei examinari post-portem (autopsie). Autopsia poate stabili cauza sau cauzele decesului, poate oferi informatii despre dezvoltarea bebelusului si despre nascuti prematur, fie au avut o greutate foarte scazuta la nastere. Problemele respiratorii sunt cele mai des intalnite cauze ale decesului neonatal in cazul bebelusilor prematuri.

Bebelusii prematuri prezinta un risc particular de a suferi complicatii precum: pneumonie sau sindrom de detresa respiratorie (RDS), hemoragie intraventriculara, infectii dobandite in timpul vietii intrauterine, in timpul nasterii sau imediat dupa nastere, enterocolita.

O alta cauza majora responsabila de decesul neonatal sunt afectiunile congenitale precum defecte cardiace sau ale plamanilor.

Care sunt aspectele biroctatice legate de decesul neonatal?

Daca bebelusul s-a nascut viu si apoi a decedat, trebuie inregistrate atat certificatul de nastere cat si cel de deces. Spitalul va elibera un certificat medical constatator al decesului care va trebui inregistrat la Oficiul Starii Civile. In cazul in care copilul este nascut mort, declararea nasterii trebuie facuta in termen de 3 zile iar in cazul in care copilul a fost nascut viu dar a decedat, termenul este de 24 de ore.

Desi apre crud ca in momente de asemenea durere trebuie rezolvate o serie de aspecte birocratice, cateodata parintii apreciaza recunoasterea formala a bebelusului si pretuiesc certificatele pe care le primesc, ca amintire palpabila a copilului lor.

Cum isi va reveni corpul meu?

In cursul primelor saptamani, mama se va confrunta cu sangerari vaginale si mici dureri intermitente. Daca durerile sau sangerarile persista sau apar secretii vaginale urat mirositoare, este indicata o vizita la diminueze riscul unei nasteri premature. De exemplu, s-a demonstrata ca femeile care fumeaza in perioada de sarcina au un risc ridicat de a naste prematur, deoarece fumatul determina ca reducerea cantitatii de oxigen in fluxul sanguin, care depriveaza bebelusul de oxigen.

Mama trebuie sa ia o serie de masuri de precautie pentru a evita infectiile in timpul sarcinii si trebuie sa incerce sa isi mentina o stare de sanatate cat mai buna.

Decizia de a incerca sa aiba un alt copil poate fi foarte dificila, s-ar putea chiar sa fie ultimul lucru la care sa se gandeasca sau s-ar putea ca numai la asta sa se gandeasca.

Sunt femei care vor simiti o nevoie acuta de a ramane din nou insarcinate, cat mai repede posibil. Orice sarcina care urmeaza pierderii unui copil, poate fi foarte stresanta si viitoarea mamaica va avea nevoie de tot suportul familiei si prietenilor.

Citeste si despre