Recuperarea dupa avortul spontan

| | Actualizat: 2012-03-13 11:38:24

Recuperarea dupa un avortul spontan poate fi extrem de dificila atunci cand visul de a avea un copil ti se destrama practic inainte de a incepe. Recuperarea fizica dureaza putin timp si presupune cateva masuri stricte. Mai grea este recuperarea psihologica dupa un asemenea eveniment.

 

Recuperarea fizica dupa avortul spontan

Organismul are nevoie de cateva saptamani pentru a-si reveni dupa aceasta trauma. Durata depinde foarte mult si de cat de avansata era sarcina atunci cand ai pierdut copilul. Poti experimenta simptome ca:

  • sangerari vaginale - similare menstruatiilor, care pot tine cam o saptamana de la producerea evenimentului;
  • crampele abdominale pot dura cam 2 zile dupa eveniment;
  • poti experimenta si sensibilitate la nivelul sanilor, angorjarea sau curgerea sanilor timp de o saptamana dupa aceea;
  • hormonii de sarcina raman in sange cam 1-2 luni dupa pierderea sarcinii.


Dupa avortul spontan principala preocupare a medicilor este prevenirea infectiilor. Acesta ti-ar putea oferi cateva indicatii legate de modul in care trebuie sa te ingrijesti pentru a evita orice fel de complicatie post-avort:

  • foloseste absorbante normale si nu tampoane interne in perioada imediat urmatoare; daca esti obisnuita cu tampoane, trebuie sa astepti pana la venirea primei menstruatii pana sa le folosesti;
  • nu face spalaturi vaginale (irigatii);
  • evita mersul la piscina sau baile fierbinti (sauna, jacuzzi etc.);
  • evita contactele sexuale.


In unele cazuri, medicul poate prescrie si administrarea unor antibiotice. Daca se intampla acest lucru, este important sa urmezi tratamentul intocmai si sa nu te opresti cand simptomele dispar.

Recuperarea psihologica dupa pierderea sarcinii

Recuperarea fizica dupa avortul spontan survine in mod natural. Cea cu care vei avea mai mult de furca va fi revenirea psihologica. Pierderea sarcinii reprezinta o trauma emotionala severa pentru tine. Exista o perioada de doliu si suferinta naturale dupa un asemenea eveniment. Si este de inteles: reprezinta momentul in care toate visurile si dorintele ti se naruie in fata.

Unele femei reusesc sa depaseasca acest moment mai usor, altele vor fi extrem de afectate, putand cadea in depresie si alte forme severe de afectiuni psihologice. Pot aparea, printre altele, tulburari nervoase, ale somnului etc.

Suferinta ta trece prin mai multe faze dupa avort. Aceasta include 3 etape normale:

  • soc/negare;
  • furie/vina/depresie;
  • acceptare.


Fiecare pas este firesc si ajuta la depasirea momentului. O etapa sau alta poate fi mai pronuntata la unele femei decat la altele, insa cam toate trec prin aceste etape emotionale.

Intr-o astfel de perioada ai nevoie mai mult ca oricand de toti cei apropiati tie. Nu incerca sa te izolezi si sa suferi in tacere. Risti sa aprofundezi starea de tristete si melancolie si sa cazi in depresie severa. Cauta confortul, siguranta si intelegerea celor din jur.

Daca este nevoie, apeleaza la un psihoterapeut pentru a intelege mai bine ce se intampla cu tine si pentru a depasi mai usor trauma. Uneori, este indicata terapia de cuplu, pentru ca si partenerul este la fel de afectat psihologic de pierderea copilului.

Citeste si despre