Sindromul geamanului disparut

| | Actualizat: 2013-07-07 11:17:03

Sindromul geamanului disparut este o conditie medicala caracterizata prin disparitia inexplicabila a unuia dintre feti in sarcina multipla. Este vorba de avortarea unuia dintre feti, al carui tesut este absorbit fie de celalalt fetus, fie de corpul mamei.

Cauzele sindromului disparut

Medicii si cercetatorii nu au reusit sa descopere cauzele exacte pentru care unul dintre gemeni dispare in timpul sarcinii. Totusi, ei considera ca anomaliile care conduc la aparitia acestui efect nu se dezvolta de-a lungul sarcinii, ci apar inca de la inceput.

Implantarea necorespunzatoare a cordonului ombilical este considerata o cauza a acestei conditii medicale misterioase, insa potrivit medicilor, anomaliile cromozomiale ale unuia dintre feti sunt responsabile pentru avortarea lui.

Si varsta este considerata un factor de risc pentru aparitia avortului. Insa medicii sustin ca motivul pentru care exista o incidenta crescuta a sindromului in randul gravidelor de peste 30 de ani este aceea ca dupa aceasta varsta apar cele mai multe sarcini multiple.

Diagnosticul sindromului geamanului disparut

Sindromul geamanului disparut apare in primul trimestru de sarcina si este depistat cu ajutorul unei simple ecografii. De obicei, se intampla ca gravida sa se prezinte la medic pentru realizarea primei ecografii in jurul varstei gestationale de 6-7 saptamani.

Atunci, medicul constata ca este gravida cu gemeni si diagnosticheaza sarcina ca fiind gemelara. Insa la urmatoarea vizita, cand medicul asculta ritmul cardiac fetal, aude bataile inimii unui singur fat, moment in care recomanda gravidei sa faca inca o ecografie. La momentul realizarii acesteia, medicul observa disparitia unui fetus si pune diagnosticul sindromului geamanului disparut.

Simptomele sindromului geamanului disparut

Sindromul este cel mai adesea asimptomatic, ceea ce inseamna ca gravida nu isi da seama ca unul dintre fetusi dispare, decat la momentul vizitei medicale in care medicul nu aude bataile inimii. Insa, exista si situatii in care gravidele pot manifesta simptomele unui avort spontan si se pot confrunta cu manifestari precum:

  • dureri pelviene.

Scaderea nivelului de hormoni din organism, in urma unor teste de sange, poate indica faptul ca unui dintre fetusi a fost avortat.

Efectele geamanului disparut asupra fatului supravietuitor

Principala grija a gravidelor cand afla acest diagnostic este siguranta fetusului supravietuitor. Potrivit medicilor, daca sindromul apare in primul trimestru de sarcina, fatul supravietuitor nu are de suferit de pe urma avortarii celuilalt. Insa, daca apare in al doilea sau al treilea trimestru, ar putea creste riscul ca fatul supravietuitor sa sufere de paralizie cerebrala, iar sarcina sa continue cu un grad crescut de risc.

Ingrijirea gravidei in cazul sindromului geamanului disparut

Din fericire, daca disparitia geamanului are loc in prima parte a sarcinii, tesuturile lui sunt absorbite de fatul supravietuitor sau de corpul mamei, iar sarcina poate evolua normal.

Insa, daca avortarea unui fetus are loc mai tarziu, medicii vor tine sub observatie sarcina, din cauza riscului crescut de complicatii precum nastere prematura, obsructia canalului de nastere sau decesul fatului supravietuitor din cauza chorioamniotitei sau rupturii de placenta.

Ai auzit de cazuri diagnosticate cu sindromul geamanului disparut? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre