Sindromul post-avort

| | Actualizat: 2011-10-24 14:43:59

Renuntarea voita la o sarcina din ratiuni circumstantiale sau medicale poate avea un impact psihologic major, mult mai traumatizant decat chinul fizic propriu-zis. Sindromul-post-avort afecteaza orice femeie care a trecut prin aceasta experienta si este considerat a fi o forma a tulburarii de stres post traumatic.

Procesul prin care trebuie sa faci alegerea dificila, apoi sa te supui procedurii in sine si sa-ti asumi durerea fizica si mentala este, fara doar si poate, o experienta care produce un dezechilibru psihic dificil de restabilit.

Femeia care sufera aceasta trauma refuza sa-si asume angoasa rezultata in mod firesc in urma unui avort. Toate resentimentele sunt reprimate si raman in inconstient, revenind in prim-plan de fiecare data cand victima trece prin noi traume sau momente dificile de-a lungul vietii.

Simptomele

Simptomele sindromului post-avort nu apar cu necesitate in aceeasi perioada pentru toate femeile si pot fi diferite pentru fiecare caz in parte. Unele se pot manifesta imediat dupa interventie, altele mult mai tarziu, peste luni sau chiar ani intregi.

Dupa ce lacrimile initiale provocate de pierderea emotionala si durerea fizica dispar, decizia ca ai pus capat unei vieti incepe sa-ti domine mintea. A fost baietel? A fost fetita? Cati ani ar fi avut astazi? Dar daca totusi...

Intrebari peste intrebari si amintirile despre rascrucea vietii in care te-ai aflat continua sa-ti alimenteze trauma de-a lungul vietii.

Foto: www.alwaltonchurch.org.uk

Vina si disperarea

Victimele sindromului post-avort neaga de multe ori ca au facut o intrerupere de sarcina din pricina vinei si a depresiei asociate cu experienta.

Simptomele variaza de la o stare de apatie pronuntata la ganduri suicidale si pot declansa alte tulburari comportamentale precum bulimia/anorexia, autopedepsirea ori consumul de alcool si droguri.

Milioane de femei din intreaga lume au subestimat impactul pe care avortul il poate avea asupra psihicului, recunoscand apoi ca s-au ales cu o dilema emotionala si o neliniste imposibil de eliminat.

Darul iertarii

Simptomele sindromului post-avort iti pot agresa psihicul pe tot parcursul vietii daca nu incerci sa le vindeci de la bun inceput. Ai decis sa faci acest pas sau sa permiti intreruperea de sarcina din "n" motive,incearca sa-ti argumentezi alegerea de fiecare data cand vina si frustrarile incep sa-ti incolteasca in minte.

Daca ai ranit persoane colaterale prin decizia ta, cere-le iertare lor si ai grija sa te ierti chiar tu pe tine insati. Acesta este primul pas in a lasa trecutul in urma.

Acest act al iertarii necesita o buna parte din capacitatea ta de a iubi. Apeleaza la orice argument te-ar putea ajuta sa inveti din nou sa te iubesti pe tine, sa-ti iubesti viata si viitorul. Cere iertare divinitatii, daca esti credincioasa, ofera-ti momente de liniste in care sa meditezi asupra trairilor tale fara sa le renegi, apoi gaseste calea de a le transforma in bine.

Recuperarea

Sindromul post-avort poate solicita o lunga perioada de recuperare, iar psihoterapia este cea mai eficienta metoda pentru a vindeca simptomele.

Fie ca alegi un psiholog, un preot sau un centru specializat pentru acest tip de probleme, cel mai important este sa-ti exprimi durerea, frustrarea, vina, resentimentul sau furia si sa le gasesti o rezolvare inainte ca ele sa prinda proportii odata cu trecerea timpului.

Si, nu uita, intotdeauna ai ocazia sa compensezi o greseala cu o fapta inaltatoare, care sa-ti umple din nou sufletul de bucurie si dragoste de viata.

Citeste si despre