In cele noua luni de sarcina, sfaturile mai mult sau mai putin solicitate vin din toate directiile. "Dormi acum, cat inca mai poti" si "Mananca bine fiindca mananci pentru doi acum" sunt cuvinte pe care le auzi tot mai des pe masura ce burta capata proportii. Dar oare e ceea ce vrea sa auda o viitoare mama? Internetul abunda de forumuri unde proaspetele mamici isi impartasesc experientele personale legate de sarcina sau de cresterea copiilor. Iar o femeie gravida e tentata sa caute raspunsuri la dilemele care ii apar in toata aceasta perioada. Iata care sunt cu adevarat lucrurile folositoare pe care trebuie sa i le spui unei viitoare mame:
1. Sarcina nu e o perioada magica si atat
Atunci cand afla ca e gravida, orice femeie care isi doreste cu adevarat un copil va fi foarte bucuroasa. Toti din jurul sau vor fi incantati, o vor felicita si ii vor spune ca va fi bine, ca nici nu-si va da seama cand vor trece cele noua luni. Ei bine, trebuie sa fie onesti! Sarcina nu este intotdeauna simpla. Nu este o perioada chiar atat de magica, minunata, pe care ti-ai dori-o la nesfarsit. Greturile, modificarile de culoare ale pielii, transpiratia excesiva sau greutatea care trebuie purtata sunt efecte secundare, partea mai putin placuta a sarcinii. Iar viitoarea mama trebuie sa stie la ce sa se astepte.
2. Nu-ti face griji, vei dormi si dupa ce nasti!
Ca un facut, viitoarele mame aud tot soiul de povesti, in care se spune ca nu vor mai pune geana peste geana dupa nasterea copilului. Insa, lucrurile nu sunt nici pe departe atat de inspaimantatoare. Spune-i femeii insarcinate ca va dormi, cu putin noroc, chiar mai bine decat o facea pana acum. Pentru ca bebelusii dorm trei sferturi din zi, asa ca va avea timp suficient de odihna. Iti va fi recunoscatoare cand va auzi acest lucru.
3. Nu e chiar atat de greu sa slabesti dupa ce nasti
Una dintre marile temeri ale femeilor gravide este legata de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. E greu sa iti imaginezi ca vei reveni la formele initiale, mai ales atunci cand ti se pare ca esti uriasa, cand vezi ca, de la o zi la alta, nimic nu te mai incape. Insa lucrurile nu sunt atat de dramatice precum par. Exista specialisti care au studiat relatia dintre alaptat si slabit au ajuns la concluzia ca femeile care-si hranesc bebelusii la san reusesc sa ajunga mai repede la greutatea de dinainte de sarcina, decat cele care nu o fac. In plus, dupa ce bebelusul va implini 6 luni si va invata sa mearga de-a busilea, mamica isi va petrece timpul alergand dupa micut!
4. Nu e treaba nimanui cum vei alege sa-ti hranesti copilul
"Neaparat sa alaptezi copilul la san, caci altfel va fi bolnavicios"; "Da-i sa manance ce mananci si tu fiindca risti sa ai un copil sclifosit", sunt doar cateva sfaturi pe care femeile insarcinate le aud. Cel mai bine insa ar fi sa ii spui mamei: "Hraneste-ti copilul cum stii tu mai bine! Nu e treaba nimanui ce si cum ii dai sa manance cata vreme e sanatos si ia in greutate!" Va fi mult mai linistitor pentru ea sa auda aceste incurajari decat sa fie criticata mereu si sfatuita in fel si chip, astfel incat sa nu mai stie ce are de facut.
5. Depresia postnatala e reala, dar poate fi depasita
Depresia postnatala e un lucru obisnuit printre mame. De vina sunt modificarile hormonale bruste care apar dupa nastere. La acestea se adauga grijile nou aparute si teama de esec in cresterea copilului pe care il vede ca fiind atat de fragil. Da, primele doua luni dupa nastere sunt grele! Insa nu trebuie sa te sperie acest lucru. Vei putea cere ajutorul mamei, soacrei, surorii mai mari si cu mai multa experienta. Si vei depasi aceasta etapa fara probleme.