Cata vreme fiziologic este posibil, nu exista alt impediment pentru a deveni mama. E drept ca multa lume se arata socata sa afle ca la 38-39 de ani ti-ai mai putea dori un copil. Insa fiecare e liber sa aleaga ce vrea sa faca in viata, iar daca te simti pregatita, ai dreptul sa o faci. Vei auzi si lucruri mai putin placute din partea celor din jur, dar mergi mai departe! La fel ca in majoritatea tarilor occidentale, varsta la care femeile din Romania raman pentru prima data mame este in crestere. Astfel, potrivit celor mai recente statistici, aproape 30% dintre mame aduc pe lume primul copil intre 25 si 29 de ani. Este de la sine inteles de ce al doilea sau al treilea copil va veni mult mai tarziu, undeva chiar in jurul varstei de 38-40 de ani. Sa ramai insarcinata si sa nasti un copil la o astfel de varsta nu trebuie sa fie un subiect tabu. Din contra, cum natalitatea este in scadere dramatica, o astfel de femeie trebuie laudata. Exista insa o serie de "gafe" care se fac atunci cand stai de vorba cu o femeie gravida care e clar ca nu mai are 20 de ani.
1. Nu este cam tarziu pentru un copil?
E una dintre stereotipiile cu care te vei intalni. Poti sa le spui si tu celor care considera ca esti prea batrana sa faci un copil ca ai 35 de ani, nu 85 de ani. Asadar, e timp berechet sa devii (iar) mama. Nu e ca si cum ai avea nevoie de baston pentru a merge. Esti inca in stare sa ai grija cu succes de un copil, ba unde mai pui ca ai deja creata o siguranta de sine, dar si una materiala, astfel ca daca te gandesti bine, e mai indicat sa faci un copil la aceasta varsta si nu foarte devreme.
2. Cum ai reusit, ai facut tratamente de fertilitate?
Cel mai probabil, nimeni nu te va crede ca ai conceput copilul pe cale naturala. Multi isi inchipuie ca dupa 35 de ani femeile se resemneaza in ceea ce priveste viata intima si isi iau adio de la a avea un copil. Ei bine, nu e deloc asa. Viata sexuala dupa 35 de ani devine foarte activa, iar daca organismul este sanatos, nu exista niciun impediment pentru a nu ramane insarcinata. Nu e nevoie de tratamente de fertilizare.
3. Vei avea parul alb cand copilul tau va intra la liceu
Nu trebuie sa fi terminat studii aprofundate de matematica pentru a-ti da seama ca atunci cand copilul tau va face majoratul tu te vei fi dus spre 60 de ani. Ori ca atunci cand va veni randul sau sa se casatoreasca si sa aiba copii te vei fi "inghitit" 70 de primaveri. Stii foarte bine asta, dar nu intelegi ce e atat de rau si de ce trebuie sa ti se reproseze astfel de lucruri...
4. A fost o greseala sau chiar ti l-ai dorit?
Aceasta intrebare este cat se poate de jenanta, insa chiar si asa ea va veni la un moment dat. Multe persoane, atunci cand vad o femeie insarcinata trecuta de 35 de ani sunt tentati sa creada ca sarcina a fost neplanificata. Ca pur si simplu s-a intamplat si ai mers mai departe, fara sa faci un avort. Putini sunt cei care sunt in stare sa inteleaga ca si la aceasta varsta iti poti dori cu adevarat un copil si poti "lucra" efectiv la asta.
5. Te-ai gandit cat poate fi de riscant la varsta asta?
Multe femei, chiar daca isi doresc, evita sarcina dupa o anumita varsta si asta pentru ca internetul e plin de informatii potrivit carora riscurile sunt mult prea mari. Tot ce trebuie sa stii este ca riscuri exista la orice varsta. E drept ca anomaliile cromozomiale sau diabetul gestational sunt mai dese in cazul sarcinilor aparute dupa 35 de ani, insa o monitorizare atenta a fatului si a mamei pe durata celor noua luni va reduce la maximum toate riscurile. Un studiu recent a constatat faptul ca femeile care fac copii mai tarziu in viata sunt, pe de o parte, mai inteligente, pe de alta, prezinta un risc mai scazut de a dezvolta cancer ovarian.
6. Crezi ca te vei mai descurca la varsta asta?
Maternitatea este, intr-adevar, obositoare. Insa e la fel la orice varsta, chiar daca esti tanara sau ceva mai trecuta prin viata. Iar avantajul de a fi mama atunci cand ai capatat un anumit nivel de maturitate este ca, chiar daca esti epuizata, esti mai sigura pe tine si pe deciziile pe care le iei. In plus, ai o alta perspectiva asupra lucrurilor, mai multa rabdare si intelepciune.