Daca faci si tu parte din procentul de 28 dintre femei care folosesc pilulele anticonceptionale ca metoda de contraceptie, s-ar putea sa fi preocupata de sansele de a ramane insarcinata atunci cand vrei sa iti intemeiezi o familie.
Anticonceptionalele nu afecteaza fertilitatea dupa intrerupere
Vestea buna este ca administrarea pastilelor anticnceptionale nu iti afecteaza fertilitatea dupa ce le intrerupi, desi este posibil sa dureze cateva luni sa incepi sa ovulezi din nou si sa ai menstre regulate.
Fiecare femeie este diferita si fiecare corp este diferit asa ca sunt femei care ovuleaza la doua saptamani dupa ce intrerup administrarea pastilelor anticonceptionale, in timp ce altele asteapta cateva luni bune pentru a incepe sa ovuleze din nou; anticonceptionale impiedica ovulele sa fie eliberate de ovare si ingroasa mucoasa cervicala astfel incat spermatozoizii sa nu poata ajunge la ovul.
Intr-un studiu de amploare efectuat pe aproape 60.000 de femei care au luat anticonceptionale, femei cu o medie de varsta de 28 de ani, 21 de procente dintre ale au ramas insarcinate dupa un ciclu de ovulatie, 46 de procente dintre ele au ramas insarcinate dupa trei cicluri si aproximativ 80% dintre ele au ramas insarcinate dupa aproape un an; aceasta statistica este similara in cazul femeilor care nu au luat niciodata anticonceptionale. In cadrul studiilor s-a descoperit ca perioada de timp pentru care femeile au luat pastile anticonceptionale nu a avut nici o relevanta in privinta a cat de repede au ramas insarcinate dupa renuntarea la acest mijloc contraceptiv.
Atentie la anticonceptionale dupa varsta de 35 de ani
Trebuie insa sa tii cont de faptul ca incepand cu varsta de 35 de ani, fertilitatea naturala a unei femei intra in declin, asa ca s-ar putea sa iti ia mai mult timp sa ramai insarcinata daca incerci sa ai un copil dupa ce ai implinit varsta de 35 de ani, indiferent daca ai luat sau nu pastile anticonceptionale. Daca ai trecut de aceasta varsta si incerci sa ramai insarcinata de mai bine de 6 luni fara rezultat, este recomandat sa consulti medicul, independent de metodele de contraceptie folosite in trecut, pentru a afla daca exista alte cauze care te impiedica sa ai un copil.
Tote metodele de contraceptie reversibile nu fac decat sa previna sarcina atunci cand le folosesti, insa nici una dintre aceste metode, nici chiar anticonceptionalele nu au un efect de lunga durata asupra fertilitatii tale si a capacitatii de a concepe un bebelus.
Studiile de cercetare releva faptul ca metodele de contraceptie nu te impiedica sa ai un copil daca ti-l doresti la un anumit moment dat, insa ceea ce ar putea sa iti deraieze planurile este o boala cu transmitere sexuala; sondajele efectuate sustin ca pana la varsta de 25 de ani una din doua persoane active sexuala sufera de o astfel de boala, fie chlamidia, fie gonoreea, care ramasa netratata poate sa iti afecteze fertilitatea. Pentru ca multe dintre bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice, daca ai avut contact sexual neprotejat cu un nou partener, poti sa efectuezi analize medicale care sa releve existenta unei astfel de boli si in situatia in care rezultatul este pozitiv, poti sa tratezi afectiunea la timp, asa incat sa nu lase sechele pe termen lung.