Unul dintre obiceiurile unei mame in timpul sarcinii este sa-i puna bebelusului muzica. Uneori pune castile chiar pe burtica. In ultimii ani, au fost lansate si dispozitive precum "Babypod", un difuzor muzical intravaginal.
Dar este benefic acest lucru?
Pediatrul spaniol José Ramón Fernández indica faptul ca nu exista dovezi stiintifice despre faptul ca aceasta asa-numita stimulare muzicala este benefica pentru bebelus.
Un expert in neonatologie explica faptul ca "fatul este protejat de diferite straturi care il izoleaza de lumea exterioara. Din acest motiv s-a creat acest dispozotiv intravaginal. Zgomotele nu trebuie sa depaseasca 45 de decibeli, dar "Babypod" este de 53 sau 54 decibeli. In aceste conditii, acesta nu se incadreaza la recomandarile Societatii Pediatrice Americane.
Surzenie si malformatii?
Desi nu exista nici o baza stiintifica care sa indice ca muzica este buna sau rea pentru fat, este, totusi, una care ar putea sa indice contrariul. "Sunt studii la animale si copii care certifica faptul ca in cazul expunerii la zgomotul prenatal apare riscului de surzenie si poate produce malformatii daca are loc in primul trimestru de sarcina," sustine specialistul.
Investigatiile au aratat ca deja, intr-un incubator, unele zgomote pot fi daunatoare pentru copil."Poate provoca stres," a spus dr. Fernandez. Sau, o expunere puternica la zgomot poate provoca modificari ale neurodezvoltarii lor, precum si in auz", a mai spus el.
"Amintiti-va ca acest obicei este foarte riscant, deoarece creierul care se dezvolta cu zgomot poate fi modificat in functie de stimulii care ii sunt oferiti", avertizeaza pediatrul.
El a precizat ca, teoretic, auzul fatului se dezvolta pana la 20 de saptamani. Cu toate acestea, pledeaza pentru prudenta, deoarece beneficiile exacte sunt necunoscute.