Bebelusii asculta si invata inca din burtica

| | Actualizat: 2013-03-20 17:24:36

Bebelusii asculta si invata inca din burtica mamelor. Gravidele trebuie sa fie intotdeauna atente la ce cuvinte rostesc si ce mesaje transmit in fiecare clipa de sarcina, caci s-ar putea sa ii supere si intristeze pe bebelusi, daca ce aud sau simt in vocea lor nu le este pe plac. Trebuie sa fie pozitive si sa comunice in permanenta cu ei. Bebelusii au multe de invatat de pe urma a ceea ce aud in vocea mamelor, dar mai ales a mesajelor care le sunt transmise prin cuvinte. Iata cum si ce invata copilul in burtica mamei!

La ce varsta aude si capteaza informatii bebe in burtica mamei?

Cercetatorii au descoperit lucruri uimitoare legate de dezvoltarea bebelusului in burtica mamei si a capacitatii lui de intelegere a lucrurilor pe care le aude din exterior. Potrivit acestora, fatul poate auzi si poate distinge intre limba materna a mamei si alte limbi straine la doar cateva ore dupa nastere.

In jurul varstei de 10 saptamani gestationale, fatul este capabil sa absoarba limbajul si sa capteze informatii importante. Creierul lui nu asteapta sa se dezvolte pana dupa nastere pentru a recepta primele informatii.  

Ce invata bebelusul in burtica mamei?

Este important ca viitoarele mamici sa constientizeze faptul ca dezvoltarea procesului invatarii la bebelusi incepe din burtica. Comunicarea constanta cu bebelusii, in sarcina, pune bazele deprinderii limbajului in dezvoltarea acestora.

Specialistii recomanda gravidelor sa vorbeasca cu pruncii din pantecele lor inca din momentul in care afla ca sunt insarcinate. Cel mai important este sa o faca intr-un mod calm si relaxat. Nu incerca sa fortezi procesul invatarii sau dezvoltarii cognitive a copilului, punand casti cu muzica sau cu diverse texte educative pe burtica ta, pentru ca cel mic sa le auda mai bine.

Este destul de mare galagie in uter, iar zgomotele in plus, cauzate de casti, nu ii vor face bine. Vocea ta si mesajele pe care i le transmiti sunt suficiente pentru ca fatul sa te asculte si sa invete esentialul.

Nu este nevoie sa exagerezi cu expunerea lui la cd-uri sau casete cu limbi straine pentru a incerca sa il inveti mai repede si mai usor astfel de informatii si concepte.

Vocea mamei este prima pe care o aude bebelusul in uter si cea care ii ofera siguranta, confort si o stare de bine. El reuseste inca din sarcina timpurie sa o recunoasca si sa o diferentieze de alte zgomote, datorita vibratiilor pe care le produce in corp in timpul vorbirii. Sunt sunete dominante si recurente pe tot parcursul celor noua luni de sarcina.

Primele forme de limbaj la bebelus apar inca din burtica intre el si mama si sunt intermediate de cuvintele pe care le rosteste gravida, dar si de tonul vocii. Fatul asociaza anumite vibratii cu bucuria, exaltarea, iar pe altele cu tristetea, furia etc. Reactioneaza la mesajele pe care i le transmiti din exterior prin gesturi, care pot fi decodificate prin cresterea nivelului de activitate in burtica, prin impinsul cu manutele si piciorusele in peretii uterului sau prin inactivitate, mai ales daca este trist sau l-ai suparat cu ceva ce ai zis recent.

Tu crezi ca bebelusul reuseste sa absoarba informatii si sa invete limbajul inca din uter? Sau esti de parere ca acesta incepe sa invete abia dupa nastere? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre