Bebelusul aude vocea mamei in burtica?

| | Actualizat: 2012-04-30 17:17:06

Bebelusul aude vocea mamei inca din burtica, auzul fiind unul dintre simturile care se dezvolta inainte de nastere. Dintre toate sunetele pe care le primeste fatul in sarcina, vocea mamei este cea pe care o recunoaste cel mai repede si mai usor, datorita vibratiilor pe care cuvintele le produc in organism.

Foto: fyiliving.com

Descopera cum aude bebelusul nenascut sunetele si cum reactioneaza la auzul vocii mamei!

Dezvoltarea auzului la fat si primele reactii la sunete

Urechile sunt organele esentiale pentru auz, prin care copilul poate percepe sunete. Acestea incep sa se dezvolte inca din burtica, intre saptamanile 13-16 de sarcina.

Prima reactie a fatului la sunete incepe sa apara cam pe la varsta gestationala de sase luni. Reactia poate fi detectata de medici prin monitorizarea ritmului cardiac. La aceasta varsta, sunetele de intensitate medie produc automat o schimbare in pulsul bebelusului nenascut.

Exista insa cercetatori care sustin ca fatul ar auzi sunete in burtica mamei inca dinainte de varsta de sase luni. Ei sunt de parere ca un nivel al zgomotului de 500 Hz ar putea fi auzit de fat chiar si la 19 saptamani dupa conceptie.

Pentru a masura nivelul de decibeli la care este expus bebe in uter, medicii au facut diverse experimente. Intr-unul dintre ele au amplasat microfoane speciale in uterul mamelor, cat mai aproape de fat, pentru a detecta nivelul zgomotului si tipurile de sunete la care este expus in mediul intrauterin.

 

Ei au descoperit ca nivelul zgomotului nu depaseste 75 de decibeli in uter. Pentru a intelege mai bine, gandeste-te la sunetele pe care le auzi de afara atunci cand conduci o masina cu geamurile coborate.

Medicii au identificat si tipurile de sunete la care este expus fatul si au constatat ca aude foarte bine aerul care trece prin stomacul mamei, procesele digestive, circulatia sangelui, dar mai ales bataile inimii acesteia.

Totusi, chiar daca dezvoltarea auzului incepe inca din burtica, bebe nu aude foarte bine, deoarece urechile sunt umplute de fluide. Practic, el percepe sunetele sau acestea ajung in urechile lui interne prin intermediul vibratiilor din craniu.

Cum aude bebelusul vocea mamei?

Vocea mamei este primul si singurul sunet extern pe care bebelusul il diferentiaza foarte bine, deoarece este perceput inca de timpuriu in sarcina, prin intermediul vibratiilor care se produc in corp in timpul vorbirii. Prima reprezentare pe care si-o formeaza bebe in burtica mamei este o audiograma, care pleaca de la vocea mamei si de la respiratia si pulsul ei.

Fatul recunoaste vocea mamei prin trimestrul al doilea de sarcina, in jur de sase luni, si este sunetul dominant si recurent pe parcursul celor noua luni in care sta in burtica.

Copilul dezvolta limbajul inca de dinainte de nastere, iar primele forme ale lui apar intre el si mama. Limbajul este intermediat nu doar de cuvintele tale si reactiile lui, ci si de mangaieri si emotii, care sunt resimtite de bebe in uter din tonul vocii pe care il are mama in anumite momente si stari de dispozitie.

Vocea mamei este cea care ofera copilului un sentiment de siguranta si protectie inca din mediul intrauterin si contribuie din plin la dezvoltarea emotionala a acestuia.

 

Atasamentul afectiv unic dintre tine si bebe se stabileste inca de dinainte de nastere prin schimbul de sunete, emotii, reactii, mangaieri, trairi. Copilul le resimte si aude din tonul vocii tale, iar tu le poti decodifica din reactiile pe care le are in burtica sau din absenta lor.

Este esential ca mama sa vorbeasca constant cu bebelusul din burtica pe tot parcursul sarcinii, sa ii citeasca si sa il expuna la diverse surse de sunete.

Vocea mamei este sunetul pe care il cunoaste cel mai bine si care il face sa se simta in siguranta, protejat, iubit. In momentul in care este privat de ea, micutul se sperie si devine agitat in burtica, se misca intens etc. Vei constata ca acesta se linisteste abia dupa ce iti aude vocea calma si gingasa, deoarece este foarte atasat de tine, iar comunicarea cu el din timpul sarcinii este un limbaj al vostru, unic, prin care comunicati.

Tu cum ai simtit ca bebe te aude in burtica? Care au fost reactiile lui? I-ai citit? Ai vorbit tot timpul cu el? Cum a reactionat? Impartaseste-ne experienta ta si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre