Cand anunti la locul de munca ca esti insarcinata?

| | Actualizat: 2024-10-27 10:14:36

Anuntul ca esti insarcinata trebuie facut la locul de munca abia dupa trecerea perioadei de risc a sarcinii, adica la sfarsitul primului trimestru, dar si dupa ce iti planifici concediul prenatal si te decizi daca vei intra sau nu in concediul de crestere a copilului. Chiar daca vestea sarcinii te-a luat sau nu prin surprindere, este bine sa intri in biroul sefului pregatita cu toate conditiile si solicitarile pe care le-ai putea pretinde de la el!

Momentul potrivit pentru anuntarea sarcinii la serviciu

Chiar daca vestea sarcinii te face sa stralucesti de fericire si esti nerabdatoare sa anunti pe toata lumea ca vei fi mamica, este bine sa fii precauta cand vine vorba de raspandirea acestei informatii pretioase la locul de munca.

Primul trimestru este considerat cea mai delicata perioada a sarcinii. Este presarat cu o multime de riscuri si complicatii, care conduc frecvent la avort spontan. De aceea, medicii recomanda amanarea anuntului vestii ca esti insarcinata spre inceputul celui de-al doilea trimestru.

Cu toate acestea, exista situatii in care vestea nu poate fi amanata atat de mult. Daca simptomele specifice inceputului sarcinii - greturile matinale, durerile de cap, starea de ameteala, oboseala - sunt severe si foarte evidente, este indicat sa anunti vestea ca astepti un bebe mai devreme. In acest fel, eviti si suspiciunile care apar in jurul starii tale de sanatate si te lamuresti si linistesti mai repede cu privire la situatia ta de la munca.

Daca poti si starea de sanatate iti permite, asteapta pana la inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Pana atunci, pregateste-ti un plan bine pus la punct cu privire la discutia pe care o vei avea cu seful tau pe tema sarcinii si a conditiilor de la locul de munca.

Nu astepta pana cand incepe sa ti se vada burtica pentru a-ti anunta managerul ca esti insarcinata. Pe langa faptul ca ai putea fi data de gol, devine un stres in plus pe care il pui pe umerii tai. Ai suficiente griji si temeri legate de sarcina si de sanatatea bebelusului tau. Este inutil si nesanatos sa te stresezi dintr-un astfel de motiv.

 

Vorbeste cu partenerul de viata si stabiliti impreuna care dintre voi va intra in concediul pentru cresterea copilului. Incepand cu anul 2012, s-a adoptat o noua lege in ceea ce priveste acordarea concediului de crestere a copiilor. Taticii pot intra in locul mamei in acest concediu si beneficiaza de aceleasi privilegii. Asadar, inainte de a pune in mana sefului adeverinta medicala care atesta ca astepti un bebe, hotarati-va impreuna cine va sta acasa cu copilul, pentru a sti ce informatii transmiti conducerii.

 

Nu-ti anunta colegii ca esti insarcinata inainte de a da vestea sefului. Stii foarte bine ca vestile circula repede si risti ca managerul tau sa afle de sarcina inainte sa apuci sa deschizi gura. Este dovada de respect si bun simt sa anunti mai intai conducerea si apoi colegii, oricat de apropiata ai fi de ei.

Un job stresant iti poate afecta negativ si fatul si, afland despre situatia ta, seful poate sa iti dea mai putine responsabilitati pe perioada sarcinii daca afla de la inceput.


Gandeste-te foarte bine cum va fi primita aceasta veste (de exemplu, cum a evoluat relatia sef-angajat, in situatia altor colege care au fost insarcinate).

In cazul in care ai incredere ca seful va reactiona pozitiv la primirea vestii, poti beneficia de anumite servicii pe care firmele le ofera femeilor insarcinate cum ar fi controalele medicale prenatale.

Daca, insa, nu esti sigura de reactia sefului, este recomandat sa astepti pana in luna a 3-a sau a 5-a.

In acest mod, o sa ai posibilitatea sa demonstrezi ca iti poti indeplini indatoririle la fel de bine ca si inainte de a ramane insarcinata.

Cel mai bine e sa ii dai vestea sefului dupa ce termini un proiect important pentru a-si da seama ca esti capabila sa aduci beneficii firmei chiar daca sarcina avanseaza.

Care este politica firmei cu privire la sarcina?

Urmatorul pas este sa afli ce reglementari are firma cu privire la sarcina si concediul de maternitate.

Apoi, hotaraste-te pe ce perioada vrei sa iti iei concediu de maternitate si cate zile de concediu cu plata mai ai la dispozitie.

Gandeste-te cine ar putea sa iti preia responsabilitatile cat timp esti in concediu pentru a nu crea probleme firmei.

Ce se intampla cu locul de munca dupa nastere?

Un alt aspect foarte important pe care e bine sa il iei in considerare este daca dupa concediul de maternitate vrei sa lucrezi full-time, part-time sau nu vrei sa te mai intoarceti deloc la vechiul loc de munca.

Angajatorul ar trebui sa fie anuntat dinainte daca vrei sa pastrati o relatie buna.

Dupa ce gasesti un raspuns la toate aceste intrebari va fi mult mai usor sa ii dai vestea pentru ca vei sti cum sa raspunzi la eventuale intrebari si cum sa calmezii nelinistile pe care le-ar putea avea seful tau cu privire la performanta la locul de munca pe perioada sarcinii si cu privire la perioada postnatala.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre