Complicatii frecvente in sarcina multipla

| | Actualizat: 2012-07-31 17:45:18

Sarcina multipla, indiferent ca este gemelara, cu tripleti, cvadrupli sau cu mai multi bebelusi, prezinta un risc foarte crescut de a dezvolta complicatii, unele care pot afecta sever fatul, altele care pot fi periculoase atat pentru tine, cat si pentru soarta viitorului bebelus. Iata cele mai frecvente complicatii si riscuri la care esti expusa atunci cand esti insarcinata cu mai mult de un bebelus!

Foto: whereismydoctor.com

Nastere prematura

Nasterea prematura apare atunci cand bebelusul este nascut inainte de implinirea a 37 de saptamani de sarcina. Este frecventa in cazul sarcinilor multiple. Cu fiecare fat adaugat sarcinii, termenul pentru nastere sau durata sarcinii scade.

Sarcinile gemelare au o lungime medie de 36 de saptamani, cele cu tripleti de 32, iar cele cu cvadrupli de aproximativ 30 de saptamani. Specialistii sustin ca aproape 60% dintre gemeni sunt nascuti inainte de termen, iar ponderea creste la 90% in cazul tripletilor.

Placenta abruptio

Riscul ca placenta abruptio sa se produca in sarcina multipla este de trei ori mai mare decat in cazul sarcinilor cu un singur fat. Reprezinta separarea prematura a placentei de peretele interior al uterului inainte de momentul nasterii.

Este o complicatie care apare frecvent in al treilea trimestru de sarcina, insa riscul creste si mai mult in sarcina multipla imediat dupa nasterea primului bebelus.

Greutate mica la nastere

Avand in vedere ca sarcinile multiple au un risc crescut de nastere prematura, greutatea mica la nastere este o complicatie asociata acesteia. Este si firesc sa fie asa, din moment ce fetii nu ating pragul maxim de dezvoltare, asociat ducerii la termen a sarcinii si sunt impiedicati sa acumuleze foarte mult in greutate din moment ce substantele nutritive ale mamei sunt impartite la numarul de bebelusi care cresc in burtica ta.

 

Copiii nascuti din sarcini multiple care au o greutate mai mica de 2500 g sau 1500 g risca sa sufere de retard mintal, paralizie cerebrala, orbire sau surzenie.

Diabet gestational

Faptul ca in sarcina multipla se dezvolta doua placente creste rezistenta organismului la insulina si nivelurile hormonale mari pot da nastere unei afectiuni numite diabet gestational.

Chiar daca se considera ca sarcinile multiple cresc riscul dezvoltarii acestei complicatii, specialistii nu au nicio dovada in acest sens si inca se mai fac studii legate de acest fapt.

Preeclampsie

Preeclampsia este una dintre cele mai grave complicatii de sarcina. Este acelasi lucru cu hipertensiunea indusa de sarcina sau toxemia si poate pune in pericol viata ta si a fatului.

Sarcinile gemelare risca de doua ori mai mult decat cele singulare sa dezvolte aceasta complicatie, in timp ce jumatate dintre sarcinile cu tripleti o si fac.

De aceea, sarcinile multiple sunt mult mai atent monitorizate de catre medici si se urmaresc cu atentie orice semnale care ar putea da de gol afectiunea, pentru a se lua masuri rapide de tratament si prevenire.

Defecte din nastere

Bebelusii nascuti din sarcini multiple prezinta un risc de doua ori mai crescut de a se naste cu anomalii congenitale, inclusiv defecte de tub neural (spina bifida) sau malformatii gastrointestinale ori cardiace.

Avort

In cazul sarcinilor multiple, exista riscul sindromului geamanului disparut. Apare atunci cand pe ecografie este confirmata prezenta a doi saci amniotici, insa la scurt timp, in general in primul trimestru de sarcina, unul dintre ei este avortat sau se "evapora", nemaifiind vizibil sau detectat la urmatoarea ecografie.

Nastere prin cezariana

Sarcina multipla creste riscul de a avea nevoie de cezariana la nastere. Chiar daca nasterea naturala este posibila in majoritatea sarcinilor gemelare, si chiar cu tripleti, exista riscul ca prezentatia bebelusilor sau alte complicatii care pot aparea sa urgenteze nasterea si sa se recurga la cezariana pentru nasterea bebelusilor.

Tu ai gemeni sau tripleti? Sau cunosti persoane care au avut sarcini multiple? Au intampinat probleme sau complicatii? Cum le-au facut fata? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre