Cum se dezvolta simturile bebelusului in burtica, in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2014-08-22 11:46:04

Simturile bebelusului - auditiv, tactil, olfactiv, vizual si gustativ - incep sa se formeze inca din uter, insa dezvoltarea lor depinde in mare masura si de formarea structurala a organelor prin care se manifesta acestea. In timp ce unele simturi se dezvolta aproape complet in cavitatea intrauterina, altele ajung la stadiul complet de formare abia dupa nastere, pe masura ce copilul creste, iar simturile sunt stimulate. Descopera cum se dezvolta fiecare simt al bebelusului in burtica!

In uter, bebelusul creste si se dezvolta fiziologic, dar si mental sau cognitiv. Unele simturi prind contur si incep sa se manifeste inca din stadiul de embrion. Chiar daca este in burtica, copilul poate respira, inghiti si diferentia gusturi si mirosuri sau chiar reactiona la stimuli auditivi si tactili. Simturile il pregatesc pentru momentul nasterii si il ajuta sa se adapteze mai usor mediului extrauterin.

Simtul tactil al bebelusului in burtica

Simtul tactil al bebelusului este primul care se dezvolta la fat in cavitatea intrauterina. Bebelusul din burtica experimenteaza prima data simtul tactil in stadiul de embrion, cu putin timp inainte de implinirea varstei gestationale de 8 saptamani.

Primele zone ale pielii fatului care devin sensibile la atingere sunt obrajii si organele genitale, inca din saptamana a 10-a de sarcina. Pe masura ce se dezvolta, fatul devine sensibil la atingeri si in celelalte parti ale corpului: palme, talpi (11-12 saptamani), fese si abdomen (saptamana 17).

Din momentul in care incepe sa se miste in burtica ta, copilul resimte atingerile si frecarile de marginile uterului si isi dezvolta simtul tactil si atunci cand isi suge degetelul. In plus, copilul isi poate explora singur fata si isi poate atinge degetele si mainile intre ele, pentru a afla ce simte facand aceste miscari.

Pana prin saptamana a 32-a de sarcina, simtul tactil este dezvoltat complet, iar fiecare parte a corpului este sensibila la atingeri, caldura, durere, frig sau alte tipuri de presiuni exercitate asupra pielii.

Simtul auditiv al bebelusului in burtica

Abia la varsta de 24 de saptamani de sarcina urechile copilului sunt complet formate din punct de vedere structural. Insa auzul nu depinde in totalitate de dezvoltarea acestora. Incepe sa se manifeste de dinainte ca urechiusele lui sa fie complet dezvoltate.

Inca de la conceptie si pana la momentul nasterii, fatul tau este expus la o multime de sunete in cavitatea intrauterina. Uterul nu este un mediu linistit sau silentios, ci destul de zgomotos. Bebelusul aude bataile inimii tale, miscarile intestinale sau ale stomacului si chiar vocea ta sau a celor din jur, sub forma unor vibratii.

Pana pe la 27 de saptamani, fatul este apt nu doar sa auda bine sunetele si zgomotele din cavitatea intrauterina, dar recunoaste chiar si voci, in cazul in care este expus, repetitiv, la ele.

Simtul olfactiv (mirosul) al bebelusului in burtica

Din cauza faptului ca pentru a mirosi este nevoie de aer si respiratie, specialistii au crezut multa vreme ca simtul olfactiv nu se dezvolta deloc in burtica mamei. Insa studiile si cercetarile atesta faptul ca mirosul se dezvolta la fat inca din cavitatea intrauterina.

Primii receptori ai mirosului apar intre saptamana 5 si 11 dupa conceptie. Nasul copilului se dezvolta complet pana in saptamana a 15-a de sarcina. Specialistii considera ca simtul olfactiv se dezvolta intrauterin prin intermediul lichidului amniotic, care transporta si expune copilul la tot soiul de miresme.

Lichidul amniotic transporta, printre altele, mirosul alimentelor pe care le consumi tu in sarcina. Dupa nastere, bebelusul va putea face usor diferenta intre mirosurile la care a fost expus frecvent in uter.

Simtul vizual al bebelusului in burtica

Vazul este ultimul dintre cele 5 simturi care se dezvolta in cavitatea intrauterina. Pana pe la varsta de 26 de saptamani, ochii copilului stau inchisi. In toata aceasta perioada, se formeaza ochii din punct de vedere structural si abia in jurul acestei varste se dezvolta si retina.

Dupa aceasta varsta gestationala, ochii incep sa se deschida treptat si apoi sa clipeasca. Fatul nu poate sesiza lumina decat dupa 33 de saptamani, in urma expunerii burticii la soare sau la alte surse luminoase, deoarece cavitatea intrauterina este un loc intunecos.  

Simtul gustativ al bebelusului in burtica

Simtul gustativ al copilului incepe odata cu formarea papilelor gustative, care se dezvolta complet pana la varsta de 13-15 saptamani de sarcina. Din acel moment, copilul poate simti gustul diverselor alimente si arome puternice, prin intermediul lichidului amniotic. Asadar, daca tu mananci, in sarcina, alimente precum usturoi sau ceapa, fatul simte gustul acestora.

Potrivit specialistilor, fatul este atras mai mult de arome dulci (asemanatoare laptelui matern), decat acre sau amare si are tendinta de a inghiti mai mult lichid amniotic care are gust dulce. In acest fel, isi dezvolta mai bine si capacitatea de glutitie.

Spre sfarsitul sarcinii, bebelusul din burtica ta este capabil sa inghita in jur de 1 l de lichid amniotic pe zi. Pana la momentul nasterii, bebelusul are simtul gustativ foarte bine dezvoltat si poate sesiza bine diferentele intre arome. Ba chiar ajunge sa isi formeze si preferinte culinare.

Unele simturi ale bebelusului se dezvolta de la sine, in mod firesc, in uter, fara ca tu sa poti interveni sau ajuta in vreun mod. Insa exista si simturi, asa cum este cel auditiv si chiar gustativ, care pot fi stimulate. Este recomandat sa vorbesti constant cu bebelusul tau, in toata perioada cat sta in burtica ta. Pe langa faptul ca il linisteste si ii ofera un sentiment de siguranta, contribuie si la dezvoltarea simtului auditiv.  

Tu ti-ai pus intrebarea sau te-ai gandit vreodata cum se dezvolta simturile bebelusului in sarcina? Daca poate sa vada, sa auda, sa atinga, sa guste sau sa miroasa anumite miresme? Cum credeai ca se dezvolta acestea? Impartaseste-ne gandurile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Citeste si despre