Divortul sau separarea in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2012-03-05 12:25:08

Divortul sau separarea sunt doua evenimente total incompatibile cu perioada vulnerabila de sarcina, cand starea psihologica a unei femei este pusa la grea incercare. Transformarile biochimice din organism si temerile legate de misiunea parinteasca sunt provocari majore pentru orice femeie, care nu mai lasa loc de traume suplimentare. In aceste conditii, care ar putea fi motivele suficient de puternice pentru a impinge o viitoare mamica sa se desparta de tatal copilului si cum poate depasi ea o situatie de acest gen?

In cazuri ideale, partenerul de viata al unei femei insarcinate incearca sa ii creeze tot confortul moral si material, pentru a primi pe lume un bebelus sanatos. Diferitele circumstante ale vietii pot conduce insa catre situatii potrivnice, departe de scenariile frumoase din filme. Cateodata, o femeie ajunge sa isi doreasca separarea sau divortul in schimbul unei vieti nefericite cu tatal copilului nenascut.

Motivele divortului in sarcina

Cele mai multe motive invocate oficial de viitorii parinti decisi asupra divortului in sarcina denunta, in mare, acelasi lucru: conflictele nu se vor rezolva niciodata, lucrurile nu se pot imbunatati, pe fondul nepotrivirii de caracter.

Psihologii spun ca femeile insarcinate iau aceasta decizie mai degraba de dragul copilului (pe care nu vor sa il creasca intr-o situatie neplacuta), decat din pricina luptei de a suporta o relatie nereusita.

Alte motive ale viitoarelor mamici hotarate sa se desparta de tatal copilului lor pot fi:

  • teama pentru propria sanatate si a bebelusului;
  • violenta fizica sau verbala;
  • infidelitatea;
  • abuzurile psihologice.

Consecintele divortului in sarcina

Divortul sau separarea de partener este un moment de cumpana in orice perioada a vietii, insa consecintele suferintei provocate de acest esec pot lua o amploare periculoasa in timpul sarcinii.

Gravidutele sunt mai emotive ca niciodata, din cauze fizice si psihologice, de aceea armonia in cuplu si atentia partenerului sunt deosebit de importante. In conditiile unei despartiri, vulnerabilitatea viitoarei mamici se transforma intr-o adevarata amenintare pentru sanatatea sa si a bebelusului. Depresia prenatala si postanala sunt afectiunile cele mai grave care pot surveni in aceste circumstante.

Deoarece este o experienta atat de critica, divortul nu trebuie sa fie prima optiune a unei gravide cu probleme in cuplu. Insa in conditii periculoase si cu adevarat distructive in relatie, separarea poate fi cea mai buna decizie si metoda de prevenire a unor consecinte mult mai grave decat suferinta despartirii.

Implicatiile legale ale divortului in sarcina

Divortul in sarcina are anumite implicatii legale, deosebit de importante pentru viitorul mamei si al copilului. Din moment ce tatal isi poate recunoaste oficial bebelusul abia dupa nastere, sansele ca un barbat sa se absolve de orice responsabilitate fata de copil sunt foarte mari. Pentru a obtine ulterior sprijin material, mama va trebui sa apeleze la un test de paternitate costisitor.

In unele state, divortul in timpul sarcinii este interzis prin lege (de pilda, Florida - SUA). In statul american Texas, poti inainta actele in timpul sarcinii, insa divortul nu poate fi finalizat pana la nasterea copilului. In acest fel, autoritatile incearca sa favorizeze crearea unor conditii corecte de custodie si ingrijire a micutului.

 

In Romania, prevederile legale nu stipuleaza nicio interdictie in acest sens. Totusi, instanta de judecata si avocatii sustin amanarea separarii legale dupa nasterea copilului, pentru o eventuala reconciliere si pentru promovarea asumarii responsabilitatilor parintesti in mod normal.

Recuperarea dupa divortul in timpul sarcinii

Ceea ce afecteaza mama, va afecta cu siguranta si copilul. De aceea, o graviduta va gasi intotdeauna puterea de a ramane cat se poate de sanatoasa emotional, mental si fizic.

Iata cateva sugestii pentru recuperarea dupa divortul in perioada de sarcina:

  • cat mai multe ganduri pozitive: bunastarea bebelusului este pe primul plan;
  • protectia prietenilor si a familiei;
  • grija fata de propria persoana: relaxarea la spa, masajul prenatal, activitatile placute si relaxante;
  • consilierea psihologica poate accelera vindecarea sufletului, eliberarea de frustrari si regasirea de sine;
  • un jurnal personal este o buna modalitate de exteriorizare si autocunoastere;
  • renuntarea la vina si mandria de a deveni mama.

Citeste si despre