Factori care determina forma burticii in sarcina. Ce inseamna cand este rotunda sau tuguiata

| | Actualizat: 2019-02-12 10:24:53

Toate femeile insarcinate se analizeaza in oglinda de cate ori au ocazia, isi fac poze pentru a putea face mai tarziu comparatii si se compara cu alte gravidute pe care le intalnesc sau le vad pe la TV sau in reviste. Doamnelor, nu toate gravidele arata la fel si sunt mai multi factori care determina forma burticilor.

Unele gravide s-ar putea sa arate ca si cum ar avea o sarcina mult mai avansata, la altele burtica s-ar putea sa se vada destul de greu, chiar daca sunt prin luna a 7-a. Unele vor sa ascunda cat mai bine sarcina, altele se mandresc cu ea si se etaleaza in haine care sa o scoata in evidenta. Toate se gandesc, insa, doar la binele bebelusului pe care il vor aduce pe lume.

Cate femei insarcinate cu o burtica destul de mica pentru stadiul in care se aflau nu ati auzit spunand ca se tem ca ceva nu este in regula?

Cate gravidute care nu au aflat sexul bebelusului la ecografie (unii sunt mai timizi, deh!) nu ati auzit facand presupuneri in functie de forma burticii? Ei bine, sa vedem care sunt factorii care influenteaza acest aspect si ce inseamna cand burta e rotunda sau tuguiata.

Forma burtii NU are legatura cu sexul sau dimensiunea fatului

Pe vremuri, cand nu exista posibilitatea sa afli sexul copilului inainte de nastere, se spunea ca daca burta era rotunda sau joasa urma sa vina pe lume o fetita, iar daca aceasta era tuguiata sau pozitionata mai sus copilul avea sa fie baiat.

Ei bine, totul este doar un mit, cu toate ca or mai fi fost si cazuri in care s-a nimerit. Pana acum, cel putin, nu s-a descoperit vreo legatura stiintifica, medicala, intre forma burtii de gravida si sexul copilului, fapt subliniat si de medicii ginecologi.

Orice obstetrician poate confirma ca fiecare sarcina este unica, iar dimensiunea si forma burtii depind de mai multi factori, fara sa aiba vreo legatura cu sexul sau dimensiunea bebelusului. Nu e obligatoriu ca o burtica mare sa "gazduiasca" un bebelus mare, asa cum nici o burtica mica nu inseamna ca fatul ar fi subdezvoltat.

Factorii care influenteaza forma burtii in sarcina sunt:

  • Numarul de saptamani: cu cat sarcina este mai avansata, cu atat burta va creste, dar nu e obligatoriu ca doua femei aflate in aceeasi saptamana de sarcina sa aiba burtici de aceeasi dimensiune.
  • Cantitatea de lichid amniotic din uter sau meteorismul pot determina o crestere in volum a abdomenului.
  • Muschii abdominali: femeile cu un tonus muscular bun vor avea burtici mai mici decat cele care nu sunt la prima sarcina (muschi abdominali sunt deja mai slabiti din acest motiv) sau decat cele cu tonus muscular scazut. Muschii abdominali puternici ofera un suport mai bun pentru uterul care creste si nu permit acestuia sa iasa prea mult in relief.
  • Constitutia fizica: femeile cu solduri mai late vor avea burtici aparent mai mici decat cele cu soldurile inguste; femeile inalte vor parea ca au o minge sub tricou, datorita faptului ca au un abdomen mai lung, iar greutatea din sarcina se va distribui mai bine; minionele vor avea burtici mult mai proeminente si care vor acoperi o mai mare parte a abdomenului, pentru ca acestea nu prea au unde sa se dezvolte, decat in afara si in lateral.
  • Grasimea acumulata in timpul sarcinii.
  • Greutatea dinaintea sarcinii.
  • Pozitia copilului: cand fatul este asezat transversal (de obicei pana in saptamana 26), burtica va parea mai lata. Prin saptamana 35, aceasta ar trebui sa mai coboare, copilul intorcandu-se in general cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.
  • Existenta unui fibrom: exista cazuri in care, in paralel cu sarcina, in uter se dezvolta si un fibrom preexistent (multe femei s-ar putea sa nici nu stie ca aveau asa ceva). Hormonii din sarcina au tendinta sa faca si fibromul sa creasca si tocmai de aceea burta poate fi mai mare decat ar trebui.

Citeste si despre